Οικονομία

Με χαμηλότερη απόδοση διαπραγματεύεται το ελληνικό 10ετές ομόλογο από το αντίστοιχο ιταλικό

Διατηρείται το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να συνεχιστούν οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Η συνεχής υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, έχει οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδος σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο της Ιταλίας. Για παράδειγμα, σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 4,10% έναντι 4,27% που ήταν αυτή του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Peter Kazimir, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο. Επομένως, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πολιτικής αυτής, μπορεί να γίνει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για περισσότερο από το αναμενόμενο», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, σε ανάρτηση σε blog. «Συνεπώς, η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης, είναι ένα βήμα που θα μας επιτρέψει να ανεβούμε σταδιακά ψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν αυτό είναι απαραίτητο και δικαιολογείται από τα εισερχόμενα δεδομένα» συμπλήρωσε.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 0,5%, στο 3,75%, καθώς, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από 3% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Στην εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος, καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 104 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,10% έναντι 2,34% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,76% από το 1,82% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. 

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το δολάριο, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,0955 δολάρια από το επίπεδο των 1,1002 δολαρίων όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button