Πολιτική

Το νέο αφήγημα της ΝΔ για τις δεύτερες εκλογές, οι «παγίδες» και το άνοιγμα προς τα δεξιά

Την επομένη της διάλυσης της νέας Βουλής και της προκήρυξης των εκλογών, δηλαδή από την ερχόμενη Τρίτη, ξεκινά ουσιαστικά ο β’ γύρος της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ.

Περιφέρεια – περιφέρεια, πόρτα – πόρτα, ξεκινά η επιχείρηση επαναπροσέγγισης των πολιτών, με στόχο την εξασφάλιση του σχεδόν 41% που έλαβε η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ποσοστό που, εφόσον διατηρηθεί, οδηγεί σε άνετη αυτοδυναμία στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Το αφήγημα της β’ κάλπης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ο οποίος σήμερα δίνει στην τηλεόραση του Alpha, την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές – έχει δώσει σαφές στίγμα.

Έχει ζητήσει από τα «γαλάζια» στελέχη, χωρίς έπαρση και αλαζονεία, να «ξεχυθούν» στις γειτονιές και να εξηγήσουν στους πολίτες πως βλέπει η ΝΔ την Ελλάδα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Βασικό αφήγημα προς τους πολίτες πως η αυτοδύναμη ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την προκοπή και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ισχυρή ψήφος και στη δεύτερη κάλπη.

«Η κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι άδεια»

Πόσο εύκολο είναι να κρατήσει η ΝΔ το υψηλό ποσοστό της και στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου;

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα μεγάλο «στοίχημα». Σημεία – παγίδες οι διαρροές προς άλλους χώρους, μετά την άνετη επικράτηση της, και η ενδεχόμενη αποχή.

«Η κάλπη στις 25 Ιουνίου είναι άδεια. Ξεκινάμε από την αρχή. Το μήνυμα που εστάλη να κατοχυρωθεί στις 25 Ιουνίου» δηλώνει ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, επισημαίνοντας πως σε άλλη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Θέση που θα αποτελέσει ένα από τα βασικά διλήμματα της δεύτερης κάλπης.

Ο κίνδυνος αποσυσπείρωσης ανησυχεί και για να αποφευχθεί θα τεθεί σε αυξημένη κινητοποίηση όλος ο κομματικός μηχανισμός.

Ξεκινούν οι περιοδείες – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Την ανάγκη καθαρής εντολής και αυτοδυναμίας θα επικοινωνήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις στοχευμένες περιοδείες του ανά την Ελλάδα, από την επόμενη Τρίτη.

Εφόσον καταφέρουν να μπουν στη Βουλή το κόμμα «Νίκη» ή η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου ή και τα δύο κόμματα, το όριο της αυτοδυναμίας θα κυμανθεί από 37,5% έως και 39%.

Αν, υποθετικά, το ποσοστό της Ν.Δ. μείνει στο 40,79% , με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής στις επόμενες κάλπες θα κερδίσει 170 έδρες, κάτι που οδηγεί σε μία, όχι μόνο αυτοδύναμη αλλά και σταθερή κυβέρνηση τετραετίας.

Το «άνοιγμα» προς τα δεξιά

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το «στοίχημα» για τη ΝΔ να διευρύνει την απήχηση της στο εκλογικό σώμα, δεδομένου ότι, όπως εκτιμούν αναλυτές, σε αυτή τη φάση μπορεί να προσβλέπει κατά κύριο λόγο στους ψηφοφόρους των μικρών δεξιών κομμάτων.

Κομματικοί παράγοντες και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η παράσταση νίκης μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί για τη ΝΔ, η οποία στο δρόμο προς την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, με ενωτική διάθεση, θα απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης σε όσους δίστασαν να δώσουν ψήφο στη «γαλάζια» παράταξη.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι όσο πιο δυνατή θα είναι η κυβέρνηση, τόσο πιο τολμηρά θα πραγματοποιήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, τις οποίες ενέκρινε στις κάλπες το 40,79% των ψηφοφόρων, όπως σημειώνουν κομματικά στελέχη.

To άρθρο Το νέο αφήγημα της ΝΔ για τις δεύτερες εκλογές, οι «παγίδες» και το άνοιγμα προς τα δεξιά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button