Υγεία

Η υπνική παράλυση πιθανή παρενέργεια σε ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον

Ερευνητές στη Σκωτία εξετάζουν κάποιες ασυνήθιστες αναφορές ασθενών με Covid-19 που βρίσκονται σε καραντίνα, που περιλαμβάνουν το φαινόμενο της «υπνικής παράλυσης».

Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο κάποιος νιώθει ότι ξυπνάει από τον ύπνο του και για λίγα δευτερόλεπτα δεν μπορεί να κουνηθεί – πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη, και τρομακτική συνήθως αίσθηση, την οποία οι επιστήμονες εξηγούν λέγοντας ότι συμβαίνει όταν, κατά κάποιον τρόπο, ο εγκέφαλος δεν έχει ξυπνήσει «εντελώς» και αν και η αντίληψη και η όραση λειτουργούν, δεν λειτουργεί η ομιλία και το μυαλό δεν μπορεί να δώσει για το μικρό αυτό διάστημα «εντολή» στα άκρα για κίνηση

Μερικές φορές αυτό το φαινόμενο συνοδεύεται και με πολύ τρομακτικές παραισθήσεις, όπως και με την αίσθηση ότι «κάποιος» πιέζει τον άνθρωπο που κοιμάται στο στήθος (σχετίζεται δηλαδή με τη λαϊκή δοξασία της τρομακτικής οντότητας της «Μόρας»)… Θεωρείται δε ότι όλοι οι άνθρωποι θα βιώσουν την «υπνική παράλυση» μία ή δύο φορές στη ζωή τους.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, παρατηρήθηκαν πολλές αναφορές για το φαινόμενο, πολιτών που βρίσκονταν σε καθεστώς καραντίνας, στα κοινωνικά δίκτυα στη Σκωτία. Αυτό εξετάζουν οι επιστήμονες.

Προηγήθηκε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Sleep Medicine», που ανέφερε ότι ασθενείς με Covid-19 αντιμετωπίζουν ενοχλήσεις στον ύπνο. Μεταξύ αυτών ανέφεραν και την «υπνική παράλυση» ως παρενέργεια της καραντίνας όμως, και του άγχους που προκαλεί, και όχι του ίδιου του ιού.

Πάντως, μια ειδική γιατρός στις θεραπείες του ύπνου, η Kat Lederly δήλωσε σε βρετανικό μέσο ότι θα μπορούσε ο ιός, λόγω των νευρολογικών επιπτώσεων που προκαλεί, να επηρεάσει τη ρύθμιση της διαδικασίας του ύπνου στον εγκέφαλο, ωστόσο τόνισε ότι κατά τη γνώμη είναι πιθανότερο ότι αυτό προκύπτει λόγω του άγχους και της αβεβαιότητας που προκαλεί η καραντίνα και ο φόβος του ιού.

Η αναγνωρισμένη επιστημονικά παρενέργεια του Covid-19 κατά τη διάρκεια του ύπνου, παραμένει η έντονη εφίδρωση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button