Οικονομία

Κριστίν Λαγκάρντ: «Παράθυρο» για νέα αύξηση των επιτοκίων

Παράθυρο για νέες αυξήσεις των επιτοκίων άφησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός σε συνέντευξη στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

Κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, η ΕΚΤ έχει «ενεργήσει πολύ στοχευμένα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού» με επτά αλυσιδωτές αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τον Μάιο, υπενθυμίζει η Κριστίν Λαγκάρντ παραδεχόμενη ωστόσο ότι «υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά» και υπονοώντας ότι οι προστάτες του ευρώ θα πρέπει να σφίξουν ακόμη περισσότερο την στρόφιγγα των πιστώσεων, προσφεύγοντας στο προσφιλέστερο εργαλείο τους για την άμβλυνση της πίεσης επί των τιμών.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται στα είδη διατροφής και σε ευρύ φάσμα αγαθών, ενώ ο πληθωρισμός έφθασε τον Απρίλιο στο 7%, πολύ μακριά από τον στόχο του 2% που έχει τεθεί από την ΕΚΤ.

«Υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις μισθών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», προειδοποιεί η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις για την αντιμετώπιση της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω της αύξησης των τιμών.

Πλέον, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά την διάρκεια και των δύο συνόδων που θα προηγηθούν της θερινής ανάπαυλας.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η ευρωζώνη βρίσκεται «σε καλύτερη θέση από όσο φοβόμασταν πριν από έξι μήνες», όταν η Ευρώπη αντιμετώπιζε το πρόβλημα της τροφοδοσίας σε ενέργεια, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι μία σκιά παραμένει στο κάδρο: οι μεγάλες αβεβαιότητες «που περιλαμβάνουν την εξέλιξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ορισμένες ενδείξεις υποχώρησης της ζήτησης προϊόντων μεταποίησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button