Επιστήμη

Γ. Αρτοποιός: Αναζητούμε δύο άτομα στην Εύβοια ως ύποπτα για εμπρησμό

Συνεχίζουν τη μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις διάσπαρτες εστίες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στα μέτωπα που παραμένουν ενεργά.

Στην Πάρνηθα, το μέτωπο είναι σε εξέλιξη, με την εικόνα – ωστόσο – σαφώς βελτιωμένη. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα υφιστάμενα «καντηλάκια». Ενεργό είναι και το μέτωπο στη Βοιωτία, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Καίει πάντως σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ δεν απειλούνται οικισμοί. Αντίθετα, στη Δαδιά και στον Έβρο γενικότερα είναι το πιο ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια εβδομάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αλεξανδρούπολη, Δαδιά, Εύβοια, Βοιωτία, Ασπρόπυργο, Φυλή και Πάρνηθα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» δήλωσε ότι τα πολλαπλά μέτωπα που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στη χώρα προβληματίζουν τις αρχές που πλέον κάνουν λόγο για κακόβουλες ενέργειες.

Αναζητούμε δύο άτομα στην Εύβοια ως ύποπτα για εμπρησμό – Στις έρευνες και η ΕΥΠ

«Θα καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει παρέμβαση σε αυτά τα μέτωπα» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός αναφέροντας ότι στις έρευνες που διεξάγονται για τους εμπρησμούς εμπλέκονται πλέον η ΕΥΠ και Τμήμα Αντιμετώπισης Πυρκαγιών.

Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, αναζητούνται δύο άτομα στην Έυβοια ως ύποπτα για εμπρησμό». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή τόνισε ότι «στη Θήβα, είχαμε 4 και 5 πυρκαγιές εν εξελίξει. Η Βοιωτία είχε περικυκλωθεί κάποια στιγμή από παντού. Αυτή την στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά την Υλίκη ενώ καλυτερα πάει η πυρκαγιά στο Στείρι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτά τα διαφορετικά συμβάντα, σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, κάνουν πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους» επισημαίνοντας πόσο δύσκολη είναι η διαχείρισή τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει συλλεγεί υλικό και μαρτυρίες για εμπρησμούς σε όλα τα μέτωπα.

«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Πάρνηθα»

Αναφορικά με την εξέλιξη των μετώπων της φωτιάς επισήμανε ότι πλέον σε ένα σημείο της Πάρνηθας, στην περιοχή της Φυλής, επικεντρώνονται τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, καθώς νωρίτερα σημειώθηκε μία νέα αναζωπύρωση. Ωστόσο, βελτιωμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση στην περιοχή, ενώ όλη τη νύχτα θα υπάρχουν περιπολίες της αστυνομίας για να εντοπιστεί έγκαιρα όποια πιθανή προσπάθεια εμπρησμού.

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο», δήλωσε για την Πάρνηθα προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο μέτωπο που υπάρχει από αναζωπύρωση στη Φυλή. Όπως είπε η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα είναι καλύτερη πλην της Δαδιάς, στον Έβρο όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Ζημιές σε κατοικίες και αυτοκίνητα

Αποκαρδιωτική είναι εικόνα για τους κατοίκους σε Χασιά και Πάρνηθα καθώς όσο περνούν οι ώρες και σβήνουν τα μέτωπα της φωτιάς οι κάτοικοι επιστρέφουν στον τόπο τους και αντικρύζουν το μέγεθος της καταστροφής. Ο Κώστας Στάμου βρέθηκε στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο περιδιαβαίνοντας σε καμένα σπίτια όπου πλέον έχουν μείνει μόνο αποκαΐδια.

Όλος ο οικισμός έχει γίνει γκρι από τα καμένα ή καπνισμένα σπίτια. Ταυτόχρονα στους δρόμους βρίσκονται αρκετά αυτοκίνητα που έχουν καεί ολοσχερώς. Η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη και οι κάτοικοι και οι εθελοντές παραμένουν στο σημείο υπό το φόβο μιας νέας αναζωπύρωσης.

Επιπλέον οι ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων σπιτιών έχουν να ανησυχούν και για περιστατικά πλιάτσικου από επιτήδειους γι’ αυτό και έχουν δημιουργήσει ομάδες περιφρούρησης.

Προσαγωγές για εμπρησμούς σε Αυλώνα και Αχαρνές

Στην περιοχή του φρουρίου στη Φυλή και στη Ρεματιά της Γιαννούλας, όπου υπήρξαν τα μεγαλύτερα προβλήματα μέσα στη νύχτα αναφέρθηκε ο Κώστας Παπαδόπουλος. Στην περιοχή με το πρώτο φως της ημέρας θα πετάξουν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Όσον αφορά το κομμάτι των ερευνών είπε ότι η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις για την πρόκληση πυρκαγιάς εκ προθέσεως.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button