Οικονομία

Μειώθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο δίμηνο 2024

Μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουάριου 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 41,5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών από εκείνη των εισαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν μείωση κατά 10,3% (‑17,6% σε σταθερές τιμές ) και οι εισαγωγές αύξηση κατά 1,1% (1,2% σε σταθερές τιμές) σε τρέχουσες τιμές (-1,1% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 11,9% και 0,8% αντίστοιχα (0,3% και -3,5% σε σταθερές τιμές).

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών.

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 83,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 76,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και διαμορφώθηκε σε 268,3 εκατ. ευρώ.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 99 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 527,9 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 3,1 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων κατά 1,1 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια και κατά 205 εκατ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button