Πολιτική

Στα 3,47 δισ. ευρώ το κόστος για τα F-35 που αποκτά η Πολεμική Αεροπορία – Πότε θα υπογραφεί η συμφωνία

Στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα φτάσει το κόστος για την απόκτηση από την Πολεμική Αεροπορία των 20 αεροσκαφών F-35, όπως αποκαλύπτει σήμερα Παρασκευή (19.4.24) το onalert.gr.

Όλα τα στοιχεία για το κόστος, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας, το τι περιλαμβάνει και πότε θα υλοποιηθεί, περιλαμβάνονται στον ογκώδη φάκελο-τόμο της LOA, που έφτασε τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τέθηκε υπόψιν της αρμόδιας για τα εξοπλιστικά Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, το κόστος απόκτησης των 20 stealth αεροσκαφών F-35 στην κορυφαία διαμόρφωση block 4 αγγίζει τα 3,47 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τα μαχητικά, επιπλέον δύο κινητήρες, τέσσερις εξομοιωτές, την εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών ώστε να πιστοποιηθούν στον τύπο του μαχητικού αλλά και FOS για πλήρη τεχνική υποστήριξη, η οποία θα αφορά τα τέσσερα πρώτα χρόνια έπειτα από την απόκτηση τους με option για ανανέωση σε βάθος χρόνου.

Στο τελικό ποσό δεν περιλαμβάνονται όπλα, καθώς αυτά θα αποκτηθούν με άλλες συμφωνίες και έπειτα από διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς.

Ενώ έχει ήδη ξεκαθαριστεί ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει SSI (Security of Supply and Information) – πιο γνωστά ως αντισταθμιστικά οφέλη – καθώς η Πολεμική Αεροπορία έχει αποφασίσει να αναλάβει η ίδια να πραγματοποιήσει τις εργασίες στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, η οποία θα αποτελέσει τη «φωλιά» των διαβαθμισμένων stealth μαχητικών 5ης γενιάς.

Αν και αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της συμφωνίας αναφέρθηκε η 9η Ιουνίου, τελικά οι δύο πλευρές ανατρέχοντας στην σχετική νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία αφορά διακρατικές συμφωνίες, κατέληξαν ότι η ιστορική για την Πολεμική Αεροπορία συμφωνία μπορεί να υπογραφεί έως τις 29 Ιουλίου.

Ήδη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για το οριστικό κείμενο της συμφωνία,ς η οποία θα περιλαμβάνει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις παραμέτρους, βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν νωρίτερα.

Οι προετοιμασίες στην 117 ΠΜ

Πρόθεση του Αεροπορικού Επιτελείου είναι να «τρέξουν» με τη μέγιστη ταχύτητα όλες οι διαδικασίες, τόσο αυτές που αφορούν την υλοποίηση της συμφωνίας μέχρι να παραληφθούν τα 20 μαχητικά, όσο κυρίως οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου η 117 Πτέρυγα Μάχης να μετατραπεί στην πιο σύγχρονη Βάση της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Νέοι διάδρομοι, ηλεκτρονικά βοηθήματα, ανακατασκευή των shelter όπου θα φιλοξενούνται τα F-35, ανακατασκευή του πύργου ελέγχου, εγκατάσταση οπτικών ινών, ανακατασκευή των υποστέγων συντήρησης, κατασκευή νέων κτηρίων και εγκαταστάσεων φιλοξενίας του προσωπικού, αποψιλώσεις, διευθετήσεις και χωματουργικές εργασίες, διπλά περιμετρικά συρματοπλέγματα με δίκτυο από κάμερες που θα καλύπτουν κάθε γωνιά της Αεροπορικής Βάσης αποτελούν έργα που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα.

Οι προδιαγραφές καθορίζονται αυστηρά από την US Air Force, η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Πολεμική μας Αεροπορία. Θα παρακολουθεί την πορεία των εργασιών προκείμενου να πιστοποιήσει συνολικά την Αεροπορική Βάση στην Ανδραβίδα για να δώσει το «πράσινο φως» για την μεταφορά των F-35 σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα F-35 εντός του 2028, τα οποία όμως σε πρώτη φάση θα παραμείνουν σε Αμερικανικό έδαφος. Σε αυτά αλλά και στους εξομοιωτές πρόκειται να εκπαιδευτούν οι πρώτοι 16 ιπτάμενοι της HAF που θα μεταβούν στις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και 6 εκπαιδευτές.

Τα μονοθέσια F-35 άλλωστε απαιτούν δεκάδες ώρες εκπαίδευσης στο έδαφος και στους εξομοιωτές μέχρι ο ιπτάμενος να απογειώσει μόνος το πανίσχυρο υπερσύγχρονο μαχητικό. Τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς αναμένονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα πιθανότατα εντός του 2030.

Ήδη έως σήμερα έχουν παραδοθεί περίπου 1.000 μαχητικά F-35 τα οποία έχουν συμπληρώσει περισσότερες από 825.000 ώρες πτήσης. Στα 5ης γενιάς μαχητικά έχουν εκπαιδευτούν 2.400 ιπτάμενοι αλλά και 16.000 τεχνικοί.

Του Κώστα Σαρικά / onalert.gr

To άρθρο Στα 3,47 δισ. ευρώ το κόστος για τα F-35 που αποκτά η Πολεμική Αεροπορία – Πότε θα υπογραφεί η συμφωνία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button