Οικονομία

Φθηνότερες ή ίδιες οι τιμές των προϊόντων φέτος

Ο στόχος της κυβέρνησης για πιο προσιτές τιμές φέτος το Πάσχα, σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη, τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, καθώς στα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο «Καλάθι του Πάσχα» οι τιμές είναι ίδιες ή και φθηνότερες από πέρυσι.

Ο Κώστας Σκρέκας εξήγησε για το αρνί πως σκοπός δεν ήταν να πωλούνται όλα σε τιμές κάτω από δέκα ευρώ το κιλό, αλλά ο καταναλωτής να έχει επιλογές έτσι ώστε να μπορεί να επιλέξει, είτε το φθηνότερο είτε το ακριβότερο, κι αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί.

Τόνισε πως οι τιμές παραγωγού στους κτηνοτρόφους ήταν ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο το υπουργείο κατάφερε να συμπιέσει το περιθώριο κέρδους των μεσαζόντων.

Εξήγησε επίσης πως υπάρχουν πολλές ποιότητες και ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει ποια θέλει, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και από τον ΕΦΕΤ και άλλους μηχανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να αποτραπούν αυθαίρετες ελληνοποιήσεις καθώς συνιστά μία αθέμιτη εμπορική πρακτική.

Ο υπουργός υπενθύμισε την λειτουργία της πλατφόρμας e-katanalotis η οποία εμπλουτίστηκε με 3.000 ταχυκίνητα προϊόντα και είναι πλέον πολύ πιο λειτουργικός. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην τιμή του αρνιού στην πλατφόρμα η οποία κυμαίνεται από 9,78 ευρώ έως 9,98 ευρώ, ενώ υπογράμμισε πως η διαφορά από το πρώτο έως το πέμπτο στην σειρά σούπερ μάρκετ είναι 14 ευρώ.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση των τιμών, η οποία εν μέρει αποδίδει, καθώς αν και άλλα προϊόντα είναι πιο ακριβά, άλλα είναι φθηνότερα, όπως το γάλα και το τυρί.

Ως παράδειγμα, και με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τροφίμων, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως με 100 ευρώ στην Ελλάδα το 2019, αγόραζες τρόφιμα που σήμερα αγοράζεις προϊόντα 130 ευρώ, ήτοι υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 30%.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button