Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Στον αέρα οι τριετίες – Κίνδυνος να χαθούν έως και 198 ευρώ μετά την αύξηση

Στα 569,38 ευρώ ανέρχεται από χθες και επίσημα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα για περίπου 720 χιλιάδες εργαζόμενους, μετά την προσβλητική αύξηση κατά 2% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Μπάχαλο επικρατεί, όμως σε σχέση με τις προσαυξήσεις στους μισθούς λόγω προϋπηρεσίας: πηγές του Υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι, όσο εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του ΣΕΒ, οι τριετίες ισχύουν κανονικά για τους παλαιούς εργαζόμενους, αυξάνοντας τις αποδοχές έως και 198 ευρώ το χρόνο.

Ωστόσο, στις τάξεις των εργαζομένων επικρατεί αναβρασμός καθώς, πέρα από τις προφορικές διαβεβαιώσεις, δεν υπάρχει τίποτε το απτό. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και η ΓΣΕΕ, που ετοιμάζει παρέμβαση προς το αρμόδιο υπουργείο.

Μετά την αύξηση, οι μεικτές αποδοχές είναι πλέον 663 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και 29,62 ευρώ για το κατώτατο ημερομίσθιο, ενώ η αύξηση συμπαρασύρει 24 επιδόματα και αποζημιώσεις, καθώς το ύψος τους αποτελεί ποσοστό του κατώτατου μισθού. Αυτό που αφορά τους περισσότερους, το τακτικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, αυξάνεται από τα 399 ευρώ σε 407 ευρώ.

Επίσης, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, από τα 207,61 ευρώ αυξάνεται στα 211,64 ευρώ, το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων, το οποίο ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, από τα 239,5 ευρώ πάει στα 244,2 ευρώ, το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, που ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας από 239,5 ευρώ διαμορφώνεται στα 244,2 ευρώ, το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών, που ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, από 319,4 ευρώ θα πάει στα 325,6 ευρώ, το ειδικό εποχικό βοήθημα, που για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, από 752 ευρώ θα πάει στα 767 ευρώ, το ειδικό εποχικό βοήθημα για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. από 508 ευρώ θα πάει στα 518 ευρώ και το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων, που είναι ίσο με το τακτικό επίδομα ανεργίας, αυξάνεται στα 407 ευρώ.

Κίνδυνος να χαθούν οι τριετίες

Οι απολαβές χιλιάδων μισθωτών εξαρτώνται και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τριετίες, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019! Συγκεκριμένα, μόλις δέκα μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, στις 27 Ιουνίου 2019, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση υπουργικής απόφασης που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, μέσω της οποίας επανήλθαν τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Εφόσον δικαιωθεί ο ΣΕΒ, τότε χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν με μείωση αποδοχών έως 200 ευρώ τον μήνα.

Πως διαμορφώνονται οι αποδοχές με τις τριετίες και το επίδομα γάμου

Υπό το βάρος της κατακραυγής, υπόσχονται νέα αύξηση το καλοκαίρι

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, από την επομένη κιόλας μέρα κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να υπόσχονται νέα διπλή αύξηση μέσα στο 2022. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, η νέα διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό θα αρχίσει μέσα στον μήνα και αναμένεται να καταλήξει στα μέσα της άνοιξης.

Με δεδομένες τις εκτιμήσεις για μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ στα τελευταία τρίμηνα του 2021 και το 2022, μέσω διαδοχικών συνεντεύξεων άρχισε να περιγράφεται μία αύξηση κοντά στο 5%, που θα ισχύσει από τις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, ακριβές ποσοστό δεν έχει ειπωθεί επίσημα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αναιρούνταν ο ρόλος της επιτροπής που θα αναλάβει να συγκεντρώσει τα πορίσματα των φορέων και θα καταλήξει στην τελική πρόταση προς τον Κωστή Χατζηδάκη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button