Τεχνολογία

Ζοζέπ Μπορέλ: Το πραξικόπημα στον Νίγηρα ανοίγει μια νέα περίοδο αστάθειας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία του για τη σταθερότητα του Σαχέλ μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, ώρες μετά από ένα πραξικόπημα σε άλλη αφρικανική χώρα, την Γκαμπόν.

«Είναι σαφές ότι το πραξικόπημα στον Νίγηρα ανοίγει μια νέα περίοδο αστάθειας σε μια περιοχή που ήταν ήδη ιδιαίτερα εύθραυστη», δήλωσε ο Μπορέλ μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Τολέδο της Ισπανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίγηρας είναι η τελευταία χώρα στο Σαχέλ μετά την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, που έπεσε στα χέρια πραξικοπηματιών. Μόλις πριν από ένα μήνα, ο Μπορέλ χαρακτήριζε τον Νίγηρα μετά από επίσκεψή του στη χώρα έναν «απαραίτητο συνεργάτη» .

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συναντήθηκαν για να επανεκτιμήσουν την προσέγγισή τους στην περιοχή Σαχέλ και την απάντησή τους στο πραξικόπημα στον Νίγηρα. Ωστόσο στην ημερήσια διάταξη της συνόδου εισήλθε και η κατάσταση στην Γκαμπόν καθώς νωρίς σήμερα το πρωί μια ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της αφρικανικής αυτής χώρας παρουσιάστηκε στην κρατική τηλεόραση και ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την εξουσία.

«Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για άλλο ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που αυξάνει την αστάθεια σε όλη την περιοχή», τόνισε ο Μπορέλ. «Ολόκληρη η περιοχή – αρχής γενομένης από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μετά το Μαλί, μετά την Μπουρκίνα Φάσο, τώρα τον Νίγηρα, ίσως την Γκαμπόν – είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και σίγουρα οι υπουργοί… πρέπει να σκεφτούν διεξοδικά για το τι συμβαίνει εκεί και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την πολιτική μας σε σχέση με αυτές τις χώρες», συμπλήρωσε ο Μπορέλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από τη συνάντηση, Γερμανία και Γαλλία ασκούσαν πιέσεις για επιβολή κυρώσεων στους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς του Νίγηρα και τις οργανώσεις που τους υποστηρίζουν, τόνισαν διπλωμάτες στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

Ο Μπορέλ ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ακολουθήσει τα βήματα της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή CEDEAO) και να επιβάλει τις ίδιες κυρώσεις εις βάρος της στρατιωτικής χούντας στον Νίγηρα. «Θα ακολουθήσουμε, προσπαθώντας να εφαρμόσουμε τα ίδια είδη κυρώσεων που αποφάσισαν», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Ο Μπορέλ εξέφρασε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ECOWAS, αλλά δεν προχώρησε σε μια εν λευκώ δήλωση στήριξης στο αφρικανικό μπλοκ, που έχει προειδοποιήσει για στρατιωτική επέμβαση κατά της χούντας.

Αναφερόμενος στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας τόνισε ότι αναμένει πως η οργάνωση θα παραμείνει επιχειρησιακή στην Αφρική παρά το θάνατο του αρχηγού της Γεβγκένι Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρουν γρήγορα έναν αντικαταστάτη του εκλιπόντα ηγέτη της Wagner. Θα συνεχίσουν να επιχειρούν στην Αφρική επειδή η οργάνωση αυτή είναι ο ένοπλος βραχίονας της Ρωσίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να στείλει τακτικά στρατεύματα στην περιοχή καθώς αυτό θα ήταν σκανδαλώδες.

«Θα συνεχίσει (η Wagner) να υπηρετεί τον Πούτιν και να κάνει ό,τι κάνει, κάτι που σίγουρα δεν συμβάλλει στην ειρήνη στο Σαχέλ ή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στο Σαχέλ», κατέληξε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button