Υγεία

Υστερεκτομή: Καινοτόμες τεχνικές στη θεραπεία γυναικολογικού καρκίνου και καλοήθων παθήσεων

Συνέντευξη με τον Δρ. Γεώργιο Γήτα, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο-Χειρουργό Ογκολόγο, Διευθυντή της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης τ. Διευθύνοντα της Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Charite CCM, Βερολίνου, Εξειδικευμένο στη Γυναικολογική Ογκολογία, Ρομποτική Χειρουργική, Χειρουργική Μαστού, Ουρογυναικολογία.

Η υστερεκτομή, η αφαίρεση της μήτρας δηλαδή, είναι μια από τις συχνότερα γυναικολογικά χειρουργεία και ειδικότερα η δεύτερη πιο κοινή επέμβαση σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ο Δρ. Γεώργιος Γήτας (https://www.iatriko.gr/el/content/gitas-georgios?cl=609), Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Χειρουργός Ογκολόγος και Διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, μιλά για τις καινοτόμες τεχνικές υστερεκτομής που εφαρμόζονται σήμερα για κακοήθεις και καλοήθεις γυναικολογικές παθήσεις και εξηγεί σε ποιες περιπτώσεις η μήτρα μπορεί να διασωθεί:

Πότε κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεση της μήτρας στις γυναίκες;

Όπως είναι λογικό, η μήτρα είναι για τις γυναίκες κάτι πολύ περισσότερο από ένα γεννητικό όργανο που πρέπει να προσεγγίσουμε με ευαισθησία, αλλά και ταυτόχρονα με ιατρική ακεραιότητα και ευθύνη. Προχωρούμε στην αφαίρεση της μήτρας, μόνο όταν υπάρχει η απόλυτη ιατρική ένδειξη για αυτό, σε περίπτωση κακοηθειών, όπως καρκίνος του ενδομητρίου και του τραχήλου της μήτρας ή σαρκώματα της μήτρας, αλλά και σε καλοήθεις παθήσεις, όπως υπερπλασία του ενδομητρίου με ατυπίες, εμμένουσες κολπικές αιμορραγίες, αύξηση μεγέθους των ινομυωμάτων στην εμμηνόπαυση, ενδομητρίωση της μήτρας, δηλαδή αδενομύωση ή διάγνωση παθολογικών ογκογονιδίων στο αίμα που μας φανερώνουν γεννητική προδιάθεση για καρκίνο του ενδομητρίου. Οι γυναίκες αυτές πάσχουν συνήθως από αναιμία, αδυναμία και κόπωση, χρόνιο κοιλιακό πόνο, έντονο πόνο στην περίοδο και την σεξουαλική επαφή, πράγματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του και πρέπει να τα θεραπεύσουν, καθώς ο χρόνος αποθεραπείας μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι ελάχιστος.

Τι πρέπει να περιμένουν οι ασθενείς με καλοήθεις γυναικολογικές παθήσεις από μια υστερεκτομή;

Οι ασθενείς μας χειρουργούνται σήμερα και την επόμενη μέρα είναι σε θέση να φύγουν από την κλινική χωρίς χρήση παυσίπονων και να επανέλθουν στην καθημερινότητα τους άμεσα. Στις καλοήθεις παθήσεις πραγματοποιούμε την ολική υστερεκτομή ή την υφολική υστερεκτομή (αφαίρεση μόνο του σώματος της μήτρας διατηρώντας τον τράχηλο). Οι γυναίκες πρέπει να ενημερωθούν για τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου και να επιλέξουμε μαζί την τεχνική που τις εξυπηρετεί, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της πάθησης και την επιθυμία τους.

Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για την πραγματοποίηση υστερεκτομής;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική δε θεωρείται πλέον υποεξειδίκευση, καθώς είναι η μέθοδος εκλογής για κάθε γυναικολογική πάθηση. Η ρομποτική χειρουργική είναι η εξέλιξη της λαπαροσκόπησης και υπολογίζεται ότι σύντομα θα την υποκαταστήσει ολοκληρωτικά. Τα γνωστά πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερες συμφύσεις και χαμηλότερη νοσηρότητα των ασθενών σε σύγκριση με τις ανοικτές επεμβάσεις, ενισχύονται με την χρήση της ρομποτικής χειρουργικής. Τρισδιάστατη τεχνολογία, βελτιωμένη επιδεξιότητα έως και 7 βαθμούς ελευθερίας, με σταθερό χειρισμό επιτρέπει την καλύτερη έκθεση του χειρουργικού πεδίου σε πολύπλοκες επεμβάσεις. Ο συνδυασμός, ενός καλά καταρτισμένου χειρουργού με τις δυνατότητες του συστήματος Da-Vinci, προσφέρει τη δυνατότητα για λεπτομερή παρασκευή των ιστών, νεύρων, αγγείων κτλ. πραγματοποιώντας έτσι, με απόλυτη ακρίβεια, τις πιο δύσκολες επεμβάσεις, όπως υστερεκτομή σε μήτρες μεγάλου μεγέθους. Στην Γυναικολογική-Ρομποτική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκηςχρησιμοποιούμε πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές με την χρήση της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, της Ρομποτικής Χειρουργικής, της Ανοιχτής Χειρουργικής και της Κολπικής Χειρουργικής. Η σύγχρονη ιατρική απαιτεί να χρησιμοποιούμε όλες τις τεχνικές που αναφέραμε και να διαλέγουμε την κατάλληλη τεχνική ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε περιστατικού. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται από εξειδικευμένους ιατρούς που πραγματοποιούν όλες τις θεραπευτικές δυνατότητες ώστε να τις πληροφορήσουν αξιόπιστα και να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για την διασφάλιση της υγείας τους.

Πότε μπορεί να αποφευχθεί η αφαίρεση της μήτρας;

Άξιο αναφοράς είναι ότι στην πρόπτωση της μήτρας ή της ουροδόχου κύστης, η μήτρα δεν πρέπει να αφαιρείται, πληροφορία που πολλοί δε γνωρίζουν! Το βάρος της μήτρας είναι μικρό και δε φταίει για την πρόπτωση, αλλά οι σύνδεσμοι που τη στηρίζουν, και έχουν χαλαρώσει λόγω ηλικίας, ή τα ρήγματα που υπάρχουν στο πυελικό έδαφος από προηγούμενο τοκετό. Η αφαίρεση της μήτρας μπορεί μόνο να επιδεινώσει την πρόπτωση και δεν πρέπει να πραγματοποιείται. Σε αντίθεση η μήτρα πρέπει να παραμείνει και να χρησιμοποιηθεί, ώστε η διόρθωση της πρόπτωσης με χρήση εξειδικευμένων τεχνικών να γίνει πιο στέρεα και ασφαλής.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη Γυναικολογική – Ρομποτική Κλινική.

Ο σκοπός ίδρυσης της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης είναι να παρέχουμε στους ασθενείς μας κορυφαία ιατρική παγκοσμίου επιπέδου. Η κλινικής μας αναλαμβάνει τα πιο δύσκολα γυναικολογικά περιστατικά είτε πρόκειται για καρκίνους, είτε για καλοήθεις παθήσεις. Στην κλινική μας πραγματοποιούνται καθημερινά επεμβάσεις, πολλές από τις οποίες είναι πραγματικά πρωτοποριακές, όπως και η τεχνικής μας για ενδοσκοπική αφαίρεση μήτρας τεραστίων διαστάσεων, δηλαδή μέσα από τρυπούλες του εκατοστού που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία της κοιλιάς.

Ο Γεώργιος Γήτας, επίσημα πιστοποιημένος για τη χρήση του συστήματος Da Vinci, διετέλεσε επί σειρά ετών, διευθύνων του Κέντρου Ενδοσκόπησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου UKSH Lübeck της Γερμανίας, πραγματοποιώντας πολύπλοκες επεμβάσεις με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθύνων του Γυναικολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Campus Mitte του Βερολίνου, όπου καθιέρωσε τη ρομποτική χειρουργική. Ο κ. Γήτας παραδίδει μαθήματα ενδοσκόπησης και ρομποτικής χειρουργικής στο School of Gynaecological Endoscopy του Πανεπιστήμιο του Kiel Γερμανίας, ένα ξακουστό κέντρο που γέννησε τη ενδοσκοπική χειρουργική. Επί του παρόντος είναι Διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Οι ασθενείς μας μπορούν πλέον να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας κορυφαίου επιπέδου, από διακεκριμένους ιατρούς που έχουν διευθύνει τα πιο ονομαστά ιατρικά κέντρα του εξωτερικού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ: https://www.iatriko.gr/el/iatrikos-kosmos?cl=609

To άρθρο Υστερεκτομή: Καινοτόμες τεχνικές στη θεραπεία γυναικολογικού καρκίνου και καλοήθων παθήσεων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button