Πολιτική

Ψηφίζουν αύριο Σάββατο οι Έλληνες του εξωτερικού – Η διαδικασία και τα εκλογικά τμήματα

Στον τόπο που μένουν θα ψηφίσουν αύριο Σάββατο οι Έλληνες του εξωτερικού όπως έγινε και στις εκλογές του περασμένου Μάϊου.

Γι’ αυτό τον λόγο κάλπες για τις εκλογές θα στηθούν σε πολλές χώρες του κόσμου όπου διαμένουν Έλληνες.

Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι εγγεγραμμένοι Έλληνες είναι 25.610 που διαμένουν εκτός Ελλάδας περισσότεροι απ’ ότι τις εκλογές του περασμένου Μαΐου (22.855). Παρά τη μικρή αύξηση κατά 2755 εκλογείς, ο συνολικός αριθμός των αποδήμων που παίρνει μέρος στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους παραμένει εξαιρετικά χαμηλός.

Στη Γερμανία για παράδειγμα όπου ζουν περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες, ούτε ένας στους 100 δεν ψηφίζει από τον τόπο της διαμονής του. Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί μόλις 3.877 εκλογείς. Αυτοί θα ψηφίσουν στα 17 εκλογικά τμήματα της Γερμανίας: Άαχεν, Αμβούργο, Βερολίνο, Κολωνία, Βούπερταλ, Δρέσδη, Κολωνία, Λουντβιγκσχάφεν, Μόναχο, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Νυρεμβέργη, Στουτγάρδη, Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού στην Γηραιά Αλβιώνα, έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 5.624 άτομα. Πρόκειται για αύξηση που αγγίζει το 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση όπου είχαν καταφέρει να εγγραφούν 4.938 ψηφοφόροι.

Στις ΗΠΑ οι εγγεγραμμένοι είναι 1605, ενώ στο Χιούστον των ΗΠΑ πρέπει να μεταβούν για να ψηφίσουν και 32 εγγεγραμμένοι από Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Μεξικό, Ουρουγουάη Περού και Χιλή. Στον Καναδά έχουν εγγραφεί 251 και στην Αυστραλία 195 Έλληνες.

Στις 35 συνολικά χώρες θα στηθούν εκλογικά τμήματα, θα λειτουργήσουν από τις 07:00 – 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

Τα εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δημιουργηθεί 13 εκλογικά τμήματα. Στο Λονδίνο 9 και από ένα σε: Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Μπέρμιγχαμ, και Λιντς. Πιο συγκεκριμένα:

Λονδίνο: Έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 4.414 άτομα σε δύο εκλογικά κέντρα. Το πρώτο θα λειτουργήσει στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας (1Α Holland Park, W11 3TP), όπου θα ψηφίσουν εκλογείς με επίθετα που αρχίζουν από Α έως ΜΟΥΛ, και το δεύτερο στο ελληνικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Λονδίνου (3 Pierrepoint Rd, W3 9JR West Acton), όπου θα ψηφίσουν εκλογείς με επίθετα που αρχίζουν από ΜΟΥΝΤ έως Ω.

Εδιμβούργο: Έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 339 άτομα στο Ελληνικό Σχολείο Αγ. Ανδρέα που στεγάζεται στο οικόπεδο της παλαιάς ελληνικής ομώνυμης Εκκλησίας, 2 Meadow Ln, Edinburgh, EH8 9 NR.

Γλασκώβη: Έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 150 άτομα στο Ελληνικό Σχολείο του Αγ. Λουκά, το οποίο στεγάζεται στην ομώνυμη Εκκλησία, Greek Orthodox Cathedral of Saint Luke, 27 Dundonald Rd, Glasgow G12 9LL.

Μπέρμιγχαμ: Έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 355 άτομα στο κτίριο της Ελληνικής Κυπριακής Εστίας, Magnet Centre Park Approach, Birmingham B23 7SJ.

Λιντς: Έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 366 άτομα στο κτίριο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Τριών Ιεραρχών, 57 Harehills Avenue, Leeds LS8 4EU.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων της Μεγάλης Βρετανίας που είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν ανήλθε στο 76,3%.

Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες στην Ιταλία

Στην Ιταλία οι κάλπες αύριο Σάββατο 24/06 στις 7πμ ώρα Ιταλίας (8πμ ώρα Ελλάδος) και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 7μμ τοπική ώρα, συνολικά για 12 ώρες.

Για τις ελληνικές εκλογές στην Ιταλία θα λειτουργήσουν τρία εκλογικά τμήματα ένα ανά έδρα: στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη, στο Γραφείο της Ελληνικής Κοινότητας του Μιλάνου και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Όπως αναφέρει πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη οι απόδημοι Έλληνες που θα ψηφίσουν στις διάφορες έδρες του belpaese είναι 154 στη Ρώμη, 229 στο Μιλάνο και 63 στη Βενετία, δεδομένα μάλιστα που δείχνουν μια αύξηση των εγγεγραμμένων, τοπικά ανώτερη έως και 20%, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

To άρθρο Ψηφίζουν αύριο Σάββατο οι Έλληνες του εξωτερικού – Η διαδικασία και τα εκλογικά τμήματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button