Οικονομία

Χωρίς τέλη και προσαυξήσεις το ανώτατο πλαφόν οφειλής των 100 ευρώ

Το “χαρακτήρα” κάθε ασφαλιστικής οφειλής ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που σχετίζεται με τη νέα διάταξη η οποία προβλέπει ασφαλιστική ικανότητα για όποιον επαγγελματία ή αγορά χρωστά έως 100 ευρώ.

Συγκεκριμένα ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει πως το πλαφόν χρεών έως 100 ευρώ προκειμένου να αποδοθεί σε ένα οφειλέτη ασφαλιστική ικανότητα αφορά μόνο τη βασική οφειλή (καθυστερούμενη ή ληξιπρόθεσμη) και όχι τις προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη.

Υπενθυμίζεται πως η διάταξη αυτή προβλέπει πως για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) δεν λαμβάνονται υπόψη καθυστερούμενες, ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες βασικές οφειλές του ασφαλισμένου στον e-Ε.Φ.Κ.Α μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 100 ευρώ τακτοποιούνται με εξόφληση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, προκειμένου να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα.

Από τον ΕΦΚΑ, υπενθυμίζεται ότι:

– Ως καθυστερούμενες θεωρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές από την επόμενη ημέρα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής τους

– Ως ληξιπρόθεσμες, οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές από τη σύνταξη της πράξης βεβαίωσης της οφειλής.

Διευκρινίζεται ότι ως βασική οφειλή νοείται οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή διαβιβάστηκε στο ΚΕΑΟ και έλαβε αριθμό και ημερομηνία βεβαίωσης.

Στην έννοια αυτή περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής εισφορών, καθώς και λοιπές προσαυξήσεις και πρόστιμα που βεβαιώθηκαν αυτοτελώς.

Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια αυτή «τα οίκοθεν πρόσθετα τέλη» που επιβάλλονται μετά τη βεβαίωση της οφειλής στο ΚΕΑΟ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button