Υγεία

Οι εργοθεραπευτές αντιδρούν στην ίδρυση «ιδιωτικής πανεπιστημιακής κλινικής» από ιδιωτικό κολέγιο

Οι εργοθεραπευτές και πολλοί ακόμη συναφείς σύλλογοι καταγγέλλουν ότι ιδιωτικό κολέγιο ίδρυσε «Ιδιωτική Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης».

Κολέγιο ανακοίνωσε τη λειτουργία της πρώτης «Ιδιωτικής Πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης» στις εγκαταστάσεις του, η οποία θα αποτελεί μέρος των εκπαιδευτικών του δράσεων, προκαλώντας έντονη αντίδραση από τους εργοθεραπευτές, που καταγγέλλουν τις αρχές για πλήρη αδράνεια.

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου μάλιστα έκαναν και σχετικές δηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν με έκπληξη τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ). Κάνουν λόγο μάλιστα για «σειρά αλλεπάλληλων παράτυπων ενεργειών».

Το εν λόγω Κολέγιο, όπως επισημαίνουν σε ψήφισμά τους, χρησιμοποιεί τον τίτλο «Πανεπιστημιακής» ενώ, αποτελεί καταφανώς κέντρο μεταλυκειακής εκπαίδευσης (κολέγιο) του Νόμου 3696/2008.

Σύμφωνα, μάλιστα με τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 1 και 3 του Νόμου 3696/2008, οποιαδήποτε άλλη προσθήκη, αφαίρεση ή αλλοίωση στον τίτλο απαγορεύεται.

Ως εκ τούτου, «Απαγορεύεται στα Κολέγια να χαρακτηρίζονται Πανεπιστήμιο, Σχολή, Οργανισμός, Ινστιτούτο, Ακαδημία ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη προσωνυμία η οποία δύναται να παραπλανήσει ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Πλην των δημόσιων Πανεπιστημίων δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου «Πανεπιστήμιο» στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, για το χαρακτηρισμό αυτού του ιδίου».

Επίσης, συμπληρώνουν πως «Το Κολέγιο προχώρησε και στη χρήση του όρου «πανεπιστημιακή κλινική», για να χαρακτηρίσει ένα νέο δημιούργημά του, δια του οποίου μάλιστα καλεί πολίτες σε εφαρμογή ειδικών θεραπευτικών και παρεμβάσεων αποκατάστασης, σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πολιτών και μάλιστα δωρεάν».

Εργοθεραπευτές (ΠΣΕ): Οι Πανεπιστημιακές κλινικές λειτουργούν μόνο στο πλαίσιο του ΕΣΥ

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε προφανή αντίθεση με ένα πλέγμα σημαντικών νομοθετικών διατάξεων καθώς για τους εργοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές είναι απόλυτα σαφές ότι η δημιουργία και λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών επιτρέπεται στο πλαίσιο λειτουργίας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως ορίζονται με τον Νόμο 4957/2022 (ΦΕΚ 141 Α΄).

Βάση αυτών η ίδρυσή τους αποτελεί απόφαση Πανεπιστημιακών σχολών Ιατρικής και του Υπουργείου Υγείας και δεν περιλαμβάνεται η ίδρυση τέτοιων κλινικών που σχετίζονται με μη Ιατρικές ειδικότητες.

Σύμφωνα επίσης με τις διατάξεις του Ν. 4600/2019 για την ίδρυση ιδιωτικών κλινικών προβλέπονται συγκεκριμένες αυστηρές διαδικασίες και στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από σχετική απάντηση της Περιφέρειας Αττικής, δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση δημιουργίας χώρου κλινικής και δεν έχει δοθεί έως σήμερα καμία σχετική άδεια λειτουργίας.

Ταυτόχρονα, όπως προσθέτουν, η Νομοθεσία για τη δημιουργία και λειτουργία χώρων παροχής υπηρεσιών Α’ βάθμιας φροντίδας Υγείας ορίζει σαφείς όρους και προϋποθέσεις για την χορήγηση σχετικής άδειας με κύριο γνώμονα την προστασία των πολιτών αλλά και τη νόμιμη και ασφαλή συμμετοχή των παρόχων.

«Από κάθε άποψη λοιπόν η ανακοινωθείσα ενέργεια του Κολεγίου δεν καλύπτει καμία πλευρά της έννομης και ηθικής τάξης, δημιουργεί δε τεράστια ερωτήματα ως προς τον τρόπο κάλυψης, αν όχι υποστήριξής της, από τις αρμόδιες αρχές του κράτους», τονίζουν οι εργοθεραπευτές και προσθέτουν πως, με την χρήση του συγκεκριμένου όρου δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση, ότι το συγκεκριμένο κολλέγιο ταυτίζεται επί της ουσίας με τα νομίμως λειτουργούντα στη χώρα μας ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα – Πανεπιστήμια.

Τέλος, διαμαρτύρονται καθώς, όπως λένε, ενώ κατήγγειλαν την υποτιθέμενη λειτουργία της «Ιδιωτικής Πανεπιστημιακής Κλινικής» στους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας υπάρχει «πλήρης αδράνεια των αρχών για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα».

Καταλήγουν δε, λέγοντας πως προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η αίσθηση σιγουριάς που αναδίδουν οι υπεύθυνοι του κολλεγίου: «Ανοιχτή εκδήλωση εγκαινίων, δηλώσεις των παραγόντων του Κολεγίου για την «νομιμότητα» των ενεργειών τους, καθώς επίσης και για τη βεβαιότητα τους ότι το εν λόγω κολέγιο θα είναι «το πρώτο Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της χώρας!!!»

Το ψήφισμα υπογράφουν, οι:

Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ΠΣΦ-ΝΠΔΔ

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών ΠΣΕ-ΝΠΔΔ

Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος

Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων

πηγή: Iatropedia.grΡεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

To άρθρο Οι εργοθεραπευτές αντιδρούν στην ίδρυση «ιδιωτικής πανεπιστημιακής κλινικής» από ιδιωτικό κολέγιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button