Οικονομία

Οι προκλήσεις της χημικής βιομηχανίας έως το 2050

H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως βασικού πυλώνα της οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ιδιαιτέρως επιτυχημένης εσπερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) με την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Κεντρικό θέμα ήταν η παρουσίαση του Οδικού Χάρτη Μετάβασης της Χημικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα (Transition Pathway), όμως η ποιότητα των ομιλητών, το εύρος της γνώσης και εμπειρίας τους αλλά και οι εύστοχες παρατηρήσεις και ερωτήσεις του συντονιστή της εκδήλωσης Αλέξανδρου Κατραούζου (Αντιπρόεδρος ΣΕΧΒ) «έδωσαν χώρο» και σε περισσότερα θέματα που άπτονται του πυρήνα της βιομηχανικής πολιτικής στη χώρα μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΚΡΑΛΛΗΣ, ΒΑSF, KAPACHIM, KAVALA NOVAFERT LTD, K&NE, MEGARA RESINS, NEOTEX, VITEX.

Ο Οδικός Χάρτης Μετάβασης για την ελληνική χημική βιομηχανία, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αποτελεί μια μελέτη που υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τη στήριξη του ΣΕΧΒ και είναι η ελληνική εξειδίκευση του Ευρωπαικού Σχεδίου Μετάβασης για τη Χημική Βιομηχανία το οποίο παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο 2023.

Μάλιστα, η ελληνική χημική βιομηχανία ήταν από τις πρώτες (μετά τη Γαλλία και το Βέλγιο) που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Χημικής Βιομηχανίας (CEFIC) προς τα μέλη του να εκπονήσουν τα Εθνικά Σχέδια Μετάβασης με στόχο ο κλάδος πανευρωπαϊκά να αντιμετωπίσει συντονισμένα και αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΕΧΒ Αρμόδιος Γιαννίδης, ο ελληνικός κλάδος της χημικής βιομηχανίας θεώρησε εξ αρχής τον Οδικό Χάρτη ως ένα χρήσιμο εργαλείο «προκειμένου να συντονιστούμε όλοι μας σε μια κοινή κατεύθυνση κλιματικής ουδετερότητας, κυκλικότητας, ψηφιακού μετασχηματισμού και αειφορίας των χημικών προϊόντων».

Ο ίδιος, μάλιστα, μιλώντας γι’ αυτό το πολύπλευρο “Transition pathway”, σημείωσε ότι «η πρόκληση που αντιμετωπίζαμε ήταν, εάν θα επρόκειτο για ένα… highway to hell. Προφανώς είναι εύκολο να επιτύχεις την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας αν την κλείσεις ή αν τη στείλεις εκτός Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, συνυπογράψαμε τη Διακήρυξη της Αμβέρσας για μια Ανταγωνιστική Βιομηχανία στην Ευρώπη.

Κ. Σκρέκας: Στόχος μας η επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκομένους, διαβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση, προτεραιότητα και στόχο αποτελεί η επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας, «στόχος απόλυτα εφικτός, καθώς η χώρα μας μπορεί να κάνει το θαύμα. Χρειάζεται να το πιστέψουμε. Πολιτική βούληση υπάρχει, θα χρειαστούν και δύσκολες αποφάσεις που συχνά δεν είναι αρεστές στον χρόνο που λαμβάνονται αλλά στο τέλος όλοι αναγνωρίζουν την αξία τους».

Το ενδιαφέρον του για τον Οδικό Χάρτη Μετάβασης υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας συμμετέχοντας και στο πάνελ των κεντρικών ομιλητών, όπου σημείωσε ότι «έχουμε ήδη ενσωματώσει στη βιομηχανική στρατηγική της χώρας πολλά από όσα αναφέρει ο Χάρτης».

Από την πλευρά της η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει συνθήκες προβλεψιμότητας και σταθερότητας για να αποδίδουν τα επενδυτικά πλάνα είπε ο Υπουργός και αναφέρθηκε στα νέα κριτήρια για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτήσεις, στα σχεδιαζόμενα προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, και στην απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών. «Στηρίζουμε και θα στηρίξουμε αποφασιστικά τη βιομηχανία, βάζουμε τα θεμέλια ώστε όλα να γίνονται πολύ πιο γρήγορα».

Εθνικός Οδικός Χάρτης με φιλοδοξίες

Η ίδια η παρουσίαση του Οδικού Χάρτη Μετάβασης της Ελληνικής Χημικής Βιομηχανίας έδειξε πόσο σημαντικός είναι για το μέλλον του κλάδου. Ανοίγοντας αυτό το κεφάλαιο ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, υπογράμμισε ότι «η βιομηχανία, επειδή ενσωματώνει τεχνολογία, αλλά έχει και σχετικά υψηλό σταθερό κόστος, δεν μπορεί να αναπτυχθεί όσο θα θέλαμε, σε ένα περιβάλλον ευμετάβλητο.

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων τα επόμενα χρόνια

Συγχαίροντας τον ΣΕΧΒ για τη δημιουργία του ελληνικού Οδικού Χάρτη και χρησιμοποιώντας μια φράση του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Ηράκλειτου («Τα μεγάλα αποτελέσματα απαιτούν μεγάλες φιλοδοξίες») ξεκίνησε την ομιλία του ο Dr Daniel Witthaut, Executive Director Innovation, CEFIC.

Το στέλεχος της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας ανέλυσε τη σκέψη ότι «μέσα σε λιγότερο από 30 χρόνια η βιομηχανία μας θα πρέπει να αλλάξει όχι μόνο το ΠΩΣ αλλά και το ΤΙ παράγουμε. Ο μετασχηματισμός αυτός θα απαιτήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων από τώρα έως το 2050.

Για μια διαδικασία που ήδη βρίσκεται εν εξελίξει, μίλησε ο Algreit Dume, Policy Officer, European Commission DG for Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs, καθώς, όπως ανέφερε, «περισσότερο από το 80% των δράσεων έχουν ήδη ξεκινήσει. Η δίδυμη μετάβαση πραγματικά συμβαίνει». 

To άρθρο Οι προκλήσεις της χημικής βιομηχανίας έως το 2050 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button