Επιστήμη

Πακιστάν: Ένοπλοι φρουρούν χριστιανικό οικισμό μετά τη βίαιη επίθεση από μουσουλμάνους

Παραστρατιωτικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει και φρουρούν ένα χριστιανικό οικισμό στο ανατολικό Πακιστάν όπου μουσουλμανικός όχλος βανδάλισε και πυρπόλησε εκκλησίες και πολλά σπίτια αφού δύο κάτοικοι του οικισμού κατηγορήθηκαν ότι βεβήλωσαν το Κοράνι, έγινε σήμερα γνωστό από την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στην Τζανουάλα της βιομηχανικής περιφέρειας Φαϊζαλαμπάντ και συνεχίσθηκε για περισσότερο από 10 ώρες χωρίς να υπάρξει επέμβαση από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί, κατήγγειλαν κάτοικοι και ηγέτες της κοινότητας. Η αστυνομία αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν μια επιδείνωση της κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ταραχοποιοί ζητούσαν να τους παραδοθούν οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι είχαν διαφύγει από τα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι είπαν πως χιλιάδες μουσουλμάνοι με επικεφαλής τοπικούς ιερωμένους κρατούσαν σιδηρολοστούς, μπαστούνια, μαχαίρια και στιλέτα στη διάρκεια των ταραχών.

Σε δήλωση της επαρχιακής κυβέρνησης αναφέρεται πως παραστρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να συνδράμουν την αστυνομία στον έλεγχο της κατάστασης.

Τα στρατεύματα έχουν αποκλείσει το χριστιανικό οικισμό, κλείνοντας όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου με συρματοπλέγματα, σύμφωνα με εικονολήπτη της τηλεόρασης του Ρόιτερς.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, που πιστεύεται ότι συμμετείχαν στις ταραχές, έχουν συλληφθεί, αναφέρεται στη δήλωση της επαρχιακής κυβέρνησης, στην οποία προστίθεται πως έχει διαταχθεί έρευνα για το επεισόδιο.

Ο Γιασίρ Μπάτι, ένας 31χρονος χριστιανός Πακιστανός, αφηγήθηκε πως διέφυγε από το σπίτι του, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε μία από τις εκκλησίες που πυρπολήθηκαν.

«Έσπασαν τα παράθυρα, τις πόρτες και έβγαλαν τα ψυγεία, τους καναπέδες, τις καρέκλες και άλλα έπιπλα για να τα σωριάσουν μπροστά από την εκκλησία και να τα κάψουν. Έκαψαν επίσης και βεβήλωσαν Βίβλους», είπε απαντώντας τηλεφωνικά σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο Πακιστάν και, μολονότι δεν έχει εκτελεσθεί κανείς μέχρι τώρα μ’ αυτή την κατηγορία, πολλοί που κατηγορήθηκαν για βλασφημία έχουν λυντσαριστεί από εξαγριωμένα πλήθη. Επίσης ένας πρώην επαρχιακός κυβερνήτης και ένας υπουργός αρμόδιος για τις μειονότητες έχουν σκοτωθεί με πυρά αφού κατηγορήθηκαν για βλασφημία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία για τη στοχοθέτηση εκκλησιών και κατοικιών», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button