Οικονομία

Νέο «φάρμακο» κατά της ακρίβειας τα επιδόματα θέρμανσης και ρεύματος και οι αυξήσεις σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους

Νέο πακέτο στήριξης για τα νοικοκυριά, στην περίπτωση που υπάρξει έκρηξη της ακρίβειας, το επόμενο χρονικό διάστημα ετοιμάζουν στην κυβέρνηση. Η νέα αυτή παρέμβαση, εφόσον υπάρξει θα έχει δύο σκέλη. Η πρώτη θα αφορά ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων παρεμβάσεων σε θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα και η δεύτερη ενίσχυση των εισοδημάτων κυρίως για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Η ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση για την ακρίβεια είναι έκδηλη, κυρίως σε ότι αφορά το κομμάτι της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο), ενόψει μάλιστα και του χειμώνα. Ήδη έχουν γίνει κάποιες σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση του πακέτου που έχει ανακοινωθεί. Την Τετάρτη (29.9.2021) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επίδομα φυσικού αερίου, δεδομένου μάλιστα ότι έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα το συγκεκριμένο καύσιμο. Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Επίσης το επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, κατά 20% και δεν αποκλείεται να πάει ακόμη πιο ψηλά εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Από εκεί και πέρα στο υπουργείο Ανάπτυξης τα συνεργεία ελέγχου έχουν ριχθεί στην μάχη κατά της ακρίβειας, με άμεσο στόχο να προλάβουν αυξήσεις που στοιχειοθετούνται. Όχι πως υπάρχουν πολλά όπλα που μπορούν να αποτρέψουν ένα νέο κύμα ακρίβειας, ωστόσο υπάρχουν εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο.

[xyz-ips snippet=”adnow”]

Από εκεί και πέρα υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση του εισοδήματος σε ευάλωτους πολίτες. Ήδη έχει ανακοινωθεί ο διπλασιασμός του ποσού που θα λάβουν τα Χριστούγεννα όσοι παίρνουν είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

[xyz-ips snippet=”engageya”]

Δεν αποκλείεται να δοθεί κάποιο ποσό και στους χαμηλοσυνταξιούχους ή ακόμη και σε κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες, με χαμηλό εισόδημα.

Article inline ad #3

Όλα αυτά είναι στο τραπέζι και πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η υπόθεση «πληθωρισμός» που ταλανίζει όλο τον πλανήτη.

Article inline ad #4

Στα υψηλά 3ετίας οι τιμές του πετρελαίου

Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες και σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εντείνοντας την ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων στην καρδιά του χειμώνα, ειδικά στο φυσικό αέριο.

Article inline ad #5

Η τιμή του Brent εκτοξεύθηκε την Τρίτη σε επίπεδα πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2018. Την ίδια στιγμή τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου της Ολλανδίας σημειώνουν άνοδο 12% και τα προθεσμιακά συμβόλαια άνθρακα 2,2%, ενώ έχουν μειωθεί ακόμη και τα αποθέματα νερού της Νορβηγίας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Και ενώ εντείνεται η ανησυχία για ενδεχόμενες ελλείψεις φυσικού αερίου, αναλυτές του BloombergNEF προεξοφλούν ότι τους επόμενους μήνες η προσφορά ενέργειας θα παραμείνει περιορισμένη σε σχέση με τη ζήτηση, «αυξάνοντας την πίεση στις τιμές που βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα».

To άρθρο Νέο «φάρμακο» κατά της ακρίβειας τα επιδόματα θέρμανσης και ρεύματος και οι αυξήσεις σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newsit.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button