Περιβάλλον

Πώς η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τα χταπόδια με τύφλωση και εξαφάνιση

Τα χταπόδια μπορεί να χάσουν την όρασή τους και να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας του θερμικού στρες μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, αν οι θερμοκρασίες των ωκεανών συνεχίσουν να αυξάνονται με τον προβλεπόμενο ρυθμό, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα χταπόδια είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικά, η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το θερμικό στρες που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένιση της όρασης των χταποδιών και σε αυξημένους θανάτους εγκύων χταποδιών και των αγέννητων νεογνών τους.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η απώλεια της όρασης θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τα χταπόδια, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτή για την επιβίωσή τους. Περίπου το 70% του εγκεφάλου των χταποδιών είναι αφιερωμένο στην όραση, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία και στην ανίχνευση θηρευτών και θηραμάτων.

Λιγότερες πρωτεΐνες για την όραση

Οι ερευνητές εξέθεσαν αγέννητα χταπόδια και τις μητέρες τους σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες: μια θερμοκρασία ελέγχου 19 βαθμών Κελσίου, 22 βαθμών που είναι οι τρέχουσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες και 25 βαθμών που είναι οι προβλεπόμενες καλοκαιρινές θερμοκρασίες του 2100.

Τα χταπόδια που εκτέθηκαν στους 25 βαθμούς Κελσίου διαπιστώθηκε ότι παρήγαγαν σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες υπεύθυνες για την όραση από ό,τι εκείνα στις άλλες θερμοκρασίες.

«Μία από αυτές είναι μια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στους φακούς των οφθαλμών των ζώων για τη διατήρηση της διαφάνειας και της οπτικής διαύγειάς τους, και μια άλλη είναι υπεύθυνη για τους φωτοϋποδοχείς των οφθαλμών», δήλωσε η Δρ. Qiaz Hua από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πρόωροι θάνατοι εγκύων χταποδιών

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά αγέννητων χταποδιών και αυξημένο ποσοστό πρόωρων θανάτων εγκύων μητέρων.

Τα αυγά δεν εκκολάφθηκαν για δύο από τις τρεις ομάδες χταποδιών που εκτέθηκαν στους 25 βαθμούς. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό οφειλόταν εν μέρει στους θανάτους των μητέρων ενώ τα αυγά βρίσκονταν σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης.

Φωτογραφία νεογέννητου χταποδιού

Dr. Qiaz Hua

Λιγότερα από τα μισά αυγά εκκολάφθηκαν για την τρίτη ομάδα που εκτέθηκε σε αυτή τη θερμοκρασία. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η μητέρα εμφάνισε «ορατά σημάδια στρες» που δεν παρατηρήθηκαν σε μητέρες που εκτέθηκαν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Διαπίστωσαν ότι τα νεογνά που επιβίωσαν παρουσίασαν «τεράστιο θερμικό στρες και είναι απίθανο να επιβιώσουν μέχρι την ενηλικίωση».

Η Bronwyn Gillanders, επικεφαλής της Σχολής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε σχετικά με την έρευνα: «Είναι μόνο μια αλλαγή τριών περίπου βαθμών και αρχίζετε να βλέπετε την εξασθένιση των οργανισμών».

Παραδέχτηκε ότι τα χταπόδια της μελέτης εκτέθηκαν σε μια πιο γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας από αυτή που θα συμβεί σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες, αλλά θεωρεί ότι το συμπέρασμα είναι σαφές: η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι κακή για τα χταπόδια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button