Πολιτική

Και όμως το Politico βράβευσε την Εύα Καϊλή – Άλλα δυο ελληνικά ονόματα στη λίστα

Μια σειρά από αντιβραβεία μοίρασε το Politico στα πρόσωπα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεχώρισαν σε αυτήν τους τη θητεία με την ελληνική παρουσία να είναι έντονη και την Εύα Καϊλή να μοιράζεται με την Ρομπέρτα Μέτσολα το βραβείο «Brand Ambassador». 

Σύμφωνα με το Politico τα κορυφαία βραβεία για τις «καλύτερες πρέσβειρες» απονέμονται στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή αλλά για διαφορετικούς λόγους. 

Θέτοντας το ερώτημα για αν το ευρωκοινοβούλιο είναι «προπύργιο της Δημοκρατίας ή άντρο της διαφθοράς» το Politico αναφέρει για τις κυρίες Μέτσολα και Καϊλή ότι «είναι τα δύο μέλη που διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ευρώπη και εκτός αυτής, αλλά για διαφορετικούς λόγους».

«Η Ρομπέρτα Μέτσολα, κεντροδεξιά ευρωβουλευτής από τη Μάλτα, έγινε διάσημη στην ΕΕ ως η νεότερη πρόεδρος του Κοινοβουλίου και η τρίτη γυναίκα που ανέλαβε ποτέ αυτόν τον ρόλο. Η Μέτσολα έφερε νέο δυναμισμό στο Κοινοβούλιο, υποσχόμενη εκσυγχρονισμό, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις των κανόνων κατά της παρενόχλησης και αποτελώντας τον πρώτο ηγέτη της ΕΕ που επισκέφθηκε την εμπόλεμη Ουκρανία», σχολιάζει το Politico και συνεχίζει:

«Αλλά ύστερα από σχεδόν έναν χρόνο, η θητεία της επισκιάστηκε από το Qatargate, τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που έπληξε την ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες, με ισχυρισμούς για συστήματα μετρητών έναντι επιρροής και δωροδοκίες στην καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ.

Η Εύα Καϊλή, η γοητευτική ελληνίδα σοσιαλδημοκράτισσα ευρωβουλευτής, μια κοσμική προσωπικότητα γνωστή για το υψηλού προφίλ έργο της, κατηγορήθηκε για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που φέρεται να έπαιρνε δωροδοκίες από χώρες όπως το Κατάρ, το Μαρόκο και η Μαυριτανία με αντάλλαγμα κοινοβουλευτικές χάρες.

Η Καϊλή, η οποία αρνείται τις κατηγορίες, πέρασε περισσότερους από τρεις μήνες στη φυλακή και αναμένει τη δίκη της.

Η πρόεδρος Μέτσολα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πολιτικής της ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια για να καθαρίσει το «χάος της Καϊλή», εισάγοντας νέους κανόνες που διέπουν τη δεοντολογία των ευρωβουλευτών και επεκτείνοντας μια επιτροπή που ερευνά την ξένη ανάμειξη, ενώ παράλληλα αντιμετώπισε ερωτήματα σχετικά με τα δικά της προεδρικά δώρα.

Και οι δύο γυναίκες άλλαξαν το πρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρει το Politico, ενός θεσμού που συχνά έχει περάσει στο παρασκήνιο, καθώς η πολιτική της ισχύος κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Με τη Μέτσολα, το Κοινοβούλιο προσπάθησε να αλλάξει το αφήγημα. Με την Καϊλή, πήρε μια ένεση αδρεναλίνης και τα μάτια του κοινού στράφηκαν στις εσωτερικές του λειτουργίες.

«Το μέλλον των δύο γυναικών δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικό. Η Ρομπέρτα Μέτσολα ετοιμάζεται για την εκστρατεία επανεκλογής της και είναι το φαβορί για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος ενός Κοινοβουλίου που μετατοπίζεται προς τα δεξιά, μετά από την οποία ακολουθούν οι εθνικές εκλογές στη Μάλτα που πρέπει να διεξαχθούν έως το 2027.

Η Εύα Καϊλή συνεχίζει τον αγώνα της απέναντι στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για το Qatargate, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης από τη βελγική δικαιοσύνη. Η προσπάθειά της να απορριφθεί η έρευνα για το Qatargate έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί τον Μάιο, με την ίδια να δηλώνει ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής».

Στα αντί – βραβεία από το Politico, συναντάμε ακόμα ένα ελληνικό όνομα, αυτό του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού που βρίσκεται στη φυλακή και για τον λόγο αυτό, όπως σημειώνει το άρθρο, έχει χάσει τις περισσότερες ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Ακόμα ένα αντι-βραβείο απονέμει το Politico στον Μανώλη Φράγκου, ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης, τον οποίο αποκαλεί «Ο μεγάλος Ιεροεξεταστής», εξαιτίας των πολλών ερωτήσεων που έχει υποβάλει στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Γράφει το Politico: «Ο 30χρονος Έλληνας ευρωβουλευτής βρέθηκε στην κορυφή των διαγραμμάτων των υποβληθέντων «γραπτών ερωτήσεων», ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα θεσμικά όργανα για απαντήσεις σε επείγουσες ερωτήσεις. Ο Μανώλης Φράγκος υπέβαλε 344 ερωτήσεις αυτή τη νομοθετική περίοδο – μία κάθε πέντε ημέρες.

Ολόκληρη η λίστα του Politico εδώ

To άρθρο Και όμως το Politico βράβευσε την Εύα Καϊλή – Άλλα δυο ελληνικά ονόματα στη λίστα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button