Οικονομία

Στο πεδίο της μάχης οι γαλάζιοι πρωτοκλασάτοι, το κεράκι του Στέφανου στην Εκατονταπυλιανή και η …Μενεγάκη, o μήνας των τραπεζικών αποτελεσμάτων, οι ανατροπές στην αγορά γραφείων, οι μύθοι και οι αλήθειες για τις επενδύσεις και τα δυσάρεστα του Ταμείου Ανάκαμψης

Προεκλογικό κρας τεστ στις περιφέρειες

Κλειστή σύσκεψη με 12 πρωτοκλασάτους υπουργούς τους οποίους θα ρίξει στη προεκλογική μάχη των ευρωεκλογών, θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Δευτέρας, στο κτίριο της Πειραιώς. Ο στόχος είναι να προτάξουν το θετικό αφήγημα του κυβερνητικού έργου. Σε αυτό ποντάρει για τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων της ΝΔ. «Δεν πρέπει -το τονίζω, δεν πρέπει- να αντιμετωπιστούν οι ευρωεκλογές με χαλαρότητα και ειδικά από τους συμπολίτες μας οι οποίοι στήριξαν τη ΝΔ στις διπλές εκλογές του 2023» δήλωσε ο Μητσοτάκης στον Άγιο Δημήτριο όπου περιόδευσε. Ο στόχος του είναι η δυσαρέσκεια να μην εκφραστεί με «τιμωρητική» ψήφο που θα αδικεί την κυβέρνηση και θα θολώνει την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ. Ο Νίκος Δένδιας θα χρεωθεί την Κεντρική Μακεδονία, ο Μάκης Βορίδης την Πελοπόννησο, ο Κυριάκος Πιερρακάκης την Κρήτη, ο Άδωνις Γεωργιάδης την Δυτική Μακεδονία, ο Δημήτρης Καιρίδης το βόρειο Αιγαίο κλπ. Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών όταν ο πρωθυπουργός προχωρήσει στον ανασχηματισμό. Αρκετοί «εξαφανισμένοι» υπουργοί θα αναγκαστούν να αφήσουν τα μετόπισθεν και να δώσουν εξετάσεις.

Η εικόνα

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ. Τα πρόσωπα – κλειδιά είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης που έχει αναλάβει πολλαπλό ρόλο καθ´ οδόν για τις ευρωεκλογές, ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης που πλέον δίνει το «παρών» παντού, ο Αμερικανός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Έρικ Παρκς, η διευθύντρια Επικοινωνίας του Κύρα Κάπη που τον συνοδεύει σε όλα τα ταξίδια και τις περιοδείες του, ο Χρήστος Ζωγράφος και ο Γιώργος Ευθυμίου που θεωρούνται η ψυχή του γραφείου τύπου του Μαξίμου ενώ από το κόμμα συμμετέχει ο εκπρόσωπος Νίκος Ρωμανός.

Non stop και οι βουλευτές

Στη μάχη όμως θα πέσουν και οι βουλευτές. Ο πρωθυπουργός  θα τους καλεί ανά περιφέρεια στο Μαξίμου. Την αρχή κάνει σήμερα το απόγευμα με τους βουλευτές Αιγαίου. Θέλει να τους ακούσει αλλά και να δώσει οδηγίες προς ναυτιλομένους. Η φράση που είπε ότι οι πολίτες να σκέφτονται ότι κάθε ψήφος στην ΝΔ είναι και ψήφος στον ίδιο για να αισθάνεται πιο δυνατός την επόμενη μέρα, έστειλε το μήνυμα ότι παίρνει πάνω του τον προεκλογικό αγώνα. Και το κάνει με όποιο ρίσκο εμπεριέχει μια τέτοια απόφαση.
Χωρίς ανάσα είναι το πρόγραμμα του. Το πρωί θα βρεθεί στην λαχαναγορά του Ρέντη διότι θέλει να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους της αγοράς και πολίτες για να δει πως διαμορφώνονται  οι τιμές πριν το Πάσχα. Θα ακολουθήσει επίσκεψη του και στη Βαρβάκειο. Αύριο Τρίτη θα πάει στην Φθιώτιδα για τον Ε65. Την Τετάρτη θα παρουσιάσει το πρόγραμμα Αιγίς για την Πολιτική Προστασία.

Κεράκι στην Εκατονταπυλιανή!

Με την κάμερα να τον καταγράφει την ώρα που ανάβει κεράκι στην Παναγιά την Εκατονταπυλιανή, στην Πάρο, ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε το δικό του μήνυμα ότι πολλά που ήταν αυτονόητα στον ΣΥΡΙΖΑ – όπως το να μην γίνεται σημαία η πίστη – δεν είναι πια. Προηγήθηκε το «θαύμα» με τον σταυρό στην κολυμπήθρα του και ο «οιωνός» ότι «θα γίνει ή παπάς ή σπουδαίος». Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας άφησε αιχμές ότι ήταν «φωτοκόπια μίας παράδοσης που αναφέρεται στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» στο βιβλίο του καθηγητή Θεολογίας του ΑΠΘ, Ανέστη Κεσελόπουλου. Ο συγγραφέας περιγράφει μια σκηνή με τον παπά Νικόλα που βάφτισε τον Παπαδιαμάντη και είδε σταυρό στην κολυμπήθρα του.  «Αυτό το παιδί θα γίνει μεγάλος» προέβλεψε όπως και έγινε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε αυτήν την μοναδική στιγμή του παρά τις εσωκομματικές επικρίσεις που δέχθηκε. Ρίχνει όλες του τις δυνάμεις για να κερδίσει τα στοιχήματα του.

Από τα χαμηλά!

Σε 30 νησιά όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε από τα πιο χαμηλά ποσοστά το 2023 και δεν εξέλεξε βουλευτή, περιοδεύει ο Στέφανος Κασσελάκης, με το σκάφος «PAR AFRON» και 10μελη αποστολή. Η  «ναυτική εβδομάδα» θα ολοκληρωθεί την Μεγάλη Δευτέρα (απλώς Δευτέρα την αναφέρει στο πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ). Τον Στέφανο Κασσελάκη συνοδεύει ο πρώην  υπουργός και ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, η προσωπική του ομάδα επικοινωνίας που του ετοιμάζει τα βίντεο (κάμεραμεν, ηχολήπτες, φωτογράφος, κα) και αστυνομικοί της ασφάλειας του κ.α. Γυρίζει το ένα βίντεο μετά το άλλο. Έχει στόχο ανατροπής του 14,4% που πήρε στις Κυκλάδες τον περασμένο Ιούνιο και του 13,07% στα Δωδεκάνησα. Η Χίος (10,52%), η Λέσβος (13,49%) και ο Έβρος (15%) είναι επίσης στη στόχευση του Κασσελάκη. Δεν είναι τυχαία η στροφή του σε ότι συνδέεται με την άμυνα της χώρας (εξοπλιστικά, ΝΑΤΟ κλπ) για την οποία  ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ είχε πιο χαλαρή γραμμή.

Τρίποντο στα βόρεια

Ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζει περιοδείες στην Βόρεια Ελλάδα. Στην εκδήλωση της παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου χειροκροτήθηκε σχεδόν περισσότερο από όλους. Πολλές περιοδείες κάνει και η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά. Το έργο της στην ευρωβουλή έχει αξιολογηθεί πολύ θετικά. Είναι και πολύγλωσση. Με τον βουλευτή Πέτρο Παππά πρόσφατα μιλούσαν ισπανικά. Ο Πέτρος Παππάς έχει πάρει πολύ ζεστά τον ρόλο του αν.τομεάρχη Υγείας. Κάνει περιοδείες σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Αττικής και καταγράφει ελλείψεις και προτάσεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης σκοπεύει να κάνει ειδική εκδήλωση για την Υγεία όπως και για άλλα μεγάλα θέματα: Παιδεία, Δικαιοσύνη κλπ.

Η …Μενεγάκη!

Όλοι περίμεναν την έκπληξη που υποτίθεται ότι θα είχε ο Στέφανος Κασσελάκης στα τελευταία πέντε ονόματα του ευρωψηφοδελτίου αλλά κάποιος celebrity δεν υπήρχε. «Τι να πω ότι ακούστηκε μέχρι και το ακραίο ότι η Ελένη Μενεγάκη σταματάει την εκπομπή της για να κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ;» έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής. Κάποιοι προσδοκούσαν σε διεύρυνση με τον Χάρη Καστανίδη για τον οποίον έγιναν πολλές συζητήσεις αλλά τελικά ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ παρέμεινε ΠΑΣΟΚ έστω κι αν κρατάει μεγάλες αποστάσεις από την Χαριλάου Τρικούπη.

Μουρτζούφλης!

Ο εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης έκανε ένα ενδιαφέρον σχόλιο για τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ (που τον βλέπει πλέον παγιωμένο στη δεύτερη θέση) και του ΠΑΣΟΚ (που έπεσε στην τρίτη). Ο ένας γελάει και αγκαλιάζει τον κόσμο είπε για τον  Κασσελάκη στο πρόσωπο του οποίου  παρεπιπτόντως δεν τρέφει πολύ εκτίμηση. Ο άλλος είναι μουρτζούφλης, είπε για τον Ανδρουλάκη. Λίγο κάποιος να γνωρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη, εκτός της δημόσιας εικόνας του,  που όντως παραπέμπει σε μουρτζούφλη, μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αδικεί τον εαυτό του. Το TikTok με την μητέρα του και τους κοχλιούς,  στην Κρήτη, έδειξε τον πραγματικό του εαυτό. Έχει χιούμορ, είναι  και ατακαδόρος. Όταν βγει από το πολιτικό κουστούμι του μουρτζούφλη θα κερδίσει γιατί το TikTok του …κοχλιού θα τον φέρει κοντά στους νέους. Όχι η γραβάτα και το κουστούμι. Το θέμα ήδη απασχολεί τους επικοινωνιολόγους που συμβουλεύεται. Το θέμα είναι να τον πείσουν να το πάρει αλλοιώς.

Νέα στρατηγική

Η Χαριλάου Τρικούπη κατεβάζει τον πήχη των ευρωεκλογών για να μην περάσει από κάτω. Το νέο αφήγημα παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο «Μέγκα Σαββατοκύριακο». «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι το μόνο κόμμα που θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά του» δήλωσε. Όντως! Στις ευρωεκλογές του 2019 πήρε 7,72% (επί Φώφης Γεννηματά) και στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 11,84%. Άρα και τρίτο κόμμα να είναι όπως φαίνεται τώρα, με ένα 14%, θα έχει αυξήσει τις δυνάμεις του. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για να πιάσει το ποσοστό των τελευταίων  εθνικών εκλογών (18%) το οποίο υπολείπεται κατά πέντε μονάδες των ευρωεκλογών (23,75%) του 2019. Το πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι με ένα 14% σε πέντε χρόνια, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξαναδεί εξουσία ή να κρατήσει το τιμόνι σε ένα άρμα των προοδευτικών δυνάμεων.

Έχει πλάκα!

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να φτιάξει τις σχέσεις του με τον μητροπολίτη του νομού του που ήταν λάβρος με την ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν αφήνει εκκλησία για εκκλησία που να μην επισκεφτεί. Χθες η γραμματέας του τον ρώτησε αν θα κάνει δήλωση, εννοώντας για την 21η Απριλίου. «Για την Φαιστίνα;» την ρώτησε, που γιόρταζε χθες. Μετά συνειδητοποίησε ότι ήταν η θλιβερή επέτειος από την χούντα!

Οι τριάντα ημέρες των τραπεζικών αποτελεσμάτων

Μέχρι τις 16 Μαϊου θα έχουν ανακοινωθεί τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Στις 30 Απριλίου ανακοινώνει αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς και στις 16 Μαϊου οι Alpha Bank και Eurobank. Κάπου ανάμεσα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας. Οι τραπεζίτες, βέβαια, στις επόμενες εβδομάδες θα δώσουν τη μάχη των μερισμάτων με βάση και τις συστάσεις του SSM, αλλά και τις υποσχέσεις που έχουν δώσει τους τελευταίους μήνες.

Αλλάζει ραγδαία η αγορά κτιρίων γραφείων

Στην Ελλάδα δεν γίνεται πολλή συζήτηση, αλλά στο εξωτερικό αποτυπώνονται ήδη οι επιπτώσεις της εργασίας από το σπίτι στη ζήτηση κτιρίων γραφείων. Τεράστια συγκροτήματα στις ΗΠΑ και στο Λονδίνο πωλούνται έναντι πινακίου φακής, ενώ οι φόβοι για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης εντείνονται μεταξύ των επενδυτών του real estate. Στη χώρα μας η τελευταία έρευνα της Geoaxis δείχνει πως οι ξένοι επενδυτές απέχουν πλέον από την ελληνική αγορά κτιρίων γραφείων. Ταυτόχρονα προβλέπεται σταθεροποίηση τιμών ακόμα και στα γραφειακά συγκροτήματα πρώτης κατηγορίας. Τα στοιχεία της Geoaxis δείχνουν αύξηση τιμών κατά 37% την τελευταία δεκαετία στα αυτοτελή κτίρια γραφείων δίχως θέσεις στάθμευσης και κατά 33% στα αυτοτελή κτίρια γραφείων με θέσεις στάθμευσης. «Τα παλαιά γραφεία αποτελούν πάνω από το 90% του αποθέματος την ώρα που τα (λίγα) νεόδμητα ενεργειακά πιστοποιημένα κτίρια καταγράφουν μέχρι και τριπλάσια μισθώματα, στο επίπεδο των 30-35 ευρώ / τετραγωνικό μέτρο / μήνα, δίχως στο νούμερο αυτό να υπολογίζονται οι κοινόχρηστες δαπάνες» τονίζεται.

Οι δυσάρεστοι αριθμοί του Ταμείου Ανάκαμψης

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει εισπράξει 14,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 7,3 δισ. για επιδοτήσεις και 7,6 δισ. για το δανειακό πρόγραμμα. Τι έχουν γίνει αυτά τα χρήματα; Μέχρι και το τέλος του 2023, από το πρόγραμμα των επιδοτήσεων, είχαν μεταφερθεί σε φορείς (προσοχή, αυτό δε σημαίνει πως αξιοποιήθηκαν μέχρι σήμερα!) περίπου 5,2 δισ. ευρώ. Πως φτάσαμε σε αυτό το νούμερο για τις επιδοτήσεις; Δόθηκαν ελάχιστα χρήματα, περίπου 300 εκατ. το 2021, 2,85 δισ. ευρώ το 2022 και 2 δισ. το 2023 (με πρόβλεψη για 3,6 δισ. ευρώ!). Συνεπώς πέρυσι όχι μόνο είχαμε μεγάλη υστέρηση έναντι του αρχικού στόχου του προϋπολογισμού, αλλά είχαμε και κάμψη του ρυθμού απορρόφησης αφού από τα 2,6 δισ. το 2022 περιοριστήκαμε στα 2 δισ. Φέτος ο προϋπολογισμός προβλέπει απορρόφηση 3,6 δισ. ευρώ από το σκέλος επιδοτήσεων του ταμείου. Σας φαίνεται επιτεύξιμος στόχος με βάση τη δυσάρεστη περυσινή εμπειρία; Αν σκεφτούμε πως στο πρώτο τρίμηνο υπολογίζεται πως δεν απορροφήσαμε περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, τότε παλεύουμε για ένα θαύμα!

Οι 12 μύθοι και η άλλη μία αλήθεια για τις επενδύσεις

Αφού διαβάσατε αυτούς τους αριθμούς καλό είναι να βρείτε και το χθεσινό άρθρο (στην Καθημερινή) του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού με τίτλο «δώδεκα μύθοι και μία αλήθεια για τις επενδύσεις». Στο άρθρο μάς εξηγούν πώς δεν είναι τα ακίνητα ο κύριος μαγνήτης επενδύσεων στη χώρα, πως δεν φταίει σε τίποτα η «Χρυσή Βίζα» πως η Ελλάδα εκβιομηχανίζεται, κ.ο.κ. Δεν μάς λένε, όμως, πως οι ιδιωτικές επενδύσεις περιορίστηκαν στο 4% το 2023 από 15% το 2022 ενώ πέρυσι ήταν υποτίθεται η χρονιά που θα έπρεπε να καλπάσουν τα έργα και οι άλλες πρωτοβουλίες του Ταμείου Ανάκαμψης. Ούτε γιατί είχαμε αρνητικό πρόσημο στις επενδύσεις στο τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς. Δεν είπαμε πώς έρχεται η καταστροφή. Τα εξηγούν πολύ ωραία οι δύο αρθρογράφοι με ενδιαφέροντα στοιχεία πως πράγματι την τελευταία πενταετία έχουν γίνει πολλά. Όμως έχουν αναρωτηθεί τι λένε οι επιχειρηματίες στις μεταξύ τους συζητήσεις και στα κλειστά εβδομαδιαία τραπέζια;

Η τύχη της Elpedison και οι αλλαγές στη Helleniq Energy

Η στήλη υπενθυμίζει πως είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο για τις μαζικές αγορές μετοχών Helleniq Energy από ισχυρό επιχειρηματία. Το όνομα του επιχειρηματία, του Ευάγγελου Μυτιληναίου, αποκαλύφθηκε πριν από λίγες εβδομάδες με αποτέλεσμα να φουντώσουν τα σενάρια περί ενδιαφέροντος για ολόκληρο το ποσοστό του ομίλου Λάτση (άνω του 40%), περί άμεσης προσφοράς για την εξαγορά της Elpedison, κ.α. Για την Elpedison κυκλοφορεί πως σήμερα έρχονται στην Αθήνα στελέχη της ιταλικής Edison για να συζητήσουν με την πλευρά της Helleniq Energy που κατέχει το 50%. Θα αποφύγουμε τις προβλέψεις. Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν πως οι Ιταλοί δε θέλουν σώνει και καλά να αποχωρήσουν.

To άρθρο Στο πεδίο της μάχης οι γαλάζιοι πρωτοκλασάτοι, το κεράκι του Στέφανου στην Εκατονταπυλιανή και η …Μενεγάκη, o μήνας των τραπεζικών αποτελεσμάτων, οι ανατροπές στην αγορά γραφείων, οι μύθοι και οι αλήθειες για τις επενδύσεις και τα δυσάρεστα του Ταμείου Ανάκαμψης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button