Τεχνολογία

MYTILINEOS: Εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ

Την υπογραφή συμφωνίας με την γαλλική IMERYS για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ, ανακοίνωσε σήμερα η MYTILINEOS.

Η συμφωνία αφορά στο σύνολο των δραστηριοτήτων για την εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή της Φωκίδας, που πλέον θα εντάσσονται στον Κλάδο Μεταλλουργίας (M Metals) της MYTILINEOS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη συμφωνία αυτή, όπως επισημαίνει η εταιρεία, αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής βωξίτη της εξορυκτικής δραστηριότητας που διαθέτει ήδη η MYTILINEOS μέσω της Δελφοί-Δίστομον, της οποίας η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 570.000 τόνους βωξίτη. Σε δεύτερο στάδιο, η IMERYS Βωξίτες θα συγχωνευθεί με την 100% θυγατρική Δελφοί Δίστομον, με παραγωγή πλέον άνω των 1,2 εκατ. τόνων και πλήρη εκμετάλλευση των συνεργειών.

«Με την κίνηση αυτή, προσθέτει, ολοκληρώνεται η καθετοποίηση του κλάδου, ενώ το ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, διασφαλίζει μακροχρόνια τον εφοδιασμό της με τη βασική της πρώτη ύλη, σε μία περίοδο που τα περισσότερα refineries στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της MYTILINEOS για τη νέα εξαγορά, με την ακόμα μεγαλύτερη συνολική επένδυση που θα ακολουθήσει, έπαιξε η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για την ένταξη του βωξίτη, της αλούμινας και του αλουμινίου, στη λίστα του European Raw Materials Act, που η Ένωση θεωρεί ότι πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο και να μειωθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η εξάρτηση της Ευρώπης από τα πλέον απαραίτητα αυτά μέταλλα για την «Πράσινη» Μετάβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Αλουμίνιον της Ελλάδος διαθέτει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 1,2 εκατ. τόνων βωξίτη (ποσότητα η οποία θα αυξηθεί σημαντικά μετά από αυτή την εξαγορά και τις επενδύσεις που θα ακολουθήσουν), 865.000 ΜΤ Αλουμίνας διαφόρων ποιοτήτων, 190.000 ΜΤ πρωτόχυτου Αλουμινίου Προστιθέμενης Αξίας και 50.000 ΜΤ ανακυκλωμένο Αλουμίνιο σε μπιγιέτες.

Επιπλέον, με την ορθή διαχείριση των καταλοίπων βωξίτη, μέσω επενδύσεων και πρωτοποριακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατορθώνει να μειώνει στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανικής του δραστηριότητας και δημιουργεί επιπλέον αξία, μέσω παραγωγής σπάνιων γαιών, όπως λ.χ. όπως το σκάνδιο και βεβαίως το γάλλιο, υλικά που υπάρχουν στους κατεξοχήν εξαιρετικής ποιότητας Ελληνικούς βωξίτες. Σημειώνεται, ότι το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος παραμένει μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως, καθώς βρίσκεται σταθερά στο πρώτο τεταρτημόριο της παγκόσμιας καμπύλης κόστους».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφορικά με τη συμφωνία δήλωσε:

«Η συμφωνία με την IMERYS, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην διαχείριση ορυκτών παγκοσμίως, για την εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ, σηματοδοτεί ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για τον Κλάδο M Metals της MYTILINEOS, καθώς καθετοποιείται περαιτέρω και πλήρως, ενώ διασφαλίζεται μακροχρόνια ο εφοδιασμός του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, της μοναδικής καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας, πρωτόχυτου αλουμινίου και σπάνιων γαιών στην Ε.Ε..

Η βιομηχανία αλουμινίου και αλουμίνας εισέρχεται σε μία περίοδο προσανατολισμένη σε μακροχρόνια ανάπτυξη, που σε συνάρτηση με την νέα βιομηχανική μονάδα παραγωγής αλουμίνας που σχεδιάζουμε, δύναται να επεκτείνει την ετήσια παραγωγική της δυναμικότητα σε 1.250.000 τόνους ένυδρης αλουμίνας.

Η επένδυση αυτή θα καταστήσει το Αλουμίνιον της Ελλάδος ως έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, εδραιώνοντας την θέση του διεθνώς, ενώ η Ελλάδα θα βρίσκεται πλέον στις δώδεκα μεγαλύτερες χώρες παραγωγής αλουμίνας παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις μας επιτρέπουν να υποστηρίξουμε τον εφοδιασμό της Ευρώπης με κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως το γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το σκάνδιο.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η Δελφοί-Δίστομον, η ΕΠΑΛΜΕ και πλέον η νέα δραστηριότητά μας Imerys Βωξίτες, συνθέτουν ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα Μεταλλουργίας στον κόσμο και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία, μιας και η παραγωγή αλουμινίου και αλουμίνας αποτελούν τον δεύτερο πιο εξαγωγικό κλάδο της χώρας μας.

Με σεβασμό στους ανθρώπους μας, που δίνουν πνοή και αποτελούν κινητήριο δύναμη στη δραστηριότητά μας, με προτεραιότητα στην υγεία και ασφάλεια, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη με όρους αειφορίας, παραμένουμε ανταγωνιστικοί σε βάθος χρόνου και δημιουργούμε αξία για όλους».

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα καταβληθεί τίμημα 10 εκατ. ευρώ στην IMERYS, ενώ η MYTILINEOS θα έχει την υποχρέωση να προμηθεύει με συγκεκριμένες ποσότητες βωξίτη την γαλλική εταιρεία για περίοδο τεσσάρων ετών.

Η MYTILINEOS θα επενδύσει επιπλέον 100 εκατ. περίπου για έρευνα και για ανάπτυξη υπαρχόντων και νέων κοιτασμάτων, για περιβαλλοντικές αναπλάσεις, όπου απαιτούνται, καθώς και για ανανέωση εξοπλισμού. Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί επίσης και από τις συγκεκριμένες στηρίξεις – προβλέψεις του CRM Act, η δημοσιοποίηση των οποίων επίκειται.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button