Οικονομία

Ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη τα κέρδη από πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Galaksias Portal News


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022, 15:37

Η σημαντική αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου το περασμένο έτος, μπορεί να έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πυροδοτώντας μια νέα ενεργειακή κρίση, ωστόσο για την Ρωσία είναι μάλλον «καλά νέα».

Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις για το 2021, ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών, και αντιστοιχούν στο 36% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υπερέβησαν τα αρχικά σχέδια κατά 51,3% το 2021, φτάνοντας συνολικά τα 9,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια (119 δισεκατομμύρια δολάρια). Μόνο τον Οκτώβριο, τα έσοδα ήταν 1,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια ή σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού έφτασαν τα 25,29 τρισεκατομμύρια ρούβλια πέρυσι, από 18,72 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το περασμένο έτος, το υπουργείο Οικονομικών είχε λάβει ως βάση για τις εκτιμήσεις του μια τιμή πετρελαίου στα 45 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο, η μέση τιμή του μαύρου χρυσού για το 2021 ήταν 69 δολάρια.

Επίσης, το υπουργείο ανέμενε μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου 156,3 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2021. Η Gazprom δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η μέση τιμή για το περασμένο έτος είναι πιθανό να φτάσει τα 280 δολάρια, με τα τελικά στοιχεία να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα τη Ρωσίας, οι συνολικές εξαγωγές της Ρωσίας έφτασαν τα 489,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Από αυτά, το αργό πετρέλαιο αντιπροσώπευε 110,2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα προϊόντα πετρελαίου 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια, το φυσικό αέριο αγωγών 54,2 δισεκατομμύρια δολάρια και το υγροποιημένο φυσικό αέριο 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία παρουσίασε ένα ιστορικά υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 120,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ίσο με το 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, πέρυσι, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Οι αυξανόμενοι όγκοι και οι υψηλές τιμές σήμαιναν ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στις ετήσιες εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας αυξήθηκε από τα ιστορικά επίπεδα του 15-20% στο 23% το 2021, το οποίο εξακολουθεί να είναι μέτριο σε σύγκριση με το πετρέλαιο, ανέφερε σε σημείωμά της η ING.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button