Οικονομία

Πλαστικά Θράκης: Στα 345,4 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2023

Έφτασε τα 345,4 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Πλαστικά Θράκης το 2023, έναντι 394,4 εκατ. ευρώ το 2022, απόρροια και των ιστορικά υψηλών τιμών πρώτων υλών τους πρώτους μήνες του 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου.

Ειδικότερα, ο όμιλος Πλαστικά Θράκης διατήρησε τον όγκο πωλήσεων στα επίπεδα του 2022 (109,8 χιλ. τόνοι το 2023 έναντι 109,2 χιλ. τόνοι το 2022), υπό δυσμενείς εξωγενείς συνθήκες, όπως χαμηλότερη ζήτηση σε βασικούς κλάδους της οικονομίας (κατασκευές, αγροτικός τομέας) και σε σημαντικές αγορές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ).

Το συνολικό EBITDA διαμορφώθηκε στα 44,0 εκατ. ευρώ ενισχυμένο κατά 2,4%, συγκριτικά με 43,0 εκατ. ευρώ που ανήλθε το EBITDA της χρήσης 2022 από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Σημειώνεται ότι, το EBITDA του 2022 έχει επηρεαστεί από έκτακτα κέρδη ύψους 5,3 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από τη διάθεση προϊόντων COVID-19, διαμορφώνοντας το συνολικό EBITDA στα 48,3 εκατ. ευρώ.

Ως προς τα επίπεδα ρευστότητας του Ομίλου, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανέρχεται σε 16,3 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας και τις προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 13,3 εκατ. ευρώ. Το χαμηλό επίπεδο καθαρού δανεισμού καταδεικνύει, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου και την ποιότητα του πελατειακού του χαρτοφυλακίου, τη δυνατότητα του να επενδύει διατηρώντας χαμηλά τον καθαρό του δανεισμό, διανέμοντας παράλληλα σημαντικά υψηλότερα μερίσματα, συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ταυτόχρονα, από χρηματοοικονομικής σκοπιάς, ο Όμιλος έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί οποιασδήποτε επιχειρηματική ευκαιρία, που τυχόν θα προκύψει, για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του.

Το προγραμματισμένο επενδυτικό πλάνο ύψους 30 εκατ. ευρώ σε ταμειακή βάση έχει ολοκληρωθεί με την υλοποίηση κρίσιμων έργων στους δύο βασικούς τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου, στις εγκαταστάσεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της νέας επένδυσης στα Θερμοκήπια Θράκης, με την περαιτέρω επέκταση των Θερμοκηπίων κατά 65 στρέμματα.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο Δημήτρης Μαλάμος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, ανέφερε: «Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης παρουσίασε για άλλη μια χρονιά ανθεκτικές επιδόσεις υπό ασταθείς συνθήκες, με περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής του κερδοφορίας, διατήρηση του όγκου πωλήσεων, χαμηλό καθαρό δανεισμό και υψηλές επενδύσεις που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την ηγετική του θέση στους κλάδους δραστηριοποίησής του.

Με τη βιωσιμότητα και την καινοτομία να εντάσσονται οργανικά στο σύνολο των πρακτικών μας και τις επενδύσεις να συνεχίζονται δυναμικά, η στρατηγική του Ομίλου συνεχίζει να αποδίδει με σταθερούς ρυθμούς. Διαρκής μας στόχος είναι η αύξηση της αξίας στο σύνολο του οικοσυστήματός μας: τους εργαζόμενους του Ομίλου, τους πελάτες και τους προμηθευτές-συνεργάτες του, το επενδυτικό και καταναλωτικό κοινό και ευρύτερα την κοινωνία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Πλαστικά Θράκης: Στα 345,4 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2023 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button