Τεχνολογία

Ιστορικό deal: H Microsoft εξαγοράζει την Activision Blizzard έναντι 69 δισ. δολαρίων

Το πράσινο φως για να ολοκληρώσει τη συμφωνία ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του γίγαντα των βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard, πήρε η Microsoft από Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Βόρεια Καλιφόρνια, παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) να την μπλοκάρει.

Έτσι η Microsoft θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη συμφωνία που θα την καταστήσει τον τρίτο μεγαλύτερο εκδότη βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, θέτοντας υπό τον έλεγχό της δημοφιλή franchises όπως τα «Call of Duty», «World of Warcraft» και «Diablo».

Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν απέδειξε τον ισχυρισμό της ότι η συνδυασμένη εταιρεία θα αποσύρει πιθανότατα το “Call of Duty” από το Sony PlayStation ή ότι η ιδιοκτησία του περιεχομένου της Activision θα μειώσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στις αγορά των βιντεοπαιχνιδιών», έγραψε στην αποφασή της η περιφερειακή δικαστής Τζακλίν Σκοτ Κόρλεϊ.

Η Microsoft τώρα είναι ελεύθερη να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με την Activision πριν από τη προθεσμία της 18ης Ιουλίου που ορίζει το συμβόλαιο, εκτός αν οι εταιρείες επιδιώξουν αμοιβαία να παρατείνουν αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Γιατί εμπόδιζαν τη συμφωνία

Οι αντιμονοπωλιακοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει ότι η συγχώνευση θα προκαλούσε άμεση ζημία στους παίκτες βιντεοπαιχνιδιών και σε άλλους καταναλωτές.

Η FTC είχε διατυπώσει την ανησυχία ότι αποκτώντας τον έλεγχο εξαιρετικά δημοφιλών franchises βιντεοπαιχνιδιών, η Microsoft θα μπορεί να παρακρατήσει αυτούς τους τίτλους από ανταγωνιστές όπως το PlayStation της Sony ή από τις εκκολαπτόμενες πλατφόρμες cloud streaming, για να τους διαθέσει αποκλειστικά στη δική της παιχνιδομηχανή X-box. Είχαν ζητήσει από τη δικαστή Κόρλεϊ ασφαλιστικά μέτρα που θα εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως ότου το εσωτερικό δικαστήριο της υπηρεσίας λάβει απόφαση για τη νομιμότητά της.

Κατά τη διάρκεια πενθήμερης ακρόασης τον περασμένο μήνα στο δικαστήριο, στελέχη της Microsoft, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Σάτια Ναντέλα, κατέθεσαν ότι τίτλοι όπως το «Call of Duty» δεν θα αποκλείονταν από τους ανταγωνιστές μετά το κλείσιμο της συμφωνίας. Ως απάντηση στον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών, η Microsoft υπέγραψε επίσης διάφορες πολυετείς συμφωνίες αδειοδότησης με εταιρείες όπως η Nvidia και η Nintendo, για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα περιεχομένου για τις πλατφόρμες τους, εάν εγκριθεί η συγχώνευση.

Η συγχώνευση θα φέρει τη Microsoft στην τρίτη θέση μεταξύ των παγκόσμιων εταιρειών βιντεοπαιχνιδιών πίσω από την κινεζική Tencent (του «League of Legends») και την ανταγωνιστική Sony.

Με πληροφορίες από: Microsoft can close its Activision merger, federal judge rules by Brian Fung, CNN

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button