Υγεία

Πώς συνδέονται με την απώλεια βάρους; Νέα μελέτη –

Τα πρεβιοτικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν τον «δεύτερο εγκέφαλο» του οργανισμού μας, καθώς η γενικότερη λειτουργία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους αλλάζοντας την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε ορισμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Gut», η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρεβιοτικών σχετίζεται με μειωμένες αποκρίσεις του εγκεφάλου σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες. Οι τροφές αυτές έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα ικανοποίησης και ανταμοιβής. Αυτή η διέγερση μπορεί να αυξήσει την επιθυμία μας να τις καταναλώνουμε υπέρμετρα, καταλήγοντας σε αύξηση βάρους και ενδεχομένως παχυσαρκία.

Δεδομένων των επιπλοκών στην υγεία που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της παχυσαρκίας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι φανερό πως το εν λόγω εύρημα είναι σημαντικό αφού θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες, λιγότερο επεμβατικές μεθόδους για την πρόληψη και τη θεραπεία της.

Ενίσχυση της επικοινωνίας εντέρου-εγκεφάλου με πρεβιοτικά

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην παρατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας υπέρβαρων ενήλικων πριν και μετά την καθημερινή λήψη πρεβιοτικών.

Ύστερα από μαγνητικές τομογραφίες και εξετάσεις στο εντερικό μικροβίωμα, παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μειωμένη δραστηριότητα στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου στη θέα υψηλών θερμιδικών τροφίμων αφού είχαν καταναλώσει πρεβιοτικές ίνες.

Παρατηρήθηκαν επίσης σημαντικές αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε αύξηση στα βακτήρια βραχείας αλυσίδας που παράγουν λιπαρά οξέα, γνωστά για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην υγεία.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος λαμβάνει αποφάσεις σε σχέση με το τι πρόκειται να καταναλώσει.

Τι είναι τα πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι άπεπτες ίνες ή ενώσεις που βρίσκονται σε φυτικά τρόφιμα και διεγείρουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος, γεγονός που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία του πεπτικού συστήματος, τη συνολική μας ευεξία, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας.

Αυτές οι μη εύπεπτες ίνες μπορούν να βρεθούν σε τροφές όπως:
  • Κρεμμύδια
  • Σπαράγγια
  • Αγκινάρες
  • Σιτάρι, κριθάρι
  • Μπανάνες
  • Μήλα
  • Γιαούρτι
  • Σκόρδο
  • Κακάο
  • Βρώμη
  • Λιναρόσπορος
  • Προϊόντα ολικής άλεσης
Πώς τα πρεβιοτικά μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις μας για το φαγητό

Αυτή η νέα μελέτη παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία για την επίδραση των πρεβιοτικών στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διατροφή μας, ρίχνοντας φως στον ισχυρό δεσμό εγκεφάλου και… δεύτερου εγκεφάλου που δεν είναι άλλος από το έντερο.

Η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων πρεβιοτικών ινών, εφόσον μειώνει την απόκριση του εγκεφάλου σε ερεθίσματα που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση ανθυγιεινών φαγητών, ίσως είναι ένας αποδοτικός τρόπος διαχείρισης του βάρους μας.

Πιθανόν, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, μιλάμε για ένα επόμενο βήμα στη σωστή ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και της βελτίωσης της συνολικής μας υγείας.

Αίσθημα κορεσμού με φυτικές ίνες

Η αιτιώδης σχέση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες με χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων δεν είναι κάτι καινούριο. Το συναρπαστικό εύρημα εδώ είναι ότι, οι φυτικές ίνες δεν μας κρατούν χορτάτους μειώνοντας μονάχα την ορμόνη της πείνας, γκρελίνη, όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Μπορεί να επιφέρουν και αλλαγές στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου ως προς το φαγητό που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.

Μπορούν διατροφικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στο μικροβίωμα του εντέρου να «προγραμματίσουν» τον εγκέφαλο έτσι ώστε να αντιστέκεται στον πειρασμό κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που οι ερευνητές θεωρούν πως αξίζει τον κόπο να διερευνήσουν στο εγγύς μέλλον σε βάθος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button