Επιστήμη

Γουατεμάλα: Κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης εξαιτίας επιδημίας δάγκειου πυρετού

Οι αρχές της Γουατεμάλας κήρυξαν χθες Πέμπτη κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια, εξαιτίας επιδημίας δάγκειου πυρετού η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους φέτος επί συνόλου 12.000 και πλέον κρουσμάτων, κατά τα στοιχεία της κυβέρνησης.

«Πήραμε την απόφαση να κηρύξουμε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο εξαιτίας της κατάστασης», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ο Φρανσίσκο Κόμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας πως το μέτρο θα έχει διάρκεια τριών μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, 22 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του δάγκειου πυρετού το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 12.263 κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 152% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Στο πλαίσιο του μέτρο, που αφορά διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, θα γίνουν ιδίως ψεκασμοί για να εξαλειφθούν όσο το δυνατό περισσότερα κουνούπια που είναι φορείς του ιού.

Σκοπός «αυτής της επέμβασης και του διυπηρεσιακού συντονισμού είναι να προληφθεί η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ουάλτερ Μονρόι, θυμίζοντας πως η χειρότερη επιδημία του δάγκειου πυρετού είχε καταγραφεί το 2019, με πάνω από 50.000 καταγεγραμμένες μολύνσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τρέχον διάστημα και ως τον Οκτώβριο είναι η περίοδος των βροχών στη Γουατεμάλα. Τα κουνούπια-φορείς του ιού εναποθέτουν τα αυγά τους σε λιμνάζοντα νερά.

Ο δάγκειος πυρετός χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός, οι οξείες κεφαλαλγίες, οι μυικοί πόνοι, τα δερματικά εξανθήματα, τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, οι ναυτίες και οι εμετοί, και στις πιο σοβαρές μορφές του τις διαρροές σε αιμοφόρα αγγεία και τη μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button