Οικονομία

Μεγάλη γκάφα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας – Σύγχυση με τα ΑΤΜ

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν δεκάδες πολίτες στην Τουρκία όταν πήγαν να πραγματοποιήσουν ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ τραπεζών της χώρας. Σε ορισμένες τράπεζες μπήκαν περιορισμοί στις αναλήψεις από τις πιστωτικές κάρτες γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό, δείχνοντας ότι συνεχίζονται τα προβλήματα στην οικονομία της Τουρκίας ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου.πολίτες στην Τουρκία όταν πήγαν να πραγματοποιήσουν ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ τραπεζών της χώρας. Σε ορισμένες τράπεζες μπήκαν περιορισμοί στις αναλήψεις από τις πιστωτικές κάρτες γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό, δείχνοντας ότι συνεχίζονται τα προβλήματα στην οικονομία της Τουρκίας ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου.

«Πολλές τράπεζες σταμάτησαν τις πιστώσεις. Μπήκαν περιορισμοί στις αναλήψεις από τις πιστωτικές κάρτες όπως και σε αγορές χρυσού. Έπαθαν σοκ όσοι πήγαν τα ATM για να κάνουν αναλήψεις», ανέφερε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Show TV» στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων.

Στο ρεπορτάζ του «Show TV» φιλοξενήθηκαν δηλώσεις από πολίτες που διαπίστωσαν τους περιορισμούς, λέγοντας ότι ήρθε μήνυμα στο κινητό τους πριν από δυο μήνες, ενημερώνοντας τους ότι δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χρημάτων από τις πιστωτικές κάρτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε μια εβδομάδα πούλησε 6 δισ. δολάρια, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο πως «έρχονται τα Capital Controls».

Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Hurriyet», γνωστοποίησε ότι «δεν θα εφαρμοστούν περιορισμοί στη χρήση προκαταβολών μετρητών από πιστωτικές κάρτες και λογαριασμούς που παρέχουν την δυνατότητα υπερανάληψης».

Η Κεντρική Τράπεζα έστειλε νέες οδηγίες στις τράπεζες και ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη χρήση των ατομικών και εταιρικών πιστωτικών καρτών. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι καταργήθηκαν τα μέτρα που είχαν επιβληθεί στις πιστωτικές κάρτες. Έτσι, δεν θα υπάρχει κανένα όριο για την καταβολή μετρητών από τα  ΑΤΜ.

Σύμφωνα με την «Hurriyet», νωρίτερα στις πιστωτικές κάρτες είχε επιβληθεί όριο ανάληψης μετρητών 15.000 λιρών.

Στο μεταξύ όπως αναφέρουν πληροφορίες των Financial Times, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος και χρυσού της Τουρκίας, μειώθηκαν κατά 17 δισ. δολάρια τις τελευταίες έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να στηρίξει την οικονομία και τη λίρα.

Την ίδια στιγμή τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 9,5 δισ. δολάρια από τα τέλη Μαρτίου έως τις 12 Μαΐου, δύο μέρες δηλαδή πριν από τις εκλογές,  ενώ τα αποθέματα χρυσού μειώθηκαν κατά 7,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία. Τα δυο παραπάνω στοιχεία μαζί σημείωσαν μείωση της τάξης του 15%.

Με δεδομένη την οικονομική αναταραχή που υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, σημειώνεται ραγδαία αύξηση της ζήτησης για χρυσό, διότι οι πιο εύρωστοι οικονομικά πολίτες αναζητούν ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους, σε μια εποχή έντονου πληθωρισμού και με την τουρκική λίρα να κατρακυλάει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button