Τεχνολογία

Οι Ευρωπαίοι εκφράζουν ισχυρή στήριξη για τα ψηφιακά δικαιώματα και αρχές


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021, 19:45

Χθες, η Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με ένα σύνολο ψηφιακών δικαιωμάτων και αρχών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, οι αξίες που προτείνει η ΕΕ στον ψηφιακό χώρο χαίρουν ευρείας στήριξης. Περιλαμβάνουν αρχές όπως η διαθεσιμότητα διαδικτύου υψηλής ταχύτητας για όλους, ένα ανοικτό, ασφαλές και αξιόπιστο διαδικτυακό περιβάλλον και η πλήρης πρόσβαση σε ψηφιακές δεξιότητες και εκπαίδευση, καθώς και η διασφάλιση της προστασίας των παιδιών και των νέων στο διαδίκτυο.


Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε σχετικά: « Οι απαντήσεις στη διαβούλευση δείχνουν ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη και ενδιαφέρον για έναν ανθρωποκεντρικό ψηφιακό χώρο. Οι απαντήσεις θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες για τη μελλοντική διακήρυξη των ψηφιακών αρχών, η οποία θα πρέπει να κάνει αναφορά στο γεγονός ότι η τεχνολογία ενδυναμώνει τους πολίτες.


Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν προσέθεσε τα εξής: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες, όταν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, θέλουν να αισθάνονται ότι είναι προστατευμένοι και ότι έχουν τον έλεγχο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για αυτούς σημαίνει να ελέγχουν τα δεδομένα τους, να ξέρουν τι να περιμένουν όταν συνδέονται στο διαδίκτυο, να διαθέτουν τις αναγκαίες δεξιότητες και ικανότητες για να κάνουν συνειδητές επιλογές. Τα στοιχεία αυτά που προκύπτουν από την πανευρωπαϊκή μας διαβούλευση θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των εργασιών μας για την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ψηφιακών Δικαιωμάτων και Αρχών».


Από τις απαντήσεις προκύπτει στήριξη στον ορισμό αρχών βασισμένων σε ευρωπαϊκές αξίες, όπως η πολυφωνία, η ένταξη, η απαγόρευση των διακρίσεων, η εξωστρέφεια, η ιδιωτικότητα, η δημοκρατία και η βιωσιμότητα. Ο ένας στους τρεις συμμετέχοντες ήταν πολίτης ή οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, αλλά απόψεις διατύπωσαν και επαγγελματικές οργανώσεις και δημόσιες αρχές. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα αξιοποιηθούν στην εκπόνηση της πρότασης για την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ψηφιακών Δικαιωμάτων και Αρχών που ανακοίνωσε η Επιτροπή στην ψηφιακή πυξίδα της για το 2030.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021, 19:45

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button