Αθλητικά

Τα 5 χρόνια αντιπαλότητας ανάμεσα σε δύο πρωταθλητές που δε μιλιούνται…

O Στέφανος Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσει σήμερα, όχι πριν από τις 16:00, τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ για μία θέση στον τελικό του ιταλικού Όπεν στη Ρώμη.

Ένας ημιτελικός ανάμεσα «σε δύο πρωταθλητές που δεν αγαπιούνται και δεν κάνουν τίποτα για να το κρύψουν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της διοργάνωσης (Internazionali BNL d’Italia).

Ο 24χρονος Αθηναίος Στέφανος Τσιτσιπάς και ο 27χρονος Μοσχοβίτης Ντανιίλ Μεντβέντεφ έχουν ήδη αναμετρηθεί 11 φορές, με 7-4 οι νίκες υπέρ του Ρώσου, «αλλά τα στατιστικά δεδομένα δεν είναι η πτυχή που βοηθά περισσότερο να κατανοήσουν την ατμόσφαιρα που θα υπάρχει κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όλος ο κόσμος, τουλάχιστον αυτός του τένις, ναι, που δεν μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον. Και αν υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με αυτό, υπάρχει μια φωτογραφία στη Ρώμη που δείχνει πώς ο Ντανιίλ και ο Στέφανος, που διασταυρώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη στενή μεταλλική γέφυρα που συνδέει την περιοχή των παικτών με το κεντρικό γήπεδο, αγνόησαν εντελώς ο ένας τον άλλον, σαν να ήταν αμοιβαία διάφανος ο ένας στα μάτια του άλλου», προσθέτει και συνεχίζει με την εξιστόρηση της κόντρας τους:

«Υπήρξε σκληρότητα μεταξύ τους από την πρώτη τους συνάντηση στη μεγάλη πίστα, στο τουρνουά του Μαϊάμι το 2018. Ο Τσιτσιπάς έβριζε τον Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο Ρώσος τον διέταξε να κρατήσει το στόμα του κλειστό και τον επέπληξε ως απρεπή για το μεγάλο διάλειμμα της “τουαλέτας” που είχε κάνει ο Έλληνας στο τέλος ενός σετ.»

Ήταν ο Μεντβέντεφ που κέρδισε τον πρώτο αγώνα, ενώ η τελευταία αναμέτρηση χρονολογείται από τους τελικούς Nitto ATP στο Τορίνο, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο Τσιτσιπάς επικράτησε στον όμιλο με ένα πολύ σφιχτό 6-3, 6-7, 7-6.

Στο Αυστραλιανό Όπεν του 2022, που κέρδισε ο Ρώσος σε τέσσερα σετ και οι δύο τιμωρήθηκαν, ο Μεντβέντεφ για αντιαθλητική συμπεριφορά (8.400 δολάρια) επειδή είχε αποκαλέσει τον διαιτητή ανόητο γιατί δεν πρόσεξε ότι ο πατέρας του Τσιτσιπά, Απόστολος, έδινε συνεχώς συμβουλές (τότε απαγορευμένες) στον γιο του από τη στοά, και ο Τσιτσιπάς επειδή έλαβε πραγματικά αυτές τις απαγορευμένες συμβουλές (πρόστιμο 3.500 δολάρια).

Στα πέντε χρόνια της αντιπαλότητας, υπήρξαν επίσης στιγμές πιθανής συμφιλίωσης. Η πρώτη ήταν δουλειά του Νικ Κύργιου, που τους έδωσε ώθηση με το ιδιωτικό του τζετ το 2019 για να πάνε από το τουρνουά της Ουάσιγκτον (στο οποίο είχε κέρδισε και τους δύο) στο Canadian Masters 1000 στο Μόντρεαλ. Η ειρήνη δεν κράτησε πολύ. Την εποχή των Nitto ATP Finals, στο τέλος εκείνης της σεζόν, ο Τσιτσιπάς χαρακτήρισε το τένις του Μεντβέντεφ «βαρετό» και ο Ρώσος άφησε να γίνει γνωστό ότι «δεν υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ τους, σε ένα προσωπικό επίπεδο.

«Πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες, δυνατές προσωπικότητες, κανένας από τους δύο δεν είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος στο να γίνει αρεστός. Πολύ διαφορετικά στυλ παιχνιδιού, σε στιλιστικό και τακτικό επίπεδο. Δύο αντίθετοι. Ένας αγώνας, αυτός μεταξύ των δύο, εκτός από μία μονομαχία τένις είναι και ανθρώπινη. Στο χώμα έχουν συναντηθεί μόνο δύο φορές κερδίζοντας μία προς μία. Και μόνο για έναν από τους δύο θα υπάρξει θέση στον τελικό του IBI ‘23».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button