Οικονομία

Έσπασε ο πάγος Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, άγνωστος Χ για 400.000 νέους ψηφοφόρους, τι είπαν και ξάφνιασαν τον Τσίπρα, oι συγχωνεύσεις στη βιομηχανία που δε γίνονται, η κόντρα τουρισμού με ιχθυοκαλλιέργειες, η δράση του Μίλτου Γκουζούρη της HVA και η σκληρή στάση της Motor Oil έναντι των διαχειριστών δικτύων στο φυσικό αέριο

Έσπασε ο πάγος Μαξίμου – Εκκλησίας

Το χάσμα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Μαξίμου – Εκκλησίας μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, γεφυρώνεται. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν κοινή επίσκεψη στο Δήλεσι Βοιωτίας, σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι προσωπικό έργο του κoυ. Ιερώνυμου για το οποίο υπερηφανεύεται. Εκκρεμεί και ένα τετ α τετ το οποίο δεν θ´ αργήσει όπως δηλώνουν στη στήλη εκκλησιαστικές και κυβερνητικές πηγές. Η προηγούμενη συνάντηση τους ήταν λίγο μετά τις γιορτές. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η κυβέρνηση θα έφερνε για ψήφιση το επίμαχο νομοσχέδιο, στο οποίο αντιδρούσε σφόδρα η Εκκλησία. Ακολούθησε οι σκληρές εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου κατά της κυβέρνησης και των βουλευτών που θα το ψήφιζαν και ο ιερός πόλεμος του άμβωνα.

Το παρασκήνιο

Επιχειρήθηκε μια προσέγγιση στη μυστική συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αρχιεπίσκοπο που αποκάλυψε η στήλη αλλά οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει ακόμη. Συνεχίστηκαν οι επαφές. Ο Σταύρος Παπασταύρου και ο σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Χάρις Κονιδάρης έκλεισαν τη συνάντηση Ιερώνυμου με τον γιο του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, που κατεβαίνει υποψήφιος ευρωβουλευτης με την ΝΔ. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε και δήλωση στήριξης. Σήμερα το πρωί ο κος Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας και θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Και την Παρασκευή Μητσοτάκης – Ιερώνυμος θα έχουν την πρώτη επαφή τους μετά από τρισήμιση μήνες.

Ικανοποίηση!

Η κυβέρνηση με ικανοποίηση δέχθηκε την δήλωση του Αρχιεπισκόπου που καταδίκασε το περιστατικό της σφαλιάρας σε βουλευτή της ΝΔ από υποψήφια βουλευτή της ΝΙΚΗΣ. «Αυτά τα περιστατικά οφείλονται και στην παιδεία του καθενός και στην επίδραση μερικών ανθρώπων οι οποίοι εκλαμβάνουν πολλά πράγματα της Εκκλησίας σαν εκδίκηση» δήλωσε ο κ.Ιερώνυμος. «Η Εκκλησία δεν εκδικείται. Αγαπάει, παραπονιέται, αλλά δε φεύγει από τις θέσεις της» τόνισε. Ο εορτασμός του Πάσχα σε ήρεμο πνεύμα είναι ζητούμενο και για τις δυο πλευρές. Ούτε η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάει στις ευρωεκλογές έχοντας απέναντι της την Εκκλησία.

Μεμονωμένες περιπτώσεις

Οι μητροπολίτες είναι 82, οι ιερείς 10.000. Μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι αντιδράσεις προς πολιτικούς που στήριξαν το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, παρά το γεγονός ότι είχαν ανακηρυχθεί ανεπιθύμητοι. Είναι ο Κερκύρας που ζήτησε από δυο βουλευτές να βγουν από την Εκκλησία, αλλά εκείνοι συνεχίζουν να πηγαίνουν χωρίς πρόβλημα. Είναι ο Σεβαστιανός ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη του είπε «τι ήρθες να κάνεις στην εκκλησία εσύ που ψήφισες αυτό το βδέλυγμα, είσαι πλέον και ο ίδιος βδέλυγμα». Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το Πάσχα δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα από εκπροσώπους της Εκκλησίας.

Ακραίοι το Πάσχα

Αντίθετα κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την ανησυχία της για τους ακραίους που μπορεί να πετάγονται από το πλήθος για να κάνουν φραστικές ή άλλες επιθέσεις κατά πολιτικών στους ιερούς ναούς την Μ. Εβδομάδα και την Ανάσταση. Οι υπουργοί και οι βουλευτές των τριών κομμάτων που ψήφισαν το νόμο (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) θα βρεθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες και θα δώσουν το «παρών» σε αρκετές εκκλησίες. Υπουργοί, δεν απέκλειαν να υπάρξουν «αγανακτισμένοι» πολίτες ή κόμματα στα δεξιά της ΝΔ που θα επιδιώξουν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις, στο κυνήγι της ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών. Ο μιμητισμός που επικράτησε για παράδειγμα στους κύκλους των αντιεμβολιαστών κατά την πανδημία θα μπορούσε με μιαν άλλη μορφή να επαναληφθεί και να αμαυρώσει το χριστιανικό πνεύμα των ημερών. Η εκτίμηση που υπάρχει όμως είναι ότι οι ακραίοι θα απομονωθούν.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Η ΝΙΚΗ με απόφαση της προχώρησε στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας και την παραπομπή στο Πειθαρχικό με ερώτημα διαγραφής, της υποψήφιας βουλευτή του κόμματος που έριξε σφαλιάρα στην βουλευτή της ΝΔ στην Καβάλα Αγγελικής Δεληκάρη. Τα ίδια αντανακλαστικά δεν επέδειξε, όμως, για τον βουλευτή της Νίκο Παπαδόπουλο ο οποίος δήλωσε στη Βουλή ότι «όταν παραβιάζεται και φιμώνεται η συντηρητική πλειοψηφία θα έχουμε τέτοια πράγματα, ακόμα και μέσα στην εκκλησία πιστοί αρχίζουν να μοιράζουν σφαλιάρες, συγκεντρωθείτε θα δούμε και χειρότερα με αυτά που κάνετε». Όταν του ζητήθηκε να ανακαλέσει πήγε να το κάνει αλλά την ίδια στιγμή είπε «ο λαός ξύπνησε». Στον συντονιστή της Κ.Ο της Νίκης είπε ότι είναι κατά της βίας και απλώς μετέφερε την αγανάκτηση των συμπολιτών του. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι έχει κληθεί για εξηγήσεις. Το κλίμα, όμως, χθες ήταν ότι θα πέσει στα μαλακά, δεν θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό αλλά θα του ζητηθεί διορθωτική δήλωση. Όχι και τόσο χριστιανικό το πνεύμα κάποιου που δικαιολογεί και αποδίδει τις σφαλιάρες στην αγανάκτηση των πολιτών για τον «επαίσχυντο νόμο». Όλοι κρίνονται στην πράξη ως προς το κατά πόσο εννοούν τις αρχές που υποτίθεται ότι πρεσβεύουν.

400.000 νέοι ψηφοφόροι!

Στις ευρωεκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου περίπου 110.000 νέοι ψηφοφόροι που συμπλήρωσαν τα 16 τους χρόνια, σύμφωνα με πηγές του υπ. Εσωτερικών. Με το πρόβλημα υπογεννητικότητας που έχει η χώρα μας, αυτός είναι ο ρυθμός γεννήσεων ανά έτος. Επομένως μέχρι τις εθνικές εκλογές (2027) που θα κρίνουν την επόμενη κυβέρνηση θα έχουν προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους πάνω από 400.000 17άρηδες και 18άρηδες. Είναι το εκλογικό κοινό που φλερτάρει με την αποχή και την πολιτική απαξία. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει διείσδυση που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από κανένα κόμμα ούτε τη ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Στο επιτελείο Μητσοτάκη έκαναν focus στους νέους από το 2019. Το 2023 το TikTok έγινε ένα βασικό όπλο της προεκλογικής καμπάνιας.

«Δεν μας αγάπησες!»

Δεν αιφνιδίασε τον Αλέξη Τσίπρα μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης όταν τον κάλεσε «έλα πάνω Αλέξη» στην σκηνή όπου ήταν οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τον αιφνιδίασαν και κάποιες γυναίκες που έσπευσαν να τον χαιρετήσουν. «Δεν μας αγάπησες όσο εμείς» του είπαν με πίκρα. «Έτσι νομίζετε;» απάντησε αιφνιδιασμένος. Είναι αρκετά τα στελέχη που δεν ήθελαν να φύγει με τον τρόπο που έφυγε μετά την δεινή ήττα στις εθνικές εκλογές. Αλλά τώρα πλέον ο γέγονε, γέγονε!

Χρειάζονται συγχωνεύσεις και στην ελληνική βιομηχανία

Ενώ σε κάποιους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας υπήρξαν, ενίοτε με το ζόρι λόγω της κρίσης, αρκετές συγχωνεύσεις που οδήγησαν σε ομίλους με μεγαλύτερα μεγέθη, δε συμβαίνει το ίδιο με τη βιομηχανία. Στην κορυφή του κλάδου υπάρχουν βέβαια ισχυροί εξαγωγικοί όμιλοι, από τις τσιμεντοβιομηχανίες μέχρι βιομηχανίες τροφίμων, αλλά σε αρκετούς τομείς διατηρείται ο παραδοσιακός ελληνικός κατακερματισμός. Γι’ αυτό το λόγο και στη μελέτη της EY και του ΣΕΒ με θέμα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, μία από τις προτεραιότητες είναι «η μεγέθυνση των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, μέσα από επενδύσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές, συνεργασίες και συμπράξεις». Τώρα για τις άλλες συστάσεις που γίνονται στη μελέτη, θα μας επιτρέψουν οι συγγραφείς να γράψουμε πως πρόκειται για γενικόλογα συνθήματα! Με όλο το σεβασμό. Του τύπου «αύξηση της ανθεκτικότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων συμβάντων»…

Όταν οι εξαγωγές συγκρούονται με τον τουρισμό

Αφού μιλάμε για βιομηχανία και εξαγωγές, εντείνεται η διαμάχη μεταξύ του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών και τοπικών κοινωνιών που προσδοκούν αυξημένα οφέλη από τον τουρισμό. Οι αντιδράσεις αναμένεται να πυκνώσουν καθώς το Πολυετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών προβλέπει πως οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν θα αυξηθούν από 9.800 στρέμματα σε 240.000 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο κλάδος, παρά τα χρόνια προβλήματα, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Avramar, συνεχίζει να αποτελεί εξαγωγικό πρωταθλητή, αλλά όσο οι εκτάσεις μεγαλώνουν, τόσο θα πυκνώνουν οι αντιδράσεις. Κάποιοι προτείνουν ως μέση λύση τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πιο βαθιά στη θάλασσα, όπως έχουν κάνει άλλες τουριστικές χώρες. Ως μη ειδικοί δε γνωρίζουμε αν αυτό είναι τεχνικά εφικτό στην Ελλάδα. Τουριστικοί φορείς που δίνουν μάχη κατά των ιχθυοκαλλιεργειών υποστηρίζουν πως ο τουρισμός προσφέρει πενταπλάσιες θέσεις εργασίας απ’ όσες θα προσφέρουν οι ιχθυοκαλλιέργειες στη μέγιστη ανάπτυξή τους και επιπλέον πενταπλάσιο εισόδημα από εργασία και τριπλάσιο συνολικό οικονομικό αντίκτυπο. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δε μπορεί να χάσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει στη διεθνή αγορά ιχθυοκαλλιεργειών μετά από παρουσία δεκαετιών.

Θεσσαλία: Κάποιος να μαζέψει τον Μίλτο Γκουζούρη της HVA

Πρώτα κάνεις μια μελέτη για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας (ευτυχώς με ιδιωτικά λεφτά μέσω χορηγών του δημοσίου) για λογαριασμό της κυβέρνησης, προτείνεις συγκεκριμένες καλλιέργειες σε βάρος κάποιων άλλων. Στη συνέχεια διαλαλείς πως θα φτιάξεις και fund που θα επενδύει στις καλλιέργειες που προτείνονται στη μελέτη σου! Κάπου έχει χαθεί η μπάλα με την ολλανδική HVA και τον επικεφαλής της Μίλτο Γκουζούρη. Ο κ. Γκουζούρης προανήγγειλε δημοσίως πως σχεδιάζει να υλοποιήσει «επενδυτικό πλάνο 500 εκατ. ευρώ» που «με τη μόχλευση θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ» στη Θεσσαλία. Και εμείς που νομίζαμε πως η εταιρεία του ασχολείται με σοβαρές μελέτες ανασυγκρότησης. Μάλλον παρεξηγήσαμε! Εχει δίκιο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας που έχει βγει στα κάγκελα. Όχι επειδή αντιστέκεται στις προτάσεις HVA για αντικαστάσταση του βαμβακιού με άλλες καλλιέργειες. Επειδή, όπως και εμείς, παρεξήγησε την HVA. Νόμισε πως ήταν εταιρεία μελετών που κάνει σοβαρές συστάσεις προς την κυβέρνηση αλλά τελικά είναι επενδυτής! Όποιος διαβάσει τις δηλώσεις του Μ. Γκουζούρη, περί επενδύσεων στην Θεσσαλία, μάλλον θα προβληματιστεί. Πολύ!

Motor Oil: Όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι!

Με σκληρό τρόπο σχολιάζει η διοίκηση της Motor Oil το σχεδιασμό της enaon EDA για τα απομακρυσμένα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, με μεταφορά υγροποιημένου αερίου (LNG) με ειδικά βυτιοφόρα σε δεξαμενές. Η εταιρεία πέρασε διάφορες περιπέτειες όταν επένδυσε στη συγκεκριμένη αγορά, υπέγραψε και συμβόλαια με πελάτες, αλλά στην πορεία υπήρξε πρόβλημα στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ και το λιμάνι που θα υποδέχονταν τα βυτιοφόρα που θα γέμιζαν με LNG από τη Ρεβυθούσα. Υπήρξαν αντιδράσεις σε Ελευσίνα, κ.λπ. που προκάλεσαν μέχρι και ρήξη στις σχέσεις Motor Oil – ΔΕΣΦΑ.

Τώρα η Motor Oil επανέρχεται στη Δημόσια Διαβούλευση επί του Προγράμματος Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής της enaon EDA για την περίοδο 2024-2028. Στην παρέμβασή της εκφράζει την «ελλιπή κατανόησή της» για «τον συνολικό σχεδιασμό των απομακρυσμένων δικτύων και ειδικότερα για το σχεδιασμό των υποδομών small scale LNG και την κατανομή ρίσκου και κόστους μεταξύ Διαχειριστή, Χρηστών και Καταναλωτών». Προσθέτει πως «το νομοθετικό / ρυθμιστικό πλαίσιο που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκεί για την κατανόηση της υπό διαμόρφωση νέας αγοράς» και πως είναι «απαραίτητη μια συνολική τοποθέτηση εκ μέρους του διαχειριστή διανομής που έχει αναλάβει να υλοποιήσει τις νέες αγορές».

Δούκας: Πολλές λέξεις για να ζητήσει 800 προσλήψεις!

Ήδη αμφισβητούνται έντονα τα στοιχεία του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα για τα μόλις 42 λεπτά ανά τουρίστα που εισέπραξε πέρυσι ο δήμος της πρωτεύουσας. Οι αριθμοί που παρουσίασε ο κ. Δούκας στο άρθρο του στην «Καθημερινή» φαίνεται πως δεν είναι και τόσο ακριβείς, τουλάχιστον στο σκέλος των άμεσων και έμμεσων εσόδων του δήμου. Βέβαια, οι άσπονδοι φίλοι του νέου δημάρχου Αθηναίων υποστηρίζουν πως έγραψε τόσες λέξεις για τον τουρισμό προκειμένου να ζητήσει, στο τέλος του κειμένου, 800 προσλήψεις στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button