Οικονομία

«Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι»: Μπαράζ αιτήσεων για το πρόγραμμα από τους αγρότες

Το έντονο ενδιαφέρον των αγροτών έχει προσελκύσει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» με στόχο να εξασφαλίσουν χαμηλό ενεργειακό κόστος σε βάθος χρόνου.

Το πρόγραμμα, που προκηρύχθηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΝ, προβλέπει την υλοποίηση έργων με ισχύ έως 50 kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Η επιδότηση αγγίζει το 30%, δηλαδή μέχρι 350 ευρώ ανά κιλοβάτ. Ενδεικτικό είναι ότι το «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 3.000 αιτήσεις με τον προϋπολογισμό των 30 εκατ. ευρώ να έχει ξεπεραστεί μέσα σε μερικές ημέρες.

Ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας των αιτήσεων στις 15 Μαΐου, ο πρόεδρος του συνδέσμου αγροτικών φωτοβολταϊκών ΠΣΑΦ, Κώστας Σπανούλης, δήλωσε ότι τα 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να οδηγήσουν στην υλοποίηση περίπου 1.500 έργων ανά την επικράτεια.

Η εκτίμηση είναι ότι ο αγρότης που θα κατασκευάσει φωτοβολταϊκό θα χρειαστεί μια περίοδο μόλις 3-4 ετών για να αποσβέσει την επένδυση και στη συνέχεια θα απολαύσει μια διαρκή μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν θα υπάρξει συνέχεια με επόμενο πρόγραμμα για αγροτικά φωτοβολταϊκά. Πάντως, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» μαζί με το υπόλοιπο πακέτο που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος για τους αγρότες, θα τους προσφέρει μια περιεκτική λύση για το ενεργειακό τους κόστος.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε και η υπουργική απόφαση για το προνομιακό τιμολόγιο «Γαία» που θα εξασφαλίσουν όσοι αγρότες συνάψουν διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Στα πλαίσια αυτά, προβλέπεται να δοθούν όροι σύνδεσης για έργα ΑΠΕ ύψους 500 μεγαβάτ με στόχο να καλυφθεί το 30% της κατανάλωσης των αγροτικών παροχών σε μια τιμή στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

To άρθρο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι»: Μπαράζ αιτήσεων για το πρόγραμμα από τους αγρότες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button