Οικονομία

Θεσσαλια – Πλημμύρες: Παγώνουν έως το Σεπτέμβριο φόροι, εισφορές και δόσεις για  τους πληγέντες 

 Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου υπόγραψαν σήμερα (23.4.2024) απόφαση για 6μηνη αναστολή εξόφλησης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, αφού προέβησαν σε τροποποίηση προηγούμενων αποφάσεων.

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «Ως κυβέρνηση και ειδικότερα ως Υπουργείο Οικονομικών κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας στη Θεσσαλία. Η επιπλέον εξάμηνη παράταση για την αναστολή εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεών τους κρίθηκε ως επιβεβλημένη και δίκαιη, σαν ένα λίγο μεγαλύτερο περιθώριο και μια αναγκαία ανάσα στον αγώνα που δίνουν οι πληγέντες να ανακτήσουν την κανονικότητα στη ζωή τους».

Συγκεκριμένα, η επιπλέον 6μηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων αφορά τις εξής περιπτώσεις:

α. Αναστέλλεται μέχρι και την 04.09.2024 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.09.2023 οφειλών, στοχευμένα για τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληττόμενες επιχειρήσεις. Αντιστοίχως, το ίδιο ισχύει στοχευμένα για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής. 

β. Για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί από το Πυροσβεστικό Σώμα, αναστέλλεται μέχρι και την 04.09.2024 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.09.2023 οφειλών. Η παρ. 3 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Α. 1143/2023 (Β΄5599) απόφασης Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής: «3. Αναστέλλεται μέχρι και την 04.09.2024 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.09.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου».

γ. Για τις κάτωθι περιμέτρους αναστέλλεται μέχρι και την 04.09.2024 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.09.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της παρ. 1 του άρθρου 3 της της υπό στοιχεία Α. 1143/2023 (Β΄5599) απόφασης Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

  1. Περίμετρος: Για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία (καταλύματα, εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, κλπ.) σε περιοχές που επλήγησαν λόγω (α) της μη ασφαλούς οδικής πρόσβασης και (β) της ακαταλληλότητας των υδάτων.
  2. Περίμετρος: Για τις επιχειρήσεις με καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κλπ.) σε περιοχές που επλήγησαν μόνο ή κυρίως λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων.
  3. Περίμετρος: Για τους αλιείς και τις επιχειρήσεις εμπορίας αλιευμάτων λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας.

Όσον αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών δίνεται παράταση για επιπλέον έξι μήνες (σύνολο παράτασης αναστολής δώδεκα μήνες),

α) για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα,

β) για επιχειρήσεις και εργοδότες, με επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες προσδιορίζονται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας ως καθολικά πληγείσες (σύμφωνα με την εισήγηση της ΚΕΚΑ),

γ) για επιχειρήσεις και εργοδότες με συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα (τουριστικές επιχειρήσεις, καταλύματα, αλιεία) που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

δ) ειδικά για αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που έχουν λάβει αρχικά τρίμηνη αναστολή, χωρίς να έχει εξεταστεί εάν έχουν πληγεί, και τους δίνεται δωδεκάμηνη αναστολή βάσει των πάγιων ρυθμίσεων, επειδή προσκομίζουν βεβαίωση από την Περιφέρεια ότι έχουν υποστεί ζημία.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου δήλωσε: «Με τη συνεργασία των εμπλεκομένων υπουργείων, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής αποφασίστηκε και δρομολογείται η επέκταση για ένα επιπλέον εξάμηνο των προβλέψεων για αναστολή των υποχρεώσεων στην ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ των πληγέντων από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.

Ως κυβέρνηση και ειδικότερα, ως Υπουργείο Εργασίας κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σταθούμε εμπράκτως στο πλευρό των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας στη Θεσσαλία, δίνοντας τους τον απαραίτητο χρόνο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να ορθοποδήσουν. Η επιπλέον εξάμηνη παράταση για την αναστολή ων ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους θα δώσει ανάσα στον αγώνα τους για να επανέλθει η ζωή τους στην κανονικότητα». 

To άρθρο Θεσσαλια – Πλημμύρες: Παγώνουν έως το Σεπτέμβριο φόροι, εισφορές και δόσεις για  τους πληγέντες  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button