Οικονομία

Intrakat: Αύξηση καθαρής κερδοφορίας κατά 3 εκατ. ευρώ το 2023

Κατά 3 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η καθαρή κερδοφορία το 2023 για τον όμιλο της Intrakat, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το έτος 2023.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος της Intrakat σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών (τζίρου) κατά 83% το 2023, με το ανεκτέλεστο να φθάνει νέο ιστορικό υψηλό στα 4,9 δισ. ευρώ.

Η Intrakat ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη της και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 412 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 225 εκατ. ευρώ το 2022 (αύξηση 83%) με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Άκτωρ, η οποία ενσωματώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για λιγότερο από δύο μήνες (08/11/2023 – 31/12/2023).

Την ίδια στιγμή, o Όμιλος επέστρεψε δυναμικά στην λειτουργική κερδοφορία – μετά από 2 χρόνια – με το ενοποιημένο EBIDTA να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 16 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι ζημιών 3 εκατ. ευρώ κατά το 2022.

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ το 2022, ενισχυμένα κατά 122%, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ από ζημιές 24 εκατ. ευρώ το 2022 

Παράλληλα, ο Όμιλος πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς συμβασιοποίηση έργων, το οποίο σχεδόν τριπλασιάστηκε στα 4,9 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. ευρώ 2022), διασφαλίζοντας σημαντικό κατασκευαστικό έργο για το ορατό μέλλον. Η εξαγορά της Άκτωρ προσέθεσε ανεκτέλεστο ύψους 2,7 δισ. ευρώ στο ήδη υφιστάμενο του Ομίλου Intrakat. 

Το 2023 ο Όμιλος Intrakat πέτυχε να βελτιώσει σημαντικά τόσο την κεφαλαιακή του διάρθρωση όσο και την ρευστότητά του. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ το 2022, ενισχυμένα κατά 168%, ενώ ταυτόχρονα ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 3,4% στα 123 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου κατέγραψαν τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου, τα οποία ανήλθαν σε 125 εκατ. ευρώ έναντι 25 εκατ.ευρώ στις 31.12.2022, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ενισχύθηκαν εκτεταμένα και οι ενοποιημένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές, που ανήλθαν σε 77 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ το 2022.

Οι ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου απεικονίστηκαν στην κεφαλαιοποίηση της Intrakat, η οποία στις 19.04.2024 διαμορφώθηκε σε περίπου 815,5 εκατ.ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 210% σε σχέση με ένα χρόνο πριν (19.04.2023).

Με αφορμή την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε: «Το 2023 ο Όμιλος Intrakat εδραιώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Ήταν ένα έτος που σηματοδότησε τη βελτίωση όλων των οικονομικών μας δεικτών και την διεύρυνση του αποτυπώματός μας στην αγορά.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς και ενσωμάτωση της Άκτωρ, η οποία επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι θα βελτίωνε έτι περαιτέρω την οικονομική μας θέση, μας δίνει το απαραίτητο μέγεθος και την κλίμακα που χρειαζόμαστε για να αναπτυχθούμε, έχοντας το βλέμμα στην περίοδο που θα ξεκινήσει μετά την λήξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και με ορίζοντα τις αρχές της επόμενης δεκαετίας».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Επανατοποθετούμαστε στρατηγικά στη Ρουμανία, η οποία προσφέρει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και διερευνούμε την αγορά της για να διευρύνουμε τα μεγέθη μας και να γίνουμε μεγαλύτεροι.

Και στρεφόμαστε αποφασιστικά στις ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, έναν τομέα που υπόσχεται επαναλαμβανόμενα έσοδα σε βάθος πολλών ετών και ήδη συμμετέχουμε σε πάνω από 20 σχετικούς διαγωνισμούς.

Ενώ η συμφωνία που υλοποιούμε με τον Όμιλο της ΔΕΗ για την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων σε ΑΠΕ, μειώνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο στο ευμετάβλητο πεδίο της ενέργειας και παράλληλα αυξάνει τις αναπτυξιακές προοπτικές μας.

Αναλάβαμε τη διοίκηση της Intrakat πριν από λιγότερο από δύο έτη και πλέον βλέπουμε απτά αποτελέσματα από την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού, που έχει ως στόχο την ισχυροποίηση του Ομίλου μας και στην ανάδειξή του σε έναν καταλύτη ανάπτυξης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Το 2023 o Όμιλος Intrakat και η Άκτωρ προχώρησαν στην υπογραφή νέων συμβάσεων έργων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα: 

  • «Κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαίου» για λογαριασμό της εταιρείας ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην περιοχή Φουτζέιρα, προϋπολογισμού 352,2 εκατ. ευρώ.
  • «Κατασκευαστικές εργασίες με την πρώιμη συμμετοχή εργολάβου (ECI) για την ανέγερση του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα Ελληνικού» για λογαριασμό της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε., συνολικού προϋπολογισμού.334 εκατ. ευρώ [Κοινοπραξία Bouygues Batiment International (60%) – Intrakat (40%)]
  • «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, Τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη με Σ.Δ.Ι.Τ.» για λογαριασμό του ΙΦΣ ΠΑΣΙΦΑΗ Α.Ε., συνολικού προϋπολογισμού. 240,4 εκατ. ευρώ [Κοινοπραξία Τέρνα (55%) – Άκτωρ (20%) – Intrakat (25%)].
  • «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα ΝΔ Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη με Σ.Δ.Ι.Τ.» για λογαριασμό του ΙΦΣ ΠΥΛΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., συνολικού προϋπολογισμού 204,9 εκατ. ευρώ [Κοινοπραξία Άκτωρ (60%) – Intrakat (40%)].
  • «Κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό» για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων, συνολικού προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ [Κοινοπραξία Άκτωρ (30%) – Μυτιληναίος (30%) – Τέρνα (40%)].
  • «Κατασκευή τεχνητού εμποδίου και σύνοδων έργων κατά μήκος της Ε/Τ Μεθορίου, στην περιοχή Ψαθάδες Διδυμότειχου έως Κορνοφωλιά Σουφλίου στην Π.Ε. Έβρου» για λογαριασμό του Υπουργείου Προστασίας Του Πολίτη, συνολικού προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ [Ένωση Τέρνα ΑΕ (65%) – Intrakat (35%)].

Ενώ προς υπογραφή βρίσκονται πολύ σημαντικές συμβάσεις δημοσίων, ιδιωτικών και ΣΔΙΤ έργων, όπως μεταξύ άλλων τα:

  • Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ., προϋπολογισμού 195,7 εκατ. ευρώ.
  • Δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο και τη Λαμία, προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε. – Metropolitan Park Phase 1, Παραλιακό μέτωπο και δημόσιοι υπαίθριοι χώροι, προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ.
  • ΔΕΗ – Κατασκευή δικτύου FTTH ανά την Επικράτεια (LOT 1) προϋπολογισμού 83,9 εκατ. ευρώ.
  • Κατασκευή Φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων, προϋπολογισμού 82,6 εκατ. ευρώ.
  • Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ Φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας, προϋπολογισμού 50,2 εκατ. ευρώ.
  • ΔΕΗ ΑΕ: Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) με Μ.Ε.Κ. φυσικού αερίου 65MWth, προϋπολογισμού 41,2 εκατ. ευρώ.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε. – Έργο Νέων Αθλητικών Εγκαταστάσεων [Κοινοπραξία Intrakat (50%) – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (50%)], αναλογούντος προϋπολογισμού 32,8 εκατ. ευρώ.

To άρθρο Intrakat: Αύξηση καθαρής κερδοφορίας κατά 3 εκατ. ευρώ το 2023 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button