Τεχνολογία

Αρχαιοκαπηλία στο Βρετανικό Μουσείο – Zougla

Μου έχει κάνει απίστευτη εντύπωση και με έχει εξοργίσει αφάνταστα η πρόσφατη είδηση της κλοπής αρχαιοτήτων από το μουσείο στο Λονδίνο. Δεν περίμενα ότι θα υπάρχει τέτοια ασυδοσία και τέτοια χαλαρότητα.

Εκπλήσσομαι παράλληλα με όλο αυτό που συνέβη και απλά ανέδειξε εκ νέου ένα παλαιό ζήτημα που αφορά στη λήψη δραστικών μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε, ενώ σχεδιάζονται νομικές ενέργειες εναντίον του ακολούθησαν «εκρήξεις». Είναι τέτοια η σοβαρότητα του θέματος που το κορυφαίο κανάλι BBC επικοινώνησε αμέσως μαζί μου για μια συνέντευξη θέτοντας μου μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν στο ευαίσθητο θέμα της προστασίας των ελληνικών αρχαιοτήτων στην αρχαιοκαπηλία και στην γενικότερη προστασία των μνημείων και των αρχαιοτήτων μας ζητώντας μου να προσδιορίσω τους τρόπους δράσης και προφύλαξης.

Μιλάμε για ένα τραγικό γεγονός που συνέβη και μας αφορά ως έθνος. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ένας πυλώνας όπου μπορούμε να στηριχτούμε και ενδεχομένως βάσει αυτού να τολμήσουμε επιτέλους να πάμε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η Σκότλαντ Γιάρντ κάνει έρευνα εάν υπάρχουν και άλλοι συνεργοί εκτός από τον συγκεκριμένο εμπλεκόμενο επιμελητή. Ερευνάται επίσης αρμοδίως εάν έχουμε να κάνουμε με μια σπείρα διεθνούς επιπέδου που δρα τελικά μέσω συνδέσμων και κάνει παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διερευνάται επίσης ενδελεχώς η πιθανότητα εκτός από νομίσματα και μικροαντικείμενα να έχουν τελικά φυγαδευτεί εκτός συνόρων της Βρετανίας και άλλα μεγαλύτερα αντικείμενα με ελληνική προέλευση.

Επίσης είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αποτελεί αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης η πιθανότητα να έκαναν οι εμπλεκόμενοι πιστά αντίγραφα των κλοπιμαίων και να τα πουλούσαν στη συνέχεια στο διαδίκτυο ή σε παράνομα κυκλώματα αρχαιοκαπήλων ή να τα διοχέτευαν σε παράνομα ιδιωτικά μουσεία ή ακόμη και σε διεθνείς οίκους.

Θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η κοινή γνώμη της Βρετανίας σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συναινεί στο να επιστρέψουν στην Ελλάδα όλες οι κλεμμένες ή οι παρανόμως αφαιρεθείσες αρχαιότητες.

Είναι προφανές ότι έχουμε να λύσουμε μια δύσκολη εξίσωση. Στοιχεία της είναι ο Έλγιν το βρετανικό μουσείο ο αποπεμφθείς υπάλληλος που ήταν “Παγκόσμιος ειδικός” στην αρχαία Ελλάδα και πιθανότατα και άλλοι αρχαιοκάπηλοι. Σημειωτέον επίσης ότι ο εν λόγω υπάλληλος έχοντας εργαστεί στη χώρα μας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες είχε άριστη γνώση του αντικειμένου. Ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και απλά δείχνει ότι ο κοινός παρονομαστής είναι κυρίως το κέρδος από την επισκεψιμότητα στο μουσείο αλλά και ο παράνομος πλουτισμός μέσω της αρχαιοκαπηλίας.

Θεωρώ επίσης πολύ περίεργο το στοιχείο ότι και πριν από χρόνια είχαν γίνει ανάλογες καταγγελίες που αφορούσαν σε παρανομίες εκ μέρους υπαλλήλων του βρετανικού μουσείου…

Εξακολουθώ να αναρωτιέμαι αλήθεια ποια είναι αλλά και ποια ήταν ακριβώς η στάση του Βρετανικού μουσείου όλο αυτό το διάστημα. Προφανώς κάποιος υπεύθυνος δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να νίψει τας χείρας του.

Αναρωτιέμαι τι βαρύτητα έχει εντέλει το έως σήμερα, βασικό επιχείρημα και αφήγημα των Βρετανών για την περαιτέρω παραμονή των Γλυπτών στο Λονδίνο με την πρόφαση ότι εκεί οι συνθήκες είναι καταλληλότερες από αυτές που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας. Το γεγονός αυτό καθαυτό προκαλεί έντονη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση σε όλους τους Έλληνες στους απλούς πολίτες και σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος που ήταν αρμόδιος για τις ελληνικές αρχαιότητες (!!!), ονόματι Πίτερ Χιγκς, απολύθηκε κατηγορούμενος για κλοπή. Αφαίρεσε κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και πολύτιμα μέταλλα που καλύπτουν περισσότερες από τρεις χιλιετίες ιστορίας και τα οποία εξαφανίστηκαν από τα θησαυροφυλάκια του μουσείου. Εκεί στην Αγγλία. Εκεί όπου παραμένουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η επιστροφή τους στην Ελλάδα εκτός από πάγιο αίτημα της Αθήνας είναι πλέον και επιτακτική ανάγκη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button