Uncategorized

Ντι Μάιο: Η Ιταλία απορρίπτει λύσεις εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ


O Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας Luigi Di Maio δήλωσε την Τρίτη από τη Λευκωσία ότι η Ιταλία απορρίπτει σθεναρά κάθε προσπάθεια για λύσεις στο Κυπριακό που να βρίσκονται εκτός των παραμέτρων των συμφωνιών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.


 


Ο κ. Di Maio, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε μετά την συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του ότι αργότερα θα έχει συνάντηση και με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για να εκφράσει την ικανοποίηση της Ρώμης για την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη.


Επίσης, υπογράμμισε την στήριξη της Ιταλίας στην Κύπρο και την Ελλάδα εναντίον κάθε παραβίασης των δικαιωμάτων τους.


Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις ως εξαιρετικές και είπε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για εμβάθυνση της συνεργασίας τους, σημειώνοντας ότι “το γεγονός ότι οι δυο μας χώρες ανήκουν σε μεσογειακή οικογένεια είναι προϋπόθεση πάνω στην οποία χτίζουμε μία σχέση όλο και πιο ευρεία και σύνθετη”.


Στις συζητήσεις, είπε, επανέλαβαν την πρόθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και της συζήτησης ιδιαίτερα σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια και υποδομές.


Σε σχέση με το μεταναστευτικό, είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένας ικανοποιητικός συμβιβασμός για το σύμφωνο περί μετανάστευσης και ασύλου και είπε ότι  η Ιταλία παραμένει πεπεισμένη ότι πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στο θέμα των ευθυνών και της αλληλεγγύης και ένας αποτελεσματικός μηχανισμός που να μπορεί να βρει λύσεις και να διαχειριστεί τις αφίξεις.


Είπε ακόμη ότι επανέλαβε την απόλυτη αλληλεγγύη του σε σχέση με την Κύπρο, λέγοντας ότι δεν είναι ανεκτές οι προκλήσεις και μονομερείς πρωτοβουλίες που βλάπτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα  της Κύπρου. “Είναι ξεκάθαρο, η Ιταλία μένει και παραμένει στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας εναντίον κάθε παραβίασης των δικαιωμάτων τους”, σημείωσε.


Ο Ιταλός ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι η σωστή εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων πρέπει να είναι έδαφος συνεργασίας.


Είπε ότι η Ιταλία αναγνωρίζει πλήρως τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι όπως πρότεινε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ “είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη δική μας συμβολή για μία πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο”.


Τέλος, είπε ότι συζήτησαν για το θέμα της Λιβύης και τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις.


Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι η παρουσία του Ιταλού ΥΠΕΞ σε αυτή τη χρονική συγκυρία, αλλά και οι ουσιαστικές διαβουλεύσεις που είχαν, αποδεικνύουν την κοινή βούληση και επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των ιστορικών δεσμών ανάμεσα στους λαούς της Κύπρου και της Ιταλίας.

Πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε υφιστάμενους τομείς δράσεων, όσο και για τη διεύρυνση της σε νέα πεδία συνεργασίας.

“Σε αυτό το πλαίσιο, θέσαμε συγκεκριμένες προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τη διμερή μας συνεργασία, με έμφαση στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της έρευνας και του πολιτισμού.  Σημειώσαμε με ικανοποίηση το υψηλό επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών και χαιρετίσαμε την πρωτοβουλία του Ιταλο-Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο διοργάνωσε διαδικτυακά και με επιτυχία τον περασμένο Δεκέμβριο, το 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Ιταλίας, με στόχο τη δημιουργία νέων δεδομένων και ευκαιριών για οικονομική, εμπορική και τουριστική συνεργασία. Ταυτόχρονα, στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, προωθείται η υπογραφή διμερούς «Εκτελεστικού Προγράμματος» με στόχο τη χρηματοδότηση κοινών ερευνητικών έργων”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι επίσης συζήτησαν για τη συνεργασία  σε θέματα αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της οποίας προωθείται η υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας για την προστασία πολιτιστικών αγαθών, καθώς και τη διμερή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για ανανέωση του σχετικού Προγράμματος Συνεργασίας για τα έτη 2021-2025.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ενέργεια, είπε ότι οι διμερείς  σχέσεις έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, λόγω και της ενεργειακής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, η οποία δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ.


“Θεωρώ ευτυχή σύμπτωση το γεγονός ότι η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται την ίδια μέρα με την Υπουργική Σύνοδο του EMGF (του ενεργειακού Φόρουμ στο Κάιρο), του οποίου, τόσο η Κύπρος όσο και η Ιταλία, μαζί με άλλα πέντε Κράτη αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη, στέλνοντας μηνύματα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή”, είπε.


Πρόσθεσε ότι “είναι κοινή μας πεποίθηση ότι η δυναμική των ενεργειακών συνεργειών που δημιουργεί το EMGF, είναι στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, ενώ συμφωνούμε επίσης ότι η συμμετοχή στο Φόρουμ είναι ανοικτή σε όλα τα Κράτη της περιοχής που είναι έτοιμα να συμμεριστούν το όραμα μας για περιφερειακή συνεργασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και της βασικής αρχής για επικράτηση σχέσεων καλής γειτονιάς. Στόχος μας δεν είναι άλλος από τη δημιουργία και ενίσχυση συνθηκών ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή”

Ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν, επίσης, για τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση τη συνεργασία των χωρών στο σχηματισμό Med 7, τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, και στο μεταναστευτικό. Η Κύπρος προσδίδει μεγάλη σημασία στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, και στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και την πολιτική διαδικασία σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, είπε.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, ο Κύπριος ΥΠΕΞ επισήμανε τη θετική προσέγγιση έναντι του Κειμένου του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και την έντονη επιθυμία της Κύπρου, ως Κράτος Μέλος πρώτης γραμμής, που δέχεται υπέρμετρες πιέσεις, για ενίσχυση της αρχής της αλληλεγγύης και για τη δημιουργία ενός δεσμευτικού μηχανισμού ανακατανομής δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Σημείωσε ακόμα ότι συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της τουρκικής παραβατικότητας και των σχετικών, κοινών αποφάσεων και συμπερασμάτων της ΕΕ, και ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μαρτίου.


“Η κυριαρχία της Ένωσης πηγάζει και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κυριαρχία των 27 Κρατών Μελών της και ως εκ τούτου, προασπίζοντας συλλογικά την κυριαρχία των Κρατών Μελών, διασφαλίζουμε και την κυριαρχία της ίδιας της Ένωσης”, είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο και βάσει των σχετικών Συμπερασμάτων της ΕΕ, αναμένεται από την Τουρκία να επιδείξει έμπρακτη και ειλικρινή βούληση για βελτίωση των σχέσεών της με την ΕΕ και όλα ανεξαρτήτως τα Κράτη Μέλη.


“Η όποια απόφαση για υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Άγκυρα, που θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να τερματίσει τις οποίες παράνομες τις ενέργειες, τόσο επί εδάφους όσο και επί θαλάσσης, αλλά και να συμβάλει ουσιαστικά προς την επίλυση ενός κατεξοχήν Ευρωπαϊκού προβλήματος όπως το Κυπριακό, στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ”, είπε.


Μιας λύσης του Κυπριακού, συνέχισε, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική.


“Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει Κράτος Μέλος της ΕΕ και μετά την επανένωση και λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τη δημόσια διακηρυγμένη επιθυμία της Τουρκίας για ενίσχυση των Ευρω-τουρκικών σχέσεων, ο ρόλος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις είναι — ενδεχομένως όσο ποτέ άλλοτε — κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας”, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button