Τεχνολογία

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: «Υπάρχουν αντικείμενα που δεν έχουν καταγραφεί»

Περίπου 2.000 αντικείμενα, ανάμεσά τους χρυσά κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, εκλάπησαν από το Βρετανικό Μουσείο στη διάρκεια ετών, όμως οι έρευνες για τον εντοπισμό τους έχουν ήδη ξεκινήσει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Το Βρετανικό Μουσείο, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Λονδίνου, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μέλος του προσωπικού απολύθηκε αφού έγινε γνωστό ότι αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα εκλάπησαν από χώρο αποθήκευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διευθυντής του μουσείου, ο 60χρονος Χάρτβιχ Φίσερ που ανέλαβε τη θέση το 2016, υπέβαλε χθες Παρασκευή την παραίτησή του αφού παραδέχθηκε ότι υπήρξε αμέλεια σε ό,τι αφορά την έρευνα για την κλοπή των αντικειμένων αυτών.

Ο Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ότι δεν έχουν καταγραφεί σωστά όλες οι συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, κάτι που, όπως εξήγησε, συμβαίνει σε μεγάλα μουσεία που έχουν συγκεντρώσει τις συλλογές τους σε διάστημα εκατοντάδων ετών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για περίπου 2.000 αντικείμενα», σημείωσε ο Όσμπορν, «αλλά πρέπει να πω πως αυτός είναι ένας προκαταρκτικός αριθμός και συνεχίζουμε την έρευνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήδη έχουμε ανακτήσει κάποια από τα κλεμμένα αντικείμενα», υπογράμμισε, χωρίς να εξηγήσει ποια είναι αυτά ή πώς ανακτήθηκαν.

Ο Όσμπορν τόνισε εξάλλου ότι δεν πιστεύει πως το Βρετανικό Μουσείο συγκάλυψε σκοπίμως τις κλοπές, αφού οι αρμόδιοι απέρριψαν το 2021 προειδοποίηση ότι γίνονταν κλοπές.

«Πιστεύουμε ότι ήμασταν θύματα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα για να τις αποτρέψουμε», παραδέχθηκε.

«Υπήρχε την εποχή εκείνη μια πεποίθηση μεταξύ των στελεχών του μουσείου, στο υψηλότερο επίπεδο, που αρνούνταν να πιστέψουν ότι κάποιος από μέσα έκλεβε αντικείμενα, να πιστέψουν ότι ένα από τα μέλη του προσωπικού το έκανε αυτό; Ναι, είναι πολύ πιθανό», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Εκτίμησε επίσης ότι οι κλοπές αυτές «σίγουρα έβλαψαν» τη φήμη του μουσείου. «Για τον λόγο αυτό ζητώ συγνώμη εκ μέρους του μουσείου», πρόσθεσε.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανέκρινε αλλά δεν συνέλαβε άνδρα, η ταυτότητα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφορικά με τις κλοπές αυτές.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button