Διεθνή ΕπικαιρότηταΕπικαιρότητα

Οι δύο γιοι του πρώην προέδρου Μαρτινέλι θα συλληφθούν με την επιστροφή τους στη χώρα

Δύο γιοι του πρώην προέδρου του Παναμά Ρικάρδο Μαρτινέλι, που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και αναμένεται να αποφυλακιστούν και να εκδοθούν την προσεχή εβδομάδα, θα συλληφθούν μόλις επιτρέψουν στην πατρίδα τους, όπου τους βαρύνουν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος προερχόμενου από τις δωροδοκίες του βραζιλιάνικού ομίλου των κατασκευών Οντεμπρέχτ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η παναμαϊκή δικαιοσύνη.

Δικαστήριο του Παναμά αποφάσισε να «απορρίψει κατηγορηματικά» τα αιτήματα που υπέβαλε ο συνήγορος των Λουίς Ενρίκε και Ρικάρδο Μαρτινέλι υιού για την «αναστολή του εντάλματος σύλληψης» σε βάρος τους, διευκρίνισε η παναμαϊκή δικαιοσύνη με ανακοίνωσή της.

Οι δύο γιοι του πρώην προέδρου αναμένεται να ολοκληρώσουν την 25η Ιανουαρίου την έκτιση της ποινής τριετούς φυλάκισης για διαφθορά που τους επιβλήθηκε στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, και οι δύο κατηγορούνται από τις Αρχές του Παναμά, όπως και ο πρώην πρόεδρος, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, προερχόμενων από δωροδοκίες της βραζιλιάνικης γιγαντιαίας εταιρείας των κατασκευών, που είχαν πάρει ως προμήθεια για να ευνοήσουν την ανάθεση συμβάσεων του δημοσίου στην Οντεμπρέχτ όταν βρισκόταν ο πατέρας τους στην εξουσία (2009-2014).

Την 3η Ιανουαρίου ο συνήγορος των δύο αδελφών Κάρλος Καρίγιο δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εντολείς του κατέβαλαν 14 εκατ. δολάρια ως εγγύηση για να αποφύγουν τη σύλληψή τους μόλις επιστρέψουν.

Μολαταύτα, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι δυνατή η ανάκληση της ισχύος του εντάλματος σύλληψης, το σκεπτικό του οποίου είχε «αναλυθεί και συζητηθεί επαρκώς» όταν πάρθηκε απόφαση για το αίτημά τους να αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους μετά την καταβολή χρηματικών εγγυήσεων.

Οι αδελφοί Μαρτινέλι αναμένεται να «παραδοθούν» στις Αρχές του Παναμά από τις αμερικανικές προκειμένου να υποβληθούν σε ανακρίσεις στο πλαίσιο «των ερευνών» που διενεργεί η παναμαϊκή δικαιοσύνη, είπε χθες Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας της κεντρικής Αμερικής Χαβιέρ Καραβάγιο.

Οι γιοι του πρώην προέδρου του Παναμά καταδικάστηκαν το 2022 στις ΗΠΑ να εκτίσουν τρία χρόνια φυλάκιση και να καταβάλουν πρόστιμο 250.000 δολαρίων διότι έλαβαν δωροδοκίες 28 εκατομμυρίων δολαρίων από την Οντεμπρέχτ, 19 εκατ. εκ των οποίων μετέφεραν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ.

Ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, οι δύο αδελφοί υποστήριξαν πως πιέστηκαν από τον πατέρα τους, για λογαριασμό του οποίου ενεργούσαν, να δεχθούν τις δωροδοκίες.

Ο όμιλος Οντεμπρέχτ έχει παραδεχτεί ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης πως μοίρασε δωροδοκίες 788 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον, κυρίως σε πολιτικούς στη Λατινική Αμερική, για να εξασφαλίζει τη σύναψη συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους Ρικάρδο Μαρτινέλι, πλούσιος επιχειρηματίας 70 ετών, ιδιοκτήτης ιδίως αλυσίδας σούπερ μάρκετ, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στον Παναμά το 2024.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button