Υγεία

Οι ασθενείς που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν σκευάσματα για κρυολόγημα – Προειδοποίηση του ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποιεί για τον κίνδυνο που μπορεί να ενέχει η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη από όσους υποφέρουν από ρινική συμφόρηση, το γνωστό κρυολόγημα.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η ψευδοεφεδρίνη είναι μία ουσία που χρησιμοποιείται συχνά ως αποσυμφορητικό σε άτομα που πάσχουν από κρυολόγημα ή αλλεργίες. 

Ωστόσο, η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη μπορεί να είναι επικίνδυνη για κάποιες κατηγορίες ασθενών.

Όπως σημειώνει ο ΕΜΑ, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που είναι σοβαρή ή μη ελεγχόμενη (που δεν θεραπεύεται ή ανθίσταται στη θεραπεία) ή με σοβαρή οξεία (αιφνίδια) ή χρόνια (μακροχρόνια) νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια.

Οι κίνδυνοι από την ψευδοεφεδρίνη

Αναλυτικότερα, η επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC, συνέστησε νέα μέτρα για φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης στους ασθενείς συνδρόμου οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας (PRES) και συνδρόμου αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης (RCVS).

Τα δύο αυτά σύνδρομα, όπως αναφέρεται, είναι σπάνιες καταστάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας δυνητικά σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τα συμπτώματα και των δύο συνήθως υποχωρούν.

Όπως αναφέρει η επιτροπή, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύσουν τους ασθενείς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα αμέσως και να αναζητήσουν θεραπεία εάν εμφανίσουν συμπτώματα των παραπάνω δύο συνδρόμων, όπως έντονο πονοκέφαλο με ξαφνική έναρξη, αδιαθεσία, έμετο, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και οπτικές διαταραχές.

Οι πληροφορίες προϊόντος για όλα τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη θα ενημερωθούν για να περιλαμβάνουν τους κινδύνους που αφορούν τα εν λόγω δύο σύνδρομα και τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Να σημειωθεί πως στην ελληνική αγορά τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη διατίθενται με διάφορες εμπορικές ονομασίες, συμπεριλαμβανομένων των Nurofen Cold & Flu, Panadol Cold & Flu, Comtrex Cold κ.α.

πηγή: Iatropedia.gr

To άρθρο Οι ασθενείς που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν σκευάσματα για κρυολόγημα – Προειδοποίηση του ΕΜΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button