Οικονομία

Νέο «βήμα» για την μετεγκατάσταση των υπουργείων στην πρώην Πυρκάλ – Σύνδεση με τη στάση «ΔΑΦΝΗ» του Μετρό

Ένα ακόμα «βήμα» προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του φιλόδοξου εγχειρήματος για την κατασκευή του κυβερνητικού πάρκου «Αντρέας Λεντάκης» στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, που θα στεγάσει εννέα υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, έγινε προ ημερών.

Σχετική τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, ανοίγει τον δρόμο για την ταχύτερη απελευθέρωση του ακινήτου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.), έκτασης 154.797,34 τ.μ.. Επί της ουσίας, προβλέπεται ειδική διαδικασία για την εκποίηση, διάθεση και αξιοποίηση εξοπλισμού των Ε.Α.Σ. από το ΤΑΙΠΕΔ.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται τα κριτήρια συμμετοχής και οι λεπτομέρειες που αφορούν στις σχετικές δημοπρασίες καθώς και ο τρόπος και χρόνος δημοσίευσης των προσκλήσεων.

Με τον τρόπο αυτό, ο χώρος θα καταστεί σύντομα διαθέσιμος για την έναρξη των εργασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι στη σχετική τροπολογία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο νομοσχέδιο «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις – Συνταξιοδοτική διάταξη», αναφέρεται (άρθρο 111) ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει να «τρέξει» και τη διαδικασία για τη μελέτη και κατασκευή κάθε είδους αναγκαίου έργου για τη διασύνδεση του ανωτέρω έργου με τον Σταθμό «ΔΑΦΝΗ» της Γραμμής 2 του Μετρό, ιδίως τη μελέτη και κατασκευή υπόγειας σήραγγας για τη χρήση πεζών, καθώς και για τη μελέτη και κατασκευή έργων συνοδών αναπλάσεων και λοιπών αστικών παρεμβάσεων και κυκλοφοριακών ή άλλων ρυθμίσεων.

Η ρύθμιση επιτρέπει στο ΤΑΙΠΕΔ, μέσω ειδικής διαδικασίας και εφόσον το αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ, να προχωρήσει στην εκποίηση εξοπλισμού με ηλεκτρονικές πλειοδοτικές δημοπρασίες. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια κίνηση επιτάχυνσης της διαδικασίας μετεγκατάστασης των ΕΑΣ Α.Ε. προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου.

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, προηγήθηκε προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, από το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την πρώτη φάση της μετεγκατάστασης των δραστηριοτήτων ΕΑΣ (διοικητικές υπηρεσίες), που έχουν απομείνει στη Δάφνη, σε ακίνητό της στην Μάνδρα Αττικής.

Βέβαια, εκκρεμεί ο μεγάλος διαγωνισμός (μέσω ΣΔΙΤ), για τη δημιουργία, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», που ετοιμάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά απαιτεί ακόμα χρόνο ωρίμανσης.

Στο πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» προβλέπεται να μεταστεγαστούν εννέα υπουργεία και φορείς, που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε  συνολικά 127 κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 ιδιόκτητα (ποσοστό εκμίσθωσης 85%), με το δημοσιονομικό όφελος να υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας.

Το πλάνο έχει ως στόχο αφενός την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ από τον αστικό ιστό, αφετέρου την πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής, με τη μεταστέγαση Υπουργείων και υπηρεσιών του Ελληνικού δημόσιου τομέα. 

Στον χώρο των 155 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα οικοδομήσιμα θα είναι 46,5, ήτοι ποσοστό 30%, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θα διατηρηθούν 25 από τα 91 παλαιά βιομηχανικά κτήρια, ενώ θα φτιαχτούν και νέα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button