Αθλητισμός

Θετικές εξελίξεις για το Φράγμα Αμιρών στην Βιάννο – Πληρωμές 508.437 ευρώ για απαλλοτριώσεις – ΗράκλειοΗ τελευταία εξέλιξη αφορά στην έγκριση της πίστωσης ποσού λίγο άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ για τις απαλλοτριώσεις του σημαντικού έργου


Νέες θετικές εξελίξεις και βήματα προόδου έχουμε στο μέτωπο του σχεδιαζόμενου από τη δεκαετία του ’70 (!) φράγμα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου στον δήμο Βιάννου, που  μετά από μισό σχεδόν αιώνα συζητήσεων και εξαγγελιών, μοιάζει να μπαίνει για τα καλά πλέον  στις «ράγες».

Η τελευταία εξέλιξη αφορά στην έγκριση της πίστωσης ποσού λίγο άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ για τις απαλλοτριώσεις του σημαντικού έργου.

Πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση του υπουργείου  Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2022 του έργου εκτέλεσης των απαλλοτριώσεων  ενώ ακολούθησε τη Παρασκευή η απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης, με την οποία «εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης ποσού 508.437,30  ευρώ  για την εκτέλεση και σε βάρος των πιστώσεων του έργου με τίτλο «απαλλοτριώσεις έργου φράγμα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου Π.Ε. Ηρακλείου».

Π. Μπαριτάκης: «Τρέχουν πλέον οι πληρωμές των απαλλοτριώσεων»

Όπως  ανέφερε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου  Κρήτης και πρώην δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης «μιλάμε πλέον για πληρωμές των  απαλλοτριώσεων, ύψους 508.437 ευρώ προς τους δικαιούχους ιδιοκτήτες, πληρωμές οι οποίες θα συνεχιστούν τμηματικά με την έκδοση ανάλογων αποφάσεων έγκρισης πιστώσεων καθώς η περιφέρεια Κρήτης έχει εξασφαλίσει με δική της μέριμνα για τις ανάγκες των απαλλοτριώσεων του  έργου ένα συνολικό ποσό ύψους 2,5 εκατομμύρια ευρώ».

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Μπαριτάκης, το έργο είναι ώριμο για να μπει σε τροχιά υλοποίησης καθώς υπάρχουν έτοιμες, εγκεκριμένες μελέτες, υπάρχει εγκεκριμένη ΑΕΠΟ(δηλαδή περιβαλλοντικοί όροι) και είναι πλέον θέμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το πότε θα προχωρήσει στις διαδικασίες εξασφάλισης χρηματοδότησης  για να ακολουθήσει η πολυπόθητη δημοπράτηση  του έργου κατασκευής του φράγματος το οποίο αποτελεί ένα αναπτυξιακό έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Βιάννου, προσφέροντας ύδρευση στην περιοχή και στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής.

Με το φράγμα, όταν με το καλό φτιαχτεί, θα διασφαλιστεί η άρδευση ενός σημαντικού τμήματος καλλιεργήσιμης γης τόσο σε ελαιοκαλλιέργειες όσο και σε πρώιμα κηπευτικά, ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο.

Σύμφωνα με το έργο, η μέγιστη δυνατή αρδεύσιμη έκταση υπολογίζεται σε 1.600 στρέμματα (καθαρή έκταση) και η κάλυψη σε ύδρευση υπολογίζεται σε 3.040 κατοίκους, συμβάλλοντας στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, αλλά συγχρόνως και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η άρδευση στην περιοχή γίνεται κατά βάση μέσω γεωτρήσεων. Γεωτρήσεων που αφενός έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας λόγω της αναγκαίας ηλεκτρικής ενέργειας για να δουλεύουν, και αφετέρου εξαντλούν το υδάτινο αποθεματικό και απειλούν με κίνδυνο καταστροφής τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

 


Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button