Πολιτική

Νέα μέτρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους αγρότες το πρώτο τρίμηνο του 2022 – Galaksias Portal News

Νέα στοχευμένα μέτρα το πρώτο τρίμηνο του 2022 για την περαιτέρω προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια, προανήγγειλε απόψε από την Ολομέλεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού του νέου έτους, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε καινούργιες πρωτοβουλίες ώστε μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2022 να ληφθούν νέα μέτρα που θα ανακουφίσουν περαιτέρω τα ευάλωτα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Όπως ανακοίνωσε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει μέτρα στήριξης και αναζητά τρόπους στήριξης και του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να μην μείνουν απροστάτευτοι οι αγρότες απέναντι στην παγκόσμια κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, ο αρμόδιος υπουργός το διέψευσε επισημαίνοντας πως η χώρα μας απεναντίας έχει την φθηνότερη τιμή ανα ηλεκτρική κυλοβατώρα (197 ευρώ όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν τα 300 ευρώ).

“Εχθές και σήμερα η χώρα μας είχε τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Οφείλω να πω βέβαια ότι ακόμα κι αυτά τα 200 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα είναι τέσσερις φορές πιο υψηλή τιμή από την αρχή του έτους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο ψηλά έχουν εκτιναχθεί οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας προσθέτοντας πως σίγουρα η λύση για να θωρακίσουμε τη χώρα μας απέναντι σε αυτές απειλές δεν είναι αυτή που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει προκρίνει την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ως πρώτιστο και βασικό όπλο αντιμετώπισης αυτών των εξαιρετικών τιμών στην ενέργεια.

Εξήγησε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια δεν ξεπερνάει τα 5 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα, όταν οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση ξεπερνούν ως επιδότηση τα 130 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα, δηλαδή “είναι 20 και 25 φορές μεγαλύτερη η ενίσχυση, η στήριξη που παρέχει σήμερα η κυβέρνησή μας από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ”. Αντιστοίχως, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, στο φυσικό αέριο ο ειδικός φόρος κατρανάλωσης είναι μόλις 1 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, όταν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε ωφέλεια κατά 30 ευρώ, 30 φορές δηλαδή μεγαλύτερη ωφέλεια ανά θερμική μεγαβατώρα φυσικού αερίου. “Και βέβαια έπονται και νέα μέτρα στήριξης όπως αυτά θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα” προσέθεσε και επικαλέστηκε πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία “θα αυξήσουμε τον Δεκέμβριο σημαντικά την έκπτωση την οποία θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές σε συνεργασία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τους υπόλοιπους ιδιώτες παρόχους”.

Οι 11 άξονες

Εδικότερα ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι:

1) Πρασινίζουμε το ενεργειακό μας μείγμα ταχύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμερα ξεπερνάει το 32% στην ηλεκτροπαραγωγή, στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το 2030 θα ξεπεράσει το 70%.

2) Αποσύρουμε τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες έως το 2023 και προχωράμε σε ένα πολύ θαρραλέο και φιλόδοξο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, ώστε το 2028 έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες, μάλιστα για κάποιες αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα το 2025, σύμφωνα με εξαγγελίες της ΔΕΗ.

3) Διευρύνουμε τη συμμετοχή όλων, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις στην πράσινη ενέργεια. Διαθέτουμε 100 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από τους Δήμους μας, με στόχο να εκμηδενίσουμε το ενεργειακό κόστος για ευάλωτους συμπολίτες μας, συμψηφίζοντας τα ρολόγια τους, τους μετρητές τους με αυτά τα φωτοβολταϊκά και παρέχοντάς τους σχεδόν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια.

4) Παράλληλα επιταχύνουμε τον πράσινο μετασχηματισμό της βιομηχανίας μέσω της στήριξης των πράσινων διμερών συμβολαίων, αλλά και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα δίκτυα, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα κορεσμού.

5) Εξειδικεύουμε στοχευμένες δράσεις και κίνητρα για κρίσιμους τομείς, όπως είναι τα διυλιστήρια και οι τσιμεντοβιομηχανίες, κλάδοι οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προσαρμοστούν πολύ γρήγορα και πολύ γρηγορότερα από ότι ίσως είχαν σχεδιάσει ή κάποιος μπορεί να είχε εκτιμήσει τα προηγούμενα χρόνια σε αυτήν την ενεργειακή μετάβαση, ώστε με αυτόν τον τρόπο να πετύχουμε σημαντική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος σε αυτούς τους κλάδους.

6) Απλοποιούμε καταλυτικά κι ακόμα περισσότερο την αδειοδοτική διαδικασία των ΑΠΕ. Πρόκειται το επόμενο διάστημα να φέρουμε τη δεύτερη φάση απλοποίησης της διαδικασίας για να αυξήσουμε την ταχύτητα εισόδου των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ενώ συνεχίζουμε τομές και σε επόμενα στάδια και προσδιορίζουμε έναν νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, ώστε αυτές ώστε ο κάθε επενδυτής αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν τι επιτρέπεται να εγκατασταθεί και που.

7) Οι επενδύσεις σε υποδομές και μονάδες φυσικού αερίου θα υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, ενώ στα τέλη του έτους 600 χιλιάδες καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο με στοχο να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τα επόμενα έτη.

8) Υλοποιούμε εμβληματικές υποδομές που αναβαθμίζουν περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

9) Ολοκληρώνεται η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού IGB φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδος – Βουλγαρίας.

10) Επίσης μέχρι το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του τερματικού σταθμού αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη.

11) Εδραιώνεται η συνεργασία μας με την Αίγυπτο καθώς συζητάμε για την κατασκευή μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος, αλλά και διερεύνηση άλλων επιλογών όπως τη δημιουργία ενός εικονικού αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, αλλά και άλλα έργα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Κώστας Σκρέκας: Νέα μέτρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους αγρότες το πρώτο τρίμηνο του 2022 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newsit.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button