Οικονομία

«Μέλι» για την ελληνική οικονομία από τις εφημερίδες Wall Street Journal και Frankfurter Allgemeine Zeitung

Την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στον τομέα της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνουν δύο αναλύσεις που δημοσιεύονται στις μεγάλες ξένες εφημερίδες, Wall Street Journal και Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Ενώ σχεδόν διέλυσε το ευρώ την τελευταία δεκαετία, σήμερα η ελληνική οικονομία είναι μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες στην Ευρωζώνη», αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας πως «αν και το ΑΕΠ απέχει σημαντικά από τα επίπεδα του 2008, την περσινή χρονιά η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς σχεδόν 6%, αυξήθηκαν οι εξαγωγές και οι ξένοι επενδυτές θεωρούν πλέον την Ελλάδα ένα φιλόξενο τόπο. Επίσης, όλο και λιγότεροι νέοι μεταναστεύουν σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών».

Η εφημερίδα Wall Street Journal φιλοξενεί μεταξύ άλλων δηλώσεις του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος σημειώνει πως «το 2019, οι πολίτες θεωρούσαν ότι οι φόροι είναι υψηλοί, η γραφειοκρατία μεγάλη και οι δουλειές όχι αρκετές. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η εικόνα είναι διαφορετική», καταλήγει ο Αλέξης Πατέλης.

«Ακόμα και οι αντίπαλοι επαινούν την πρόοδο της ψηφιοποίησης του κράτους»

Ο συντάκτης του άρθρου υπογραμμίζει πως «ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης επαινούν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ψηφιοποίηση του κράτους». Σημειώνει επίσης ότι οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν συντελέσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην Ελλάδα, όπως και οι ξένες επενδύσεις, κάνοντας αναφορά στα παραδείγματα της Google, της Amazon, της Microsoft, αλλά και της επένδυσης της φαρμακευτικής Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Οι καθυστερήσεις

Ο συντάκτης της Wall Street Journal προσθέτει ωστόσο ότι πολλές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ημιτελείς, ενώ σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναφέρει και εκείνος ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί», καταγράφοντας ως ανασταλτικούς παράγοντες την κατάσταση στο δημόσιο τομέα, τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τη φοροδιαφυγή.

Αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών  

Επίσης, η εφημερίδα κάνει αναφορά στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και την οργή των πολιτών, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, για τις καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Η πρώην χώρα της κρίσης βρίσκεται και πάλι σε καλή κατάσταση: ο τουρισμός ανθεί, η σκηνή των startup αναπτύσσεται και το χρέος μειώνεται», σημειώνει από τη δική της πλευρά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για την ελληνική οικονομία.

Όπως προσθέτει, «το δύσκολο παρελθόν της Ελλάδας με την κρίση χρέους και τα σκληρά προγράμματα λιτότητας φαίνεται να έχει τελειώσει. Τα δημόσια οικονομικά ανακάμπτουν: το εθνικό χρέος μειώθηκε από 205% στο 170% του ΑΕΠ και πέρυσι, μετά τη διακοπή της ανάκαμψης από την πανδημία, καταγράφηκε ξανά πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, η κυβέρνηση τα κατάφερε με τέτοιο τρόπο, ώστε, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πληρωμές τόκων, μπήκαν περισσότερα χρήματα (στο δημόσιο ταμείο) παρά έβγαιναν».

«Μεγάλος μέρος της ανάκαμψης πιστώνεται στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Μάλιστα, η εφημερίδα προσθέτει ότι «μεγάλο μέρος της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας πιστώνεται στη φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», φιλοξενώντας και εκείνη δηλώσεις του κ. Πατέλη. «Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν μείωσε περισσότερο το χρέος της τον περασμένο χρόνο. Φέτος, το επίπεδο του χρέους πέφτει κάτω από το επίπεδο του 2012 εν μέσω κρίσης και σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις μπορεί να είναι κάτω από το επίπεδο της Ιταλίας το 2026», αναφέρει στη FAZ ο κ. Πατέλης, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη τροφοδοτείται κυρίως από τον τουρισμό, τις ξένες επενδύσεις και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η κυβέρνηση έχει κρατήσει υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες, παρά τις ενεργειακές επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης για τα χαμηλά εισοδήματα.

Διαψεύδει τα στοιχεία ο Βαρουφάκης

Το δημοσίευμα της FAllgemeine Zeitung παρουσιάζει και δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, από τη δική του πλευρά διαψεύδει τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, υποστηρίζει ότι «το ΑΕΠ είναι κάτω από τα επίπεδα του 2010, ενώ το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλότερο», με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση να είναι χειρότερη από το 2010, όταν χρεοκοπούσαμε». Μολαταύτα, ο συντάκτης της Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι «αυτή τη στιγμή, τούτη η περιγραφή έχει μικρή απήχηση στην Ελλάδα», υποστηρίζοντας για τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 πως «ακόμη και στο αριστερό στρατόπεδο, μερικές φορές τον μισούν περισσότερο παρά τον αγαπούν».

Όπως και η Wall Street Journal, έτσι και η FAZ κάνει αναλυτική αναφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, υπογραμμίζοντας ότι «57 νέοι πλήρωσαν με τη ζωή τους την παραμέληση δεκαετιών του σιδηροδρομικού δικτύου», κάνοντας επίσης λόγο για «τεχνολογική υστέρηση, προχειρότητα και νεποτισμό».

Τέλος, για την ελληνική οικονομία, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει την ανάγκη «η μελλοντική κυβέρνηση να επιταχύνει την εξυγίανση του προϋπολογισμού», δίνοντας έμφαση στο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ φιλοξενεί σχετικές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και του προέδρου του ΣΕΒ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button