Οικονομία

Το «αυτοκίνητο» της κυβέρνησης δεν έχει όπισθεν στο θέμα την φοροδιαφυγής


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2023, 14:24

Το «αυτοκίνητο» της κυβέρνησης δεν έχει όπισθεν στο θέμα την φοροδιαφυγής, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά την επίσκεψή του στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο, μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη, και το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργο Πιτσιλή.

Στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγο διάστημα η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, η οποία παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, των ελέγχων που διενεργούνται από υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής σε καταστήματα, τελωνεία, πλοία, χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κ.λπ.

Το «ψηφιακό μάτι» της ΑΑΔΕ επιτρέπει την απευθείας μετάδοση πληροφοριών (με φωτογραφίες και video) από τα σημεία που ελέγχονται π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παραεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση. Παράλληλα, όλα τα σημεία ελέγχου αποτυπώνονται σε ψηφιακό χάρτη, προκειμένου οι υπηρεσιακοί της ΑΑΔΕ να έχουν πλήρη εικόνα τόσο του αριθμού, όσο και της έκτασης των ελέγχων ανά περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την επικράτεια.

Από την Αίθουσα Επιχειρήσεων εκδίδονται καθημερινά στατιστικά στοιχεία, που χρησιμεύουν στην υλοποίηση πιο στοχευμένων ελέγχων. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός και καλύτερη διασπορά δυνάμεων της ΑΑΔΕ στα σημεία ελέγχου.

Η νέα αυτή ψηφιακή υποδομή θα φτάσει στην πλήρη λειτουργία της το φθινόπωρο, απασχολώντας πάνω από 100 υπαλλήλους και θα έχει σταδιακά τη δυνατότητα σύνδεσης με 300 ελεγκτές ταυτόχρονα. Τέλος, ο υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με τον αρμόδιο υφυπουργό, τον διοικητή της ΑΑΔΕ και τους γενικούς διευθυντές, όπου του παρουσιάστηκαν το σχέδιο της Αρχής για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και οι ψηφιακές δράσεις, που έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος του έτους.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, «η φορολογική δικαιοσύνη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Και θα προχωρήσουμε άμεσα σε σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η ΑΑΔΕ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση. Έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και θα κάνει και άλλα. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο την κυβέρνηση όσο και την ΑΑΔΕ, θα μας βοηθήσουν τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.

Θα τα αξιοποιήσουμε. Έτσι και αλλιώς, έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως, ακόμα μια φορά θέλω να στείλω το μήνυμα ότι το “αυτοκίνητο” της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα δεν έχει όπισθεν. Θα προχωρήσουμε μπροστά! Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πληρώνει κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν».

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «ως υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και ως Έλληνες φορολογούμενοι, περιμένουμε πολλά από την ΑΑΔΕ. Οι οικονομικές και φορολογικές παραβάσεις ζημιώνουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, διότι τα διαφυγόντα έσοδα είναι κονδύλια που δεν επενδύονται σε υποδομές, σε καλύτερα νοσοκομεία, σε περισσότερα σχολεία, σε πιο ασφαλείς δρόμους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΑΑΔΕ έχει να επιδείξει πολλές και σημαντικές επιτυχίες.

Γι’ αυτό και είμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να υπογραμμίσουμε ότι το υπουργείο παρακολουθεί και στηρίζει τις προσπάθειες των στελεχών της. Με στόχο, η ήδη καλή δουλειά που γίνεται, να ενταθεί και να αποφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον».

Τέλος, ο κ. Πιτσιλής είπε ότι «η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι καθημερινή και δεν σταματά ποτέ. Για τον σκοπό αυτό, ενισχύουμε διαρκώς το οπλοστάσιό μας, με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και επικαιροποιούμε τις τεχνικές μας.

Η αίθουσα επιχειρήσεων αποτελεί ένα διεθνώς πρωτοποριακό εργαλείο, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώνουμε, να συντονίζουμε και να παρακολουθούμε τους ελέγχους στο πεδίο σε πραγματικό χρόνο. Προσθέτουμε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας, με σκοπό να επιτύχουμε αμεσότερα αποτελέσματα, πάντα με γνώμονα την ενίσχυση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button