Οικονομία

Πάσχα: Υποτονική η αγορά κρέατος – «Μπάχαλο» με τις τιμές του αρνιού

Υποτονικότητα επικρατεί στην αγορά του κρέατος και δη του αρνιού παρά το γεγονός ότι το Πάσχα πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς.

Οι παραγγελίες αρνιών από τους, «χτυπημένους» από την ακρίβεια, καταναλωτές προς τους κρεοπώλες είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι οι επαγγελματίες να μην γνωρίζουν τι πρέπει να παραγγείλουν ενόψει Πάσχα και σε ποιες ποσότητες.

Συνδικαλιστικές πηγές του κλάδου των κρεοπωλών, μιλώντας στο newsit.gr, εξέφρασαν ανησυχία, μαζί με δυσαρέσκεια, για την στάση του υπουργείου Ανάπτυξης και του εξαγγελμένου πλαφόν στην τιμή του αρνιού στα 10 ευρώ ανά κιλό.

Όπως τονίζουν, αυτή η τιμή είναι προϊόν συμφωνίας του υπουργείου με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και θα έχει ως αποτέλεσμα στον καταναλωτή να φτάσει κρέας β’ διαλογής.

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, όταν ένας κτηνοτρόφος σφάξει ένα κοπάδι με 1.000 αρνιά, ακόμα και στα ελληνικά κάποια θα είναι α’, κάποια β’ και κάποια γ’ διαλογής. Ο μικρός έμπορος-κρεοπώλης θα επιλέξει κατά κανόνα να αγοράσει τα καλύτερης ποιότητας κρέατα, τα οποία προφανώς θα αγοράσει ακριβότερα. Το σούπερ μάρκετ το οποίο θα αγοράσει μαζικά, θα αγοράσει, και θα πουλήσει στον καταναλωτή, κρέατα όλων των ποιοτήτων.

Έτσι, στις προηγούμενες περιόδους Πάσχα, η αγορά μπορούσε να προσφέρει πολλαπλές επιλογές στους καταναλωτές, με όλων των ποιοτήτων αρνιά και κατσίκια και για όλα τα βαλάντια. Φέτος, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αντιμετωπίζουν μία ευθεία παρέμβαση καθορισμού της τιμής που έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη αγορά και με τα αρνιά να πωλούνται με «ταβάνι» τα 10 ευρώ το προϊόν που θα φτάσει στο ελληνικό νοικοκυριό θα είναι αμφιβόλου ποιότητος.

Όπως διαφαίνεται, οι κρεοπώλες θα έχουν να αντιμετωπίσουν πλαφόν στην πώληση του κρέατος, χωρίς όμως να καθορίζεται σε ποια τιμή θα αγοράζουν από τους κτηνοτρόφους. Με την σειρά τους, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πωλήσουν χαμηλότερο από τα επίπεδα που θα καλύψουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής τους.

Αυτό που θα έπρεπε να γίνει, τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι να υπήρχε βοήθεια στον Έλληνα κτηνοτρόφο, έτσι ώστε να μπορέσει να πουλήσει σε άλλες τιμές. Με την παρούσα κατάσταση αν μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να πάρουν την τιμή που θέλουν και χρειάζονται, τότε η τιμή που θα φτάσει να αγοράσει ο τελικός καταναλωτής θα ξεπερνά τα 15 ευρώ το κιλό.

 

Πού κυμαίνονται οι τιμές επί του παρόντος

Όπως εξηγούν στο newsit.gr οι ίδιες πηγές πολλά θα εξαρτηθούν από τα παζάρια κρέατος στη Βόρεια Ελλάδα τα οποία αναμένουν οι κρεοπώλες για να καθορίσουν και εκείνοι τις τιμές στα καταστήματα τους.

Επί του παρόντος, κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα, οι τιμές χονδρικής και λιανικής αμνοεριφίων είναι συγκρατημένες στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, ξεπερνώντας σε λίγες περιπτώσεις τα 10 ευρώ.

Σε επίπεδο χονδρικής, τα εγχώρια αρνιά πωλούνται από 8,5 ευρώ έως 10,8 ευρώ το κιλό, με την επικρατούσα τιμή να ανέρχεται σε 9,8 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, το εύρος τιμών κυμαινόταν από 7 έως 9,5 ευρώ.

Στα εισαγόμενα αρνιά από την Ρουμανία, η τιμή κυμαίνεται από 9,5 έως 10,5 ευρώ το κιλό με επικρατούσα τα 9,7 ευρώ το κιλό. Πέρυσι το κόστος ανά κιλό ήταν από 8,5 έως 9 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά το κατσίκι, πωλείται χονδρικά κατά 8,5 έως 10,8 ευρώ το κιλό με επικρατούσα τα 9,8 ευρώ το κιλό, με την τιμή πέρυσι να κυμαίνεται μεταξύ 8,8 και 9 ευρώ το κιλό.

Η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι προφανώς υψηλότερη.

Το αρνί γάλακτος το ολόκληρο εγχώριο κοστίζει 12,98 ευρώ το κιλό, ενώ εγχώριο ερίφιο γάλακτος κοστίζει επίσης 12,98 το κιλό.

Το εγχώριο αρνίσιο χεράκι οι καταναλωτές το πληρώνουν 13,98 ευρώ το κιλό. Τέλος, το ντόπιο πρόβατο πωλείται στα 6,98 ευρώ το κιλό.

To άρθρο Πάσχα: Υποτονική η αγορά κρέατος – «Μπάχαλο» με τις τιμές του αρνιού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button