Οικονομία

Νέα μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ακρίβεια σε ρεύμα και φυσικό αέριο – «Φωνές» πως ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει

Οι αυξημένες τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση η οποία και αναζητεί τρόπους προκειμένου να στηρίξει με νέα μέτρα τουλάχιστον τα ευάλωτα νοικοκυριά μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ωστόσο δεν αποκλείεται το νέο πακέτο των μέτρων λόγω της ακρίβειας σε ρεύμα και φυσικό αέριο που θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα.

Και αυτό διότι η Κομισιόν φέρεται να διαφωνεί με τον οριζόντιο χαρακτήρα των μέτρων και αντιπροτείνει η παρέμβαση να γίνεται μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά, στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης της Κομισιόν που έχει παρουσιάσει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στον τομέα της ενέργειας.

Έτσι στην αρχιτεκτονική που χτίζει η κυβέρνηση, στον πυρήνα θα βρίσκονται τα ευάλωτα νοικοκυριά και στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν λύσεις προκειμένου οι αυξήσεις, είτε να εξανεμισθούν, είτε να απορροφηθούν σε σημαντικό βαθμό.

Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πάντως υπάρχει ανησυχία, την οποία μάλιστα έχει επιτείνει και η εκτόξευση του πληθωρισμού στο 4,8% τον Νοέμβριο, που αποτελεί και ρεκόρ 11 ετών. Μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τον Δεκέμβριο είναι πιθανό, αν όχι σίγουρο ότι θα υπερβεί το 5%.

Κατά συνέπεια οι νέες παρεμβάσεις αποτελούν μονόδρομο για την κυβέρνηση και πιθανότατα όχι μόνο για την ενέργεια.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Στο τραπέζι βρίσκονται νέες παρεμβάσεις οι οποίες καλύπτουν το ενεργειακό πεδίο -κυρίως σε ό,τι αφορά την εκτόξευση της τιμής κόστους του φυσικού αερίου.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων είναι οι παρατάσεις μέτρων που ήδη ισχύουν και για το 2022.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί η παράταση της προθεσμίας για όσες εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν να πληρώσουν τοις μετρητοίς με έκπτωση 15% την Επιστρεπτέα. Δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση, δεδομένου μάλιστα ότι οι φορείς της αγοράς και των επιχειρήσεων ζητούν πλέον μία οριζόντια παράταση της προθεσμίας για την έναρξη καταβολής του ποσού που είναι δάνειο σε 60 δόσεις.

Ανάλογο αίτημα για παράταση υπάρχει και για το μέτρων των 36 ή 72 δόσεων, για τα «παγωμένα» κορονοχρέη, αλλά και για το μέτρο των Παγίων Δαπανών το οποίο έχει προαναγγελθεί πως θα συνεχιστεί.

Νέα έκπτωση στο φυσικό αέριο

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που έδωσε χθες στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», δήλωσε πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζει νέα έκπτωση για το φυσικό αέριο, ενώ αντίστοιχη μέριμνα θα ληφθεί και για το α’ τρίμηνο του 2022.

Για τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και τις επιδοτήσεις μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η επιδότηση για το ρεύμα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως είπε ο Κ. Σκρέκας, εάν το επόμενο διάστημα συνεχιστούν οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές, η ενίσχυση θα παραμείνει, κυρίως για τους πιο ευάλωτους.

Καθοριστική αναμένεται να είναι η συνεδρίασης της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, όπου θα φανεί η τάση και θα ανοίξουν τα χαρτιά τους οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Οι δύο εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Στους κόλπους της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις, οι οποίες συγκεντρώνουν η κάθε μία για λογαριασμό της, ισχυρούς υποστηρικτές.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός άνω του επίσημου στόχου του 2% έχει έρθει για να μείνει, ενώ από την άλλη κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι ήδη με τον ερχομό του νέου έτους θα έχει αρχίσει η καθοδική του πορεία.

Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των δεύτερων, τότε θα έχει έρθει η ώρα για μείωση των αγορών ομολόγων όπως έχει εξαγγείλει η ΕΚΤ ότι θα κάνει και συνεπακόλουθα η μείωση των αγορών θα απαιτήσει και μείωση των επιτοκίων καθώς πλέον θα έχει ανοίξει ένας κύκλος σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

Με όλα αυτά κατά νου, η συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης αποκτάει ιδιαίτερη σημασία και οι χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές θα αναμένουν με μεγάλη αγωνία τις αποφάσεις της ΕΚΤ και κυρίως την καθοδήγησή της για το πώς θα κινηθεί στο μέλλον.

Οποιαδήποτε αλλαγή στον τόνο των μέχρι τώρα εξαγγελιών πιθανόν και θα σηματοδοτήσει την προαναγγελία της αλλαγής πλεύσης της νομισματικής πολιτικής της.

To άρθρο Νέα μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ακρίβεια σε ρεύμα και φυσικό αέριο – «Φωνές» πως ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newsit.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button