Πολιτική

Κυβερνητικό αλαλούμ για μειώσεις ΦΠΑ και ακρίβεια

Απύθμενο αλαλούμ στο κυβερνητικό στρατόπεδο την ώρα που οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης τραβούν το δρόμο τους και τα νοικοκυριά στενάζουν.

Τρεις υπουργοί, τρεις διαφορετικές θέσεις για το πώς και αν θα αντιμετωπισθεί το κύμα της ακρίβειας.

Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Οικονόμου έσπευσαν να ακυρώσουν τον λαλίστατο υπουργό Ανάπτυξης, Γεωργιάδη που προανήγγειλε μείωση στον ΦΠΑ πριν τα μαζέψει λέγοντας ότι δεν προβλέπεται για σήμερα αυτό που είχε πει χτες ότι προβλέπεται.

Κάτι σαν τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού ένα πράγμα ή αν προτιμάτε χρησμός της Πυθίας και όποιος τον μεταφράσει τον μετέφρασε.

Η απίστευτη σε σημείο εκνευρισμού ιλαροτραγωδία της κυβέρνησης συνεχίστηκε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να βγαίνει σε ραδιόφωνα και να μοιράζει έωλες υποσχέσεις περί παρεμβάσεων χωρίς όμως κανένα αντίκρισμα και ενώ τα νοικοκυριά στενάζουν.

Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου; Μα ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητές για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων δεν είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων στα καύσιμα ή του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος και λειτουργίας της αγοράς.

Πόσα θαυμαστικά να βάλει κανείς σε αυτή τη γενικότητα του εάν και εφόσον;

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εμφανίστηκε ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ. Δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο». Και απλώς ακύρωσε τον Γεωργιάδη που έτσι και αλλιως έχει το know-how στο να αυτοακυρώνεται.

Βέβαια στο γαϊτανάκι των έωλων υποσχέσεων και ο Χρήστος Σταϊκούρας που απλώς ανέφερε και αυτός σε ραδιοφωνική του δήλωση ότι «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί».

Τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αύξηση κατώτατου στα €800, ελάχιστο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην ενέργεια, ρύθμιση του χρέους της πανδημίας και στήριξη των ευάλωτων.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωσή του ανέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

-αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να προστατευτεί το διαθέσιμο εισόδημα και να τονωθεί η κατανάλωση
-μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα
-ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα της βασικής οφειλής για να πάρουν πολύτιμη ανάσα οι μικρομεσαίοι
-εντατικοί έλεγχοι και πάταξη της κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας
-αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Κίνημα Αλλαγής : Νέα βάρη στους αδύναμους ιδιοκτήτες με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεθοδεύει τώρα και την επιβάρυνση των πιο αδύναμων ιδιοκτητών ακινήτων», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος.

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει πώς από τον περασμένο Ιούνιο είχε επισημάνει ότι οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε πολλές λαϊκές συνοικίες φτάνουν έως και 40% και επιβαρύνονται με μια σειρά φόρων και τελών που θα έχει ως συνέπεια να αποκλείσουν πολλά αδύναμα νοικοκυριά να χαρακτηρίζονται ευάλωτα βάσει των προβλέψεων για τη χορήγηση του ΚΕΑ και για την έστω και περιορισμένη προστασία από τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

«Καλέσαμε τότε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των σχετικών ορίων ώστε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μην πλήξει τους ευάλωτους πολίτες. Η κυβέρνηση όχι μόνο κώφευσε αλλά προχώρησε μάλιστα στην ιδιαίτερα προκλητική απαλλαγή για τους γόνους των μεγάλων ιδιοκτητών, αυξάνοντας το αφορολόγητο στις 800.000 για φόρους γονικής παροχής για κάθε παιδί», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Σημειώνει ότι «… στον βαθμό που υλοποιηθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, για το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, η κατάργηση της στοιχειώδους προοδευτικότητας που εξασφάλιζε ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες, θα μετατοπίσει πρόσθετο φορολογικό βάρος προς την πλευρά των πλέον αδύναμων ιδιοκτητών που αποτελούν την πλειοψηφία, προς όφελος των λίγων και ισχυρών» και καταλήγει:

«Το Κίνημα Αλλαγής θα κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες του, ώστε να ανατρέψει την κοινωνικά άδικη φορολογική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

ΜέΡΑ25: «Αλαλούμ» με το ΦΠΑ «με υπουργούς που αλληλοαναιρούνται»

«Χθες ο γνωστός λαλίστατος και τηλεοπτικότατος υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης υποσχόταν υποτιθέμενη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, προφανώς χωρίς να έχει ζητήσει πρώτα την άδεια της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα σήμερα να τον “επαναφέρει στην τάξη”, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ λόγω των δημοσιονομικών, άρα λόγω “τρόικας”!», επισημαίνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

«Πέραν λοιπόν, από το αλαλούμ που για άλλη μια φορά αναδεικνύεται στις τάξεις της Μητσοτάκης ΑΕ με υπουργούς που αλληλοαναιρούνται εντός 24 ωρών όλα αυτά από τα αγαπημένα τους τηλεπαράθυρα, η στάση της κυβέρνησης αποδεικνύει πως το μνημόνιο είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό, μιας και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να λάβει καμία πρωτοβουλία που άλλες χώρες της ΕΕ μονομερώς λαμβάνουν -βλέπε Γερμανία-, χωρίς την προηγούμενη άδεια από το διευθυντήριο των Βρυξελλών», σχολιάζει, υπογραμμίζοντας πως «γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 που ζητάει ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ στο 15%, ξεκαθαρίζει πως αυτό πρέπει να νομοθετηθεί αμέσως και μονομερώς, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τη ρήξη με το ευρωιερατείο, διότι χωρίς ρήξη, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική απάντηση στην πολυεπίπεδη και πολυετή κρίση στη χώρα».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button