Περιβάλλον

Επιστήμονες ανέπτυξαν αισθητήρα που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την υγεία των οργάνων

Ερευνητές ανέπτυξαν έναν αισθητήρα που φοριέται και παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τα εσωτερικά όργανα του ατόμου καθώς αυτό εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Η συσκευή αυτή, που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί ένα «γιγαντιαίο άλμα προς τα εμπρός», έχει περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου τσιρότου και τοποθετείται στο στήθος του χρήστη.

«Αυτή η τεχνολογία έχει πολλές δυνατότητες να σώσει και να βελτιώσει ζωές», δήλωσε ο Muyang Lin, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο αισθητήρας μπορεί να αξιολογήσει την καρδιαγγειακή λειτουργία εν κινήσει. Οι μη φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής παροχής, σε ηρεμία ή κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, είναι χαρακτηριστικά της καρδιακής ανεπάρκειας», εξήγησε.

Η συσκευή USoP (ultrasonic system-on-patch), όπως ονομάζεται, χρησιμοποιεί ένα εργαλείο μηχανικής μάθησης για να ερμηνεύσει τα δεδομένα που συλλέγει ένα μικρό, εύκαμπτο κύκλωμα ελέγχου και ένας αισθητήρας υπερήχων. Σε αντίθεση με άλλα ηλεκτρονικά επιθέματα που απαιτούν καλώδια και περιορίζουν την κινητικότητα του χρήστη, αυτή η συσκευή ανήκει στο Διαδίκτυο των Ιατρικών Πραγμάτων (IoMT).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απροσδόκητα, η ομάδα ανακάλυψε ότι η συσκευή είχε και άλλες δυνατότητες.

«Όταν ξεκινήσαμε αυτό το έργο, ο στόχος μας ήταν να κατασκευάσουμε έναν ασύρματο αισθητήρα αρτηριακής πίεσης. Καθώς προχωρούσαμε, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό το σύστημα θα μπορούσε να μετρήσει πολλές πιο κρίσιμες φυσιολογικές παραμέτρους από την αρτηριακή πίεση, όπως η καρδιακή παροχή, η αρτηριακή ακαμψία και ο εκπνεόμενος όγκος. Όλες αυτές οι παράμετροι είναι απαραίτητες για την καθημερινή υγειονομική περίθαλψη ή την παρακολούθηση εντός του νοσοκομείου», σημείωσε ο Lin.

«Εφαρμόζοντας έναν προηγμένο αλγόριθμο προσαρμογής, κάναμε αυτό το μοντέλο να λειτουργεί σε διαφορετικά άτομα, ελαχιστοποιώντας τις αποκλίσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Ουσιαστικά, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον αλγόριθμο σε ένα άτομο και να τον εφαρμόσουμε σε πολλά άλλα με ελάχιστη επανεκπαίδευση», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Ziyang Zhang, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές με περισσότερους συμμετέχοντες. Η ομάδα σχεδιάζει επίσης να εμπορευματοποιήσει το προϊόν μέσω της πανεπιστημιακής spin-off εταιρείας, Softsonics.

Πηγή: ertnews, Studyfinds

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button