Οικονομία

Καταστροφική χρονιά το 2021 για το ευρωπαϊκό μέλι – Galaksias Portal News

Καταστροφική χρονιά θεωρείται το 2021 για τη μελισσοκομία στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα, καθώς εκατοντάδες μελισσοκόμοι λόγω των πυρκαγιών στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά ή και να καταστρέφεται εντελώς. Αν μάλιστα σκεφτούμε, πως το 80% του ελληνικού πευκόμελου παράγεται στην περιοχή της Εύβοιας, η κατάσταση είναι κρίσιμη και για την παραγωγή και για την ελληνική οικονομία.

Σήμερα κι αύριο είναι σε εξέλιξη το 12ο συνέδριο για το ελληνικό μέλι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.

Σε ευρωπαϊκή κλίμακα το 2021 θεωρείται δραματική χρονιά για τον κλάδο με εκτιμώμενη απώλεια παραγωγής 10% – 15% ενώ στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό, είναι πολύ μεγαλύτερο, εξαιτίας των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μείωσαν σημαντικά την ανθοφορία και τις πτήσεις των μελισσών, μελίσσια κάηκαν ενώ οι εισαγωγές από τρίτες χώρες αυξήθηκαν.

Αναθεώρηση της Οδηγίας για το μέλι

Στην Ευρώπη αποφασίστηκε η αναθεώρηση της Οδηγίας για το μέλι και ζητήθηκαν γρηγορότερες, αλλαγές από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, ως προς τη διαφάνεια της αγοράς.

Η κρύα άνοιξη με υγρασία και οι ξηρασίες στα νότια της Ευρώπης, οι πλημμύρες στο Βέλγιο και τη Γερμανία, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τα ελληνικά δάση διαμόρφωσαν αβιοτικές συνθήκες, είχαν τεράστιες επιπτώσεις στις ανθοφορίες και στην αδυναμία των μελισσιών να πετάξουν. Ξηρασία συνέβη, μετά από δεκαετίες, ακόμη και στη Φιλανδία, η οποία είχε συνέπειες και στο μέλι της σκανδιναβικής χώρας.

Έτσι ορισμένα κράτη – μέλη έπρεπε να εφαρμόσουν πρακτικές έκτακτης ανάγκης με σίτιση για τις μέλισσες. Παρά την αύξηση τιμών στο χύμα μέλι σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ και τις όποιες αποζημιώσεις, η κατάσταση στη μελισσοκομία της Ευρώπης είναι σε δραματικό επίπεδο και τείνει να γίνει μη βιώσιμη.

Παγκόσμιος παράγοντας και στο μέλι η Κίνα

Η παγκόσμια παραγωγή μελιού, το 2019 πριν την κρίση ήταν περίπου 1,9 εκατομμύρια τόνους με την Κίνα να διακινεί τη μερίδα του λέοντος με το 24% της παγκόσμιας αγοράς.

Μεγάλοι παίκτες της παγκόσμιας αγοράς είναι η Τουρκία, ο Καναδάς, τη Αργεντινή και το Ιράν. Η αποτίμηση του μελιού, σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις είναι περίπου στα 9,21 δισεκατομμύρια ΗΠΑ ενώ λόγω της μείωσης της παραγωγής εκτιμάται πως θα υπάρξουν ανατιμήσεις στα 9,45 δις ΗΠΑ.

Η θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι μελιού

Η Ελλάδα πριν τις πυρκαγιές του 2021 ανήκε στις χώρες της Ευρώπης, που έχουν σημαντική παραγωγή μελιού.

Πρώτη παραγωγός χώρα ήταν η Ισπανία με 17% της ευρωπαϊκής παραγωγής, ακολουθεί η Ρουμανία με 11%, η Πολωνία με 9%, η Ιταλία, με 9%, η Γαλλία με 8%, η Ελλάδα με 8% , η Ουγγαρία με 7%, η Γερμανία με 5%, η Βουλγαρία με 4% και η Πορτογαλία με 4%, όμως αυτή η ισορροπία αναμένεται ν΄ανατραπεί φέτος λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής στην Εύβοια και γύρω από τη Βαρυμπόμπη.

Πίεση και λόγω της νόσου των μελισσών

Το ευρωπαϊκό μέλι αντιμετώπισε κι αυξανόμενη πίεση εξαιτίας της νόσου των μελισσών ενώ οι νόμιμες εισαγωγές μελιού από τρίτες χώρες ξεπέρασαν τους 174.885 τόνους το 2020, δηλαδή +4,7%. Ο κύριος εξαγωγέας μελιού στην ΕΕ είναι η Ουκρανία, η οποία έχει ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της από 24,3% σε 31,3% το 2020.

Σύμφωνα με τη συνεταιριστική οργάνωση Copa Cogeca, η μέση τιμή του ευρωπαϊκού μελιού μειώθηκε από 1,83 €/κιλό το 2018 σε 1,53 € /κιλό το 2020 στην Ουκρανία, ενώ το μέσο ευρωπαϊκό κόστος παραγωγής είναι περίπου 3,5-4€ ανά κιλό.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη δεύτερη κύρια εξαγωγή μελιού στην Ευρώπη, την Κίνα. Η είσοδος της Κίνας, η οποία δεν έχει την ίδια ποιότητα μελιού κατεβάζει τις τιμές από 1,51 €/κιλό το 2018 σε 1,38 €/κιλό το 2020.

Το πρόβλημα της νοθείας του μελιού με ξένα μέλια, που δεν έχουν την ίδια ποιότητα παραμένει ένα από τα μείζονα ζητήματα και στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό παραμένει στο επίκεντρο και των Ελλήνων και γενικότερα των Ευρωπαίων παραγωγών, που έχουν ζητήσει μέσω των συλλόγων και των συνεταιριστικών οργανώσεων να βελτιωθεί το πλαίσιο πάνω στην ιχνηλασιμότητα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός υπογράμμισε την πρόθεσή του να προστατεύσει το ελληνικό μέλι και να δώσει προτεραιότητα στην εκπαίδευση του κλάδου. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, οι ενεργοί μελισσοκόμοι αριθμούν τους 21.919 με 2.229.397 κατεχόμενες κυψέλες.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button