Πολιτική

Τρίτο πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση κοινοποίησης των email αποδήμων – Παραδόθηκε το πόρισμα του ΥΠΕΣ στις αρχές

Παραδόθηκε στις αρχές σήμερα Παρασκευή (26.4.24) το πόρισμα της μονάδας εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών για την αποστολή email στους αποδήμους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε τρίτο πρόσωπο που έπαιξε κομβικό ρόλο στην υπόθεση της κοινοποίησης στοιχείων Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρόσωπο αυτό κατέθεσε ότι τη λίστα που είχε στη διάθεσή του τη ζήτησε ο τότε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης και επειδή ήταν προϊστάμενός του, θεώρησε ότι θα έπρεπε να του τη δώσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, δεν ήταν υποχρεωμένος να παραδώσει στον προϊστάμενό του τη λίστα με τα στοιχεία των αποδήμων.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώνονται τα εξής:

Από την πρώτη στιγμή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των καταγγελιών για αποστολή e-mail σε Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.

Ακριβώς γι’ αυτό, την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις καταγγελίες πολιτών, η Υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, έδωσαν εντολή για διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου πραγματοποίησε πλήρη έλεγχο που κατέληξε σε εκτενές πόρισμα, το οποίο η κ. Κεραμέως και ο κ. Λιβάνιος παρέδωσαν σήμερα στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προς διευκόλυνση των ερευνών τους.

Κεντρικό στοιχείο του πορίσματος είναι η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης, εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Στο πόρισμα συστήνονται πειθαρχικές ενέργειες στη βάση των ευρημάτων.

Περιλαμβάνονται επίσης συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στη βάση του πορίσματος Εσωτερικού Ελέγχου, η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός προχωρούν τις διαδικασίες για τις εν λόγω πειθαρχικές ενέργειες καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όπως αποδείχτηκε, η λίστα με τα επίμαχα email που έφυγαν μαζικά από το γραφείο της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, διέρρευσε από τη Βασιλίσσης Σοφίας μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου 2023, επί υπηρεσιακής δηλαδή κυβέρνησης.

Αποκτήθηκε από συνεργάτη του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο οποίος την προώθησε στον Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο για να φτάσει στα χέρια της «γαλάζιας» ευρωβουλευτού. Κατόπιν αυτών, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αποσύρθηκε από την κούρσα των υποψηφίων για τις επικείμενες εκλογές.

To άρθρο Τρίτο πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση κοινοποίησης των email αποδήμων – Παραδόθηκε το πόρισμα του ΥΠΕΣ στις αρχές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button