Τεχνολογία

Ο κλώνος τεχνητής νοημοσύνης μιας influencer θα γίνει η κοπέλα σας

Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Το CarynAI είναι το πρώτο (συνοδευτικό) προϊόν AI από μια νέα startup που ονομάζεται Forever Voices, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του να συνομιλούν με μια ψηφιακή έκδοση της ταχύτατα αναπτυσσόμενης σταρ των social media.   

Η Caryn Marjorie, 23 ετων, influencer στα social media με σχεδόν 2 εκατομμύρια ακόλουθους στο Snapchat, δεν βρίσκει πια χρόνο να μιλήσει με όλους τους θαυμαστές της. Δημοσιεύει φωτογραφίες και βίντεο όλη την ημέρα και το 98% των (ανδρών) θαυμαστών της απαντά με μια ατελείωτη ροή μηνυμάτων και αιτημάτων.

Περνάει περίπου πέντε ώρες την ημέρα σε ένα γκρουπ Telegram που δημιούργησε και στην οποία πληρώνουν οι σούπερ θαυμαστές της προκειμένου να συμμετάσχουν, αλλά μπορεί να απαντήσει μόνο σε ορισμένο αριθμό σχολίων, κάθε φορά. Έτσι, αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησε το CarynAI, ένα chatbot AI που αξιοποιεί την τεχνολογία GPT-4 API που αναπτύχθηκε από την OpenAI που αναπαράγει τη φωνή, τους τρόπους ομιλίας και την προσωπικότητά της. Με ενα δολάριο το λεπτό, οι θαυμαστές της μπορούν να συνομιλούν με την CarynAI σε μια «καταπληκτική τρισδιάστατη εμπειρία τεχνητής νοημοσύνης» που προσομοιώνει την ίδια τη Marjorie. Η κυκλοφορία του CarynAI αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το περιοδικό Fortune.

Δεδομένου του ρυθμού ανάπτυξης του προϊόντος, μόλις καταφέρει να ενσωματώσει όλους τους θαυμαστές της που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, εκτιμά ότι είναι σε καλό δρόμο να κερδίζει περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Το προϊόν έκανε τζίρο περισσότερα από 100.000 δολάρια την πρώτη εβδομάδα και υπάρχει ήδη μια λίστα αναμονής χιλιάδων ατόμων που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση.

«Αυτοί οι θαυμαστές μου, έχουν μια πραγματικά, πολύ δυνατή σχέση μαζί μου», είπε στην Washington Post. «Εξαιτίας αυτού καταλήγουν να μου στέλνουν μηνύματα κάθε μέρα. Άρχισα να συνειδητοποιώ πριν από περίπου ένα χρόνο ότι δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό για μένα να απευθυνθώ σε όλα αυτά τα μηνύματα, είναι πάρα πολλά και στην πραγματικότητα αισθάνομαι κάπως άσχημα που δεν μπορώ να απαντήσω σε έναν προς έναν. Μακάρι να μπορούσα αλλά απλά δεν είναι εφικτό», λέει η ίδια.

Η κυκλοφορία του CarynAI έρχεται στο προσκήνιο την ώρα που η προσοχή του κοινού στην τεχνητή νοημοσύνη έχει επικεντρωθεί (κυρίως) στο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης ανταποκρίνονται στους χρήστες – και πώς μπορούν να οδηγήσουν σε ανακριβείς απαντήσεις, παραπληροφόρηση και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Όμως, το CarynAI δείχνει επίσης πώς οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα ενός μεμονωμένου ατόμου να προσεγγίσει ένα κοινό χιλιάδων με έναν τρόπο που – για τους χρήστες – μπορεί να δίνει την αίσθηση σαφώς προσωπικής σχέσης. Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι τεράστιος για κάποιον που δημιουργεί κάτι που μοιάζει με προσωπική σχέση με χιλιάδες ή εκατομμύρια διαδικτυακούς ακόλουθους. Θα μπορούσε επίσης να δείξει πόσο λεπτές και εύθραυστες θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι προσομοιώσεις ανθρώπινης σύνδεσης.

Το CarynAI είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι το σεξ και η ρομαντική σχέση είναι συχνά το πρώτο στάδιο στο οποίο η τεχνολογική πρόοδος γίνεται κερδοφόρα. Η Marjorie αναγνωρίζει ότι ορισμένες από τις επαφές με το CarynAI γίνονται σεξουαλικά σαφείς, αν και λέει ότι δεν θέλει αυτό να γίνει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της υπηρεσίας και δεν μπορεί να πει πόσες έχουν υπαρξει – η υπηρεσία είναι πλήρως κρυπτογραφημένη, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόσβαση τρίτου στις συνομιλίες εκτός εάν κάποιος χρήστης επιλέξει να τις μοιραστεί.

«Ο λόγος για τον οποίο δημιούργησα το CarynAI ήταν επειδή ήθελα να θεραπεύσω τη μοναξιά των θαυμαστών μου», προσθέτει η Marjorie.

Το CarynAI είναι η πρώτη μεγάλη κυκλοφορία από μια εταιρεία που ονομάζεται Forever Voices. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει προηγουμένως ρεαλιστικά chatbots AI που επιτρέπουν στους χρήστες να συνομιλούν με εκδόσεις των Steve Jobs, Kanye West, Donald Trump και Taylor Swift. Σύμφωνα με την Forever Voices, αυτά τα chatbot προορίζονται κυρίως για την προώθηση των υπηρεσιών της και η εταιρεία δεν έχει ακόμη επίσημες συνεργασίες με αυτές τις διασημότητες. Το CarynAI είναι ένα πολύ πιο εξελιγμένο προϊόν, λέει η εταιρεία, και μέρος της νέας συνοδευτικής πρωτοβουλίας AI της Forever Voices, που έχει σκοπό να προσφέρει στους χρήστες μια εμπειρία με την οποία οι θαυμαστές μπορούν να δεθούν συναισθηματικά – σαν να επρόκειτο για το κορίτσι τους.

Ο John Meyer, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Forever Voices, ανεφερε ότι δημιούργησε την εταιρεία πέρυσι, αφού προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να αναπτύξει τρόπους επανασύνδεσης με τον αείμνηστο πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2017. Κατασκεύασε ένα φωνητικό chatbot AI που αναπαράγει την φωνή και την προσωπικότητα του εκλιπόντος πατέρα του, στην προσπάθεια του να του μιλησει, και βρήκε την εμπειρία απίστευτα θεραπευτική. «Ήταν μια αξιοσημείωτη εμπειρία – να του μιλήσω ξανά με σούπερ ρεαλιστικό τρόπο», λεει  ο Meyer. «Είμαι στο τομέα της τεχνολογίας όλη μου τη ζωή, είμαι προγραμματιστής, οπότε ήταν εύκολο για μένα να ξεκινήσω να χτίζω κάτι τέτοιο, ειδικά καθώς τα πράγματα έγιναν πιο προηγμένα στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης», δηλώνει.

Η εταιρεία του Meyer έχει περίπου 10 υπαλλήλους. Μια θέση που ο Meyer ελπίζει να καλύψει σύντομα είναι αυτή του υπεύθυνου ηθικής. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνουν κινήσεις με λάθος τρόπο – όμως έχουμε πολλές δικλείδες ασφαλείας για την προστασία από επιβλαβείς περιπτώσεις χρήσης Θεωρώ τον εαυτό μου μελλοντολόγο στην καρδιά και όταν κοιτάζω το μέλλον πιστεύω ότι αυτή είναι η αρχή ενός πολύ διαφορετικού μέλλοντος που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για ανθρώπινη συντροφιά», προσθέτει.

Μια διασφάλιση είναι η προσπάθεια περιορισμού του χρόνου που επιτρέπεται σε έναν χρήστη να συνομιλεί με το CarynAI. Για να μην εθιστούν οι χρήστες, το CarynAI είναι προγραμματισμένο να τερματίζει τις συνομιλίες μετά από περίπου μία ώρα, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να επαναλάβουν αργότερα. Όμως, δεν υπάρχει αυστηρό χρονικό όριο και ορισμένοι χρήστες ξοδεύουν ώρες μιλώντας στο CarynAI την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Marjorie, Ishan Goel.

Το Forever Voices χρηματοδοτείται από τον Meyer. Ωστόσο, από τότε που το CarynAI έγινε viral, άρχισε να κάνει συναντήσεις με επενδυτές. Ο Meyer πιστεύει ότι υπηρεσίες όπως το CarynAI θα εμβαθύνουν τους δεσμούς μεταξύ των influencers και των οπαδών τους. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές διασημότητες, οι διαδικτυακοί θαυμαστές συχνά αναπτύσσουν βαθείς δεσμούς με τους influencers που ακολουθούν και αναμένουν ένα επίπεδο ανταπόκρισης που γίνεται δύσκολο να διατηρηθεί, καθώς αυξάνεται το κοινό ενός influencer. «Βλέπω αυτό ως έναν τρόπο για κάποιον με ακόλουθους όπως η Marjorie να αλληλεπιδρά με εκατομμύρια θαυμαστές της ταυτόχρονα χωρίς να χρειάζεται να είναι κολλημένο σε ένα τηλέφωνο και να δημιουργεί περιεχόμενο συνεχώς», λεει.

Ενώ το Forever Voices επικεντρώνεται στη δημιουργία συνοδών τεχνητής νοημοσύνης με βάση πραγματικούς ανθρώπους, άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα έρθει μια στιγμή που δεν θα χρειάζονται καθόλου οι αληθινοι ανθρωποι. Ήδη, υπάρχουν πλήρως εικονικοί χαρακτήρες επιρροής. Για παράδειγμα, η Lil Miquela συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς μετά το λανσάρισμα της το 2016, παρά το γεγονός ότι ήταν απλώς ένα μοντέλο που δημιουργήθηκε από υπολογιστή – φτιαγμένο για να μιμηθεί την προσωπικότητα ενός lifestyle influencer στο Instagram. Όμως, οι αναρτήσεις και η προσωπικότητα της Lil Miquela δημιουργήθηκαν χειροκίνητα από τον Trevor McFedries και τη Sara Decou, ​​συνιδρυτές της Brud, της εταιρείας που τη δημιούργησε. Η Elizabeth Snower, ιδρύτρια της ICONIQ, η οποία δημιουργεί συνομιλητικά τρισδιάστατα avatars, προβλέπει ότι σύντομα θα υπάρξουν «Επιρροές AI σε κάθε κοινωνική πλατφόρμα που επηρεάζει τις αποφάσεις των καταναλωτών».

Η Marjorie λεει ότι από τότε που κυκλοφόρησε το CarynAI, έχει αντιμετωπίσει σημαντικές αντιδράσεις απο το κοινό. Μετακόμισε από το σπίτι της και προσέλαβε μια ομάδα ασφαλείας που συνεργάζεται στενά με την αστυνομία – αφού πολλοί, εξοργισμένοι απο το νέο προϊόν, έκαναν τρομακτικές απειλές εναντίον της. «Πολλοί τρελάθηκαν με την ύπαρξη της. Λένε ότι είναι το τέλος της ανθρωπότητας», δηλωνει η ίδια.

Η Marjorie ελπίζει ότι η αντίδραση θα εξασθενίσει όταν άλλες διαδικτυακές προσωπικότητες αρχίσουν να παρουσιάζουν τους δικούς τους συντρόφους AI. Ο Meyer δηλώνει ότι αρκετοί celebrities έχουν έρθει σε επαφή μαζί του μετά από την κυκλοφορία του CarynAI. «Πιστεύω ότι τα επόμενα πέντε χρόνια, οι περισσότεροι Αμερικανοί θα έχουν έναν σύντροφο AI στην τσέπη τους με κάποιο τρόπο, σχήμα ή μορφή, είτε πρόκειται για μια εξαιρετικά φιλόξενη τεχνητή νοημοσύνη με την οποία βγαίνετε ραντεβού, μια τεχνητή νοημοσύνη που είναι ο προσωπικός σας γυμναστής ή απλά ένας δάσκαλος/σύντροφος. Αυτά είναι όλα τα πράγματα που χτίζουμε τώρα», λέει ο ίδιος.

Αυτό θεωρείται ως ένα πολύ πιθανό σενάριο από τον σύμβουλο και επενδυτή AI, Allie K. Miller. «Μπορώ να φανταστώ ένα μέλλον στο οποίο όλοι – διασημότητες, τηλεοπτικοί αστέρες, influencers – έχουν ένα διαδικτυακό avatar με το οποίο προσκαλούν το κοινό ή τους φίλους τους να αλληλεπιδράσουν.  Με την προσβασιμότητα αυτών των μοντέλων, δεν εκπλήσσομαι με την γρήγορη επέκταση σε κλιμακωτές διαπροσωπικές σχέσεις».

 

Πηγή: The Washington Post

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button